Cu bani europeni, fermierii din sudul României au cumpărat dotări smart. Stațiile lor de pompare sunt comandate prin telefon
Cu bani europeni, fermierii din sudul țării au cumpărat dotări smart. Acestea le permit să pornească sistemele uriașe de irigații pentru terenurile lor, în timp ce sunt într-un colț îndepărtat al lumii.
Nu doar că nu se mai face risipă de apă, dar nici nu mai au nevoie de oameni în plus la sistemele de stropit.
Iar fermierii nu se mai simt legați de pământ, pot pleca liniștiți în concediu sau oriunde au treabă. Urmăriți un nou episod al campaniei Știrilor PRO TV: "EU YES la vot”.
La Scânteia, în județul Ialomița, fermierii din două comune vecine s-au unit într-o asociație. Pentru cele peste 8.000 de hectare de pământ pe care îl au în lucru, aveau nevoie de irigații, așa că au apelat la fonduri europene.
Au primit peste 6 milioane de euro, bani luați prin mai multe proiecte și cheltuiți pentru 3 stații moderne de pompare mari, alte peste 20 mici, dar și pentru conducte subterane, plus alte utilaje care să ude culturile. Cel mai important amănunt – pentru fiecare proiect, asociația n-a trebuit să contribuie nici măcar cu un cent!
Stațiile noi de pompare făcute cu fonduri europene sunt asemenea unor locuințe smart, cu comandă inteligentă, de la distanță. Fermierul le poate da indicații chiar și când e plecat în concediu, pentru că au calculator conectat la internet și la telefonul beneficiarului investiției.
Un alt amănunt important – fermierii au reușit, având irigații, să scoată, din aceleași suprafețe, și recolte duble în interval de 1 an.
La nivel național, autoritățile au comunicat că sunt disponibile peste 400 milioane euro din fonduri europene, pentru modernizarea infrastructurii de irigații. Cererile se depun online, pe site-ul afir.ro, din martie până pe data de 15 iulie.
Lucian Constantinescu, șef birou proiecte AFIR: ”Se poate închide si mai devreme programul in functie de suma alocată...”
În toată țara, cele 14 măsuri de dezvoltare rurală din exercițiul finalizat în 2023 au avut o alocare financiară de 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, restul fiind contribuţie de la bugetul de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
16-05-2024 18:09