Ceausescu, Mussolini, Hitler- dictatorii tiranizati de sotiile lor
"In spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie". Aceasta zicala pare sa se implineasca intocmai in cazul celor mai de temut oameni din secolul XX, care au decis viata a milioane de oameni.
De la ultima amanta frantuzoaica a lui Salazar la numeroasele metrese ale lui Mao, Mussolini si Bokassa, la Nadia Krupskaia - una dintre sotiile lui Lenin, Nadia Alliluyeva - sotia "suicidara" a lui Stalin, Elena Ceausescu sau Eva Braun - amanta care il admonesta pe Hitler fara sa il ofenseze, toate au influentat, in felul lor, destinele acestor barbati care au construit istoria sangeroasa a secolului al XX-lea.
Avand la baza o serie de studii serioase, care contin uneori dezvaluiri surprinzatoare, eseul tinerei autoare franceze reprezinta o veritabila "mina de anecdote", pe care Le Figaro Magazine o propune cititorilor sai incepand din aceasta saptamana.
Capriciile de lux ale Elenei Ceausescu
Iunie 1975, golful Aqaba, Marea Rosie. Sotii Ceausescu sunt invitatii regelui Hussein al Iordaniei, care ii gazduieste in resedinta lui de vacanta. Este pentru prima oara cand Elena Ceausescu paseste pe un iaht. Dintr-o data, acest obiect de lux plutitor i se potriveste ca o manusa. Cu ocazia unei plimbari pe plaja, dupa cina, ea incepe sa suspine: "Vreau acest iaht (...) Nu voi pleca de aici fara el".
Nicolae Ceausescu gaseste ca e o idee seducatoare. De ce nu ar avea si el propriul iaht ancorat la tarmul Marii Negre? Ce mare putere comunista ar fi Romania, daca nu ar putea sa-i ofere liderului ei un astfel de cadou? Dictatorul il insarcineaza imediat pe interpretul sau cu o misiune de maxima importanta: sa il convinga pe regele Hussein sa ii ofere iahtul. A doua zi, cuplul roman primeste un apel telefonic de la regele iordanian, vizibil jenat de insistentele Elenei: "Trebuie sa intelegeti ca acest iaht este un cadou pe care l-am facut fiicei mele Alya, printesa Iordaniei".
Urmeaza un moment de tacere. Ruptura diplomatica pare iminenta. O solutie concilianta este gasita in ultima clipa: "Insa voi da ordin, imediat, sa vi se aduca un iaht identic din Statele Unite. Va propun ca numele sau sa fie «Prietenia»", scrie Diane Ducret.
Au trecut zece ani de cand sotul ei ocupa prima pozitie in ierarhia Partidului Comunist Roman. Dorintele Elenei Ceausescu sunt de acum indeplinite in mod sistematic. Chiar si cele mai nerezonabile dintre ele: "Sa privim lucrurile in fata", declara cu multa siguranta in voce sotia lui Ceasescu. "Astazi, Romania este mai cunoscuta in Occident decat Turnul Eiffel si mai respectata decat regina Angliei. Si toate acestea, gratie Tovarasului si mie!".
In timpul vizitelor diplomatice ale cuplului roman, gazdele lor faceau absolut totul pentru a le satisface setea de cadouri. Elena voia sa-si mareasca garderoba? Copiii au nevoie de o noua masina sport? Nimic mai simplu! E suficient ca aceste cereri sa fie transmise guvernului francez si celui german. Pentru ca Elena si-a impus reguli de viata foarte stricte: se imbraca doar cu haine frantuzesti si conduce doar masini germane.
Citeste mai multe despre Hitler sau Musolini, pe www.mediafax.ro
Sursa: Le Figaro, Pro TV
Etichete: Nicolae Ceaușescu, elena ceausescu,
Dată publicare:
11-01-2011 00:00