Șansa de schimbare a învățământului românesc: 1 milion de euro pe lună, timp de 4 ani

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Cel mai mare proiect pe care Ministerul Educaţiei îl va realiza prin fonduri europene, CRED, programul de formare a 55.000 de cadre didactice, a fost relansat miercuri, la doar 4 luni după ce a fost deja anunţat public, tot oficial.

În joc este o miză uriaşă: 1 milion de euro pe lună, timp de 4 ani şi şansa de schimbare a învăţământului românesc, prin modernizarea metodelor de predare. Însă, cum se vor schimba concret aceste metode nu e clar, deocamdată ministerul lucrează de luni bune la principii.

"La mine la ţară este o vorbă: orice lucru început e pe jumătate făcut. Dacă astăzi l-am început, înseamnă că jumătate din acest proiect l-am rezolvat", aceasta era declaraţia ministrului Educaţiei din noiembrie 2017, Liuviu Pop, când proiectul CRED era lansat în faţa a câteva sute de profesori.

La 4 luni distanţă, proiectul a fost prezentat ca nou. "Mă bucur să fiu astăzi aici la conferinţa de lansare şi prezentare a acestui proiect", a declarat actualul ministru al Educației, Valentin Popa.

Ministerul susţine că în tot acest timp a lucrat la metodologia de implementare a proiectului.

"Acum 4 luni a fost o festivitate în care s-a semnat contractul pentru implementarea acestui proiect, astăzi este prima acţiune din cadrul proiectului", a explicat ministrul.

CRED presupune instruirea a 55.000 de cadre didactice în următorii 4 ani. În iunie se va face un apel public către profesorii români cu experienţă să devină primii formatori.

"Vom alege pe cei mai buni dintre cei buni. Formatorii de formatori sunt, evident, cei mai importanţi", a transmis Valentin Popa.

După selecţia primilor 50-60 de formatori naţionali, în toamna lui 2018 vor avea loc primele cursuri. Acestea vor implica 60 de ore față în faţă cu formatorul şi 60 de ore, un curs online.

La final, profesorii vor primi atestat de competenţe şi vor deveni la rândul lor, formatori. Informaţiile vor fi transmise în cascadă, până când, după 4 ani, vom avea 55.000 de profesori pregătiţi să adapteze metodele de predare noilor generaţii de copii, astfel încât să le dezvolte personalitatea celor mici şi să îi motiveze să vină cu drag la şcoală.

Ştirile PRO TV vor urmări îndeaproape implementarea acestui program, care după multă vreme poate moderniza învăţământul românesc.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO