Elevi puși să facă practică pe tractoare din 1960. Ce pățesc când vor să se angajeze

05-03-2019 06:48


Elevii liceelor cu profil agricol ar putea avea acces la tractoare moderne, dacă aceste şcoli ar intra şi în subordonarea Ministerului Agriculturii, care ar trebui să investească în dotarea unităţilor de învăţământ.

Până atunci, însă, tinerii învaţă pe maşini vechi şi rudimentare, pe care fermierii nu le mai folosesc. Din această cauză, practica lor este inutilă, iar atunci când se vor angaja o vor lua de la zero.

Pe astfel de tractoare, fabricate în secolul trecut, fac practică elevii unora dintre liceele cu profil agricol din ţară. Şcolile în care învaţă aceşti tineri au pe post de material didactic aparatura care abia mai funcţionează.

Director: „Aici avem un tractor de 45 de cai putere, din 1960 şi ceva, dar este funcţional, ne facem treaba cu el."

La angajare, însă, tinerii au probleme pentru că femierii le cer să lucreze pe tractoare noi, pe care absolvenţii nu ştiu să le folosească.

Vasile Căţărau, director liceu tehnologic: „Foarte puţini fermieri mai au acum tractoare U650 sau maşini pe care s-a lucrat acum câţiva zeci de ani."

Constantin Timu, director liceu tehnologic: „Utilajele pe care le avem sunt dinainte de '89, anii '60-70. Arăm pământul şi în prezent cu două tractoare U650. Situaţia este generalizată la nivel de ţară."

Până în 1989, liceele cu specific agricol - peste 200 - se aflau atât în subordinea Ministerului Agriculturii, cât şi a Ministerului Educaţiei. După '89, acestea au rămas doar la Ministerului Educaţiei. De atunci, spun directorii, nu s-au mai făcut deloc investiţii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Senatul României a dat un vot de aprobare şi liceele agricole să intre şi sub tutela organizatorică a Ministerului Agriculturii, astfel încât pregătim oameni pentru noi tehnologii."

Alexandru Oniceanu, elev:Ne-ar motiva să învăţăm mai bine, se cere forţă de muncă, iar utilajele sunt învechite, mai micuţe, necesită timp de lucru mai mare, pe lângă astea noi."

Fermierii spun că, în zilele noastre, tocmai pentru că elevii nu au acces la noi tehnologii, nu găsesc forţa de muncă.

Dan Tiberiu Stan, fermier: „Pe cine am angajat noi, am trimis la cursuri pentru a fi capabili să le folosească.”

La sfârşitul lunii trecute, propunerea legislativă pentru modificarea Legii Educaţiei, care include şi dubla subordonare a liceelor cu profil agricol, a primit aviz pozitiv de la comisia pentru învăţământ.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO