Milioane de elevi au făcut cursuri exclusiv online. Când s-ar putea întoarce la școală

Ultima actualizare: 09-11-2020 20:08

De la grădiniță și până la liceu, pentru a doua oară în acest an, trei milioane de elevi au făcut luni cursuri exclusiv online, acolo unde există tablete și internet.

În multe localități din țară însă, profesorii au bătut din poartă-n poartă, pentru a le lăsa copiiilor rupți de tehnologie fișe de lucru și manuale. Cursurile fizice ar putea fi suspendate până la finalul lui 2020 dacă numărul de cazuri nu va scădea.

Viforel Dorobanțu este director și profesor de fizică. A reușit să strângă tablete pentru aproape toți elevii.

Pentru cei mai mici însă, din ciclul primar lucrurile nu merg chiar așa de bine.

Pentru a ține legătura cu copiii, în comuna Livezi, din Harghita, o educatoare a fost nevoită să lase materiale școlare la magazinul din sat, pentru că elevii nu au acces la tehnologie.

Soluții similare au găsit și dascălii din Tulcea.

Director: „Pentru cei 15 copii care nu au internet sau semnal am pregătit plicuri pe care le lăsăm la magazin. În plic introducem informații și exerciții în funcție de disciplină, părinții cumpără pâine și vor ridica și plicurile.''

Și o altă educatoare a gândit propriile materiale pentru copii.

Otilia: „Acest kit creat azi pentru unul dintre copii are o tablă pe care să așeze scoici. Ajută la orientarea în spațiu, distribuire pe axe. Voi livra aceste kituri la copii o dată pe săptămână cu ajutorul părinților. Voi păstra legătura cu părinții prin intermediul mesajelor, apelurilor telefonice și sper să mă conectez video măcar o dată pe săptămână cu copilul.''

La fel se întâmplă și în multe sate din Bacău.

Femeie: „Umblăm din poartă în poartă așa cum am umblat și în aprilie, așa cum am umblat și în mai și iunie, însă avem sate fără semnal, fără nimic.''

În localitatea I.C. Brătianu din Tulcea, elevii au primit abia luni și tabletele mult așteptate. De altfel, profesorilor din țară li s-a cerut prin ordin de ministru să le asigure tuturor elevilor, care nu au semnal la telefon, curent eletric, ori internet, resurse educaționale, adică fișe de lucru, lecții scrise ori manuale. Prin acest ordin publicat în Monitorul Oficial, ministerul obligă școlile să țină legătura cu elevii, acolo unde, nici acum, la opt luni de la izbucnirea pandemiei nu a ajuns internet și nu au fost livrate nici tablete.

În Dâmbovița, de pildă, inspectoratul a înregistrat mai multe lecții, care vor fi difuzate la o televiziune locală pentru acei elevi, care nu au internet și dispozitive.

Ministerul Educației a cerut școlilor și o situație cu elevii care locuiesc în localitățile fără curent electric, .

Unitățile de învățământ de la nivel național rămân închise deocamdată până pe 9 decembrie, după alegeri. Guvernul a stabilit însă prin ordonanță de urgență posibilitatea de prelungire a suspendării cursurilor până pe 31 decembrie, dacă numărul de cazuri nu va scădea. Asta ar înseamnă că elevii ar putea face școală online în continuare de pe 9 decembrie până pe 23 decembrie, când începe vacanța de iarnă și s-ar putea întoarce fizic în școli abia anul viitor, luni pe 11 ianuarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO