Profesorii care refuză să predea online, amenințați cu pierderea locului de muncă
Profesorii care refuză să predea online își pot pierde locul de muncă, precizează Inspectoratul Școlar din Municipiul Bucureşti, care va începe controalele în unitățile de învățământ.
Anunțul a dus la un val de reacții în rândul profesorilor și al părinților. Peste 200 de mii de cadre didactice predau în întreaga țară.
Sindicatele din învăţământ admit că există dascăli care nu vor să predea online, dar spun că sunt cazuri izolate. Unii profesori şi învăţători s-ar teme să nu fie înregistraţi de copii, iar filmările să fie ulterior postate pe internet.
Marius Nistor, sindicat învățământ: ”Nu putem generaliza sub nicio formă, dar cred că putem pleca de la variantele extreme că nu-i ascultăm pe oameni şi luăm măsuri împotriva lor, inclusiv ideea desfacerii contractelor de muncă. Există o teamă, o teamă absolut justificată, pentru că apare o anumită confuzie între ceea ce înseamnă predarea online şi interdicţia înregistrării, multiplicării şi distribuirii conţinuturilor orelor care sunt predate online.”
În Bucureşti, responsabilii au decis ca profesorii care refuză să predea online vor fi sancţionaţi.
Comisia de disciplină va analiza fiecare situaţie în parte, pentru a afla de ce refuză profesorii să ţină lecţii şi în sistem online.
Aceştia pot fi sancţionaţi cu un avertisment, diminuarea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă.
Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: ”În scenariul verde, în scenariul galben ai obligaţia să te duci în sala de curs să predai, în momentul în care unitatea de învăţământ nu ţi-a pus la dispoziţie e cu totul altă problemă. Eu vorbsc strict de acei profesori care se agaţa se tot felul de prostii să nu predea. Trebuie să trecem cu toţii de acest an greu cares e îndreaptă uşor-uşor spre scenariul roşu”.
În 151 de unităţi de învăţământ predarea să face acum exclusiv online din cauza îmbolnăvirilor de coronavirus.