A crescut numărul elevilor care fac meditații. La cât a ajuns prețul unei ședințe de pregătire

24-09-2020 20:23


Predarea online îi pune în încurcătură nu doar pe profesori, ci și pe elevi. Aşadar, a crescut numărul celor care fac meditaţii pentru examenul de capacitate sau de bacalaureat. O oră de predare individuală poate ajunge și la 150 de lei.

Edi este elev în clasa a 10-a la un liceu din Constanța. Până acum n-a făcut meditaţii, dar se teme să nu rămână în urmă la anumite materii, din cauza predării la distanţă.

Edi: "Profa noastră de franceză vorbeşte numai şi numai în franceză, nu prea se înţelege, nu prea ne explica în română, foarte rar. Orice medie contează în anii ăştia. Mi se pare foarte absurd să faci meditaţii, dar asta este".

Teama de note mici la examene este mai mare decât frica de îmbolnăvire. Aşa că tinerii îşi pun masca şi merg acasă la profesori.

Elevă: "În perioada de carantină au fost unele lecţii pe care nu le-am înţeles la fel de bine cum le-aş fi înţeles la şcoală. Recuperăm la şcoală, dar tot simt nevoia de nişte lecţii suplimentare, să mă ajute la examenul pe care urmează să-l dau în primăvara"

Pentru o oră de meditaţie părinţii plătesc între 65 şi 150 de lei. Unii elevi iau lecţii în privat şi de 2-3 ori pe săptămână.

Luminiţa Filip, părinte "Fără aceste meditaţii copiii nu ar face faţă din cauza materiei stufoase de la şcoală, prea multă materie şi prea multă informaţie fără rost. Au loc exact cum are loc şcoala, cu masca, la profesor acasă, alţii fac online, dar deocamdată s-a mers pe premisa să facem faţă în faţă, sunt mai bune decât online-ul.

Dan Cernat, preşedintele Asociaţiei Părinţilor din județul Constanța: "Cei care fac cu copiii la dânşii acasă sau în alt spaţiu încearcă să facă separat cu cât mai puţini copii"

Silviu şi David sunt în fruntea Consiliului Judeţean al elevilor din Constanța. Din discuţiile cu tinerii de vârsta lor au aflat că, de la începutul pandemiei, numărul elevilor care apelează la meditaţii a crescut foarte mult.

Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor din Constanța: "Este o consecinţă a lipsurilor din sistem. Scoala românească nu acoperă nevoiele fiecărui elev în mod individual"

David Niculaie, vicepreşedinte a Consiliului Judeţean al elevilor Constanța:  "practica meditaţiilor adânceşte cu atât mai mult diferenţa dintre elevii care au o situaţie financiară stabile faţă de cei care vin din medii defavorizate. "

Codul de Etică întocmit de Ministerul Educaţiei le interzice profesorilor să mediteze contra cost proprii elevi. Sancţiunile pleacă de la avertisment şi pot ajunge până la reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau chiar desfacerea contractului de muncă.

VIDEO PROTVPLUS.RO