„Salinatele de Turda”, deliciul românesc care a intrat în elita produselor recunoscute de Comisia Europeană. Care este rețeta

×
Codul embed a fost copiat

România are, începând de vineri, 13 produse certificate la nivel european. 

„Salinatele de Turda”, niște bucăti din carne de porc, maturate în sare, și uscate, sunt cele mai noi alimente, care au intrat în elita produselor recunoscute de Comisia Europeană pentru calitatea gustului.

Astfel de certificări, au deschis multe uși, de-a lungul timpului, unor produse precum Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu ori Telemeaua de Sibiu.

După 7 ani de eforturi, aceste bucăți de carne afumate, numite Salinate de Turda, au convins Comisia Europeană că merită să intre în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate. Rețeta este simplă.

Bucățile de ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc se scaldă mai multe zile în "murătoare" - o samarură naturală amestecată cu un mix de condimente. Cărnurile sunt apoi afumate cu lemn de esență tare de fag și stau la maturat, zile în șir, într-un spațiu special amenajat în Salina Turda.

Citește și
telemea de Ibanesti
STUDIU. Ce preferințe culinare au românii care caută gustul copilăriei

Ionuț Diaconeasa, consilier pentru afaceri europene, Ministerul Agriculturii: „Odată recunoscută, calitatea lor de către Comisia Europeană, ajung la un cerc de consumatori care, într-adevăr, apreciază calitatea. Și mai sunt și tot felul de proiecte ale Comisiei Europene de promovare în țări terțe ale produselor recunoscute la nivel european. De-a lungul timpului, aceste produse recunoscute și-au crescut vizibilitatea”.

Bunătăți mioritice vândute în întreaga lume

Așa au ajuns bunătăți precum Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi și Telemeaua de Ibănești să fie vândute în întreaga lume.

Telemeaua de Sibiu a luat drumul străinătății acum un an și jumătate. În jur de o tonă din apreciata telemea ajunge în fiecare lună in Germania și Belgia, în special în magazinele românești. Iar Telemeaua de Ibănești, unul dintre primele produse românești certificate european, a ajuns și mai departe - până în America. Producătorii exportă, totodată, și în (..) Germania, Spania, Italia ori Franța.

Și Salamul de Sibiu a cucerit mulți cumpărători.

Cristina Licu, reprezentantul unei firme producătoare de Salam de Sibiu: „Salamul de Sibiu a ajuns până acum în 18 țări ale Uniunii Europene. În 2023 am exportat 24 de tone. Vom ajunge inclusiv în America, la comunitățile de români de acolo”.

Iar Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc cu indicație geografică protejată, încântă clienți de pe mai multe continente.

Lucia Ștefănescu, lucrător comercial: „Produsele noastre sunt foarte căutate. Avem clienți din toate colțurile Bucureștiului, onorăm și comenzile online. Parte trimitem și la export, în Japonia, Belgia”.

Alte trei produse românești așteaptă certificarea europeană: batogul deltaic de sturion, babicul de Buzău și sardeluța marinată.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Brânză sau carne? Cu ce mă îngraș mai puțin? Mesele bogate în grăsimi dăunează și ficatului
Brânză sau carne? Cu ce mă îngraș mai puțin? Mesele bogate în grăsimi dăunează și ficatului

Cel mult 50 de grame într-o zi. Ne referim la cașcaval, telemea ori brânzeturi fine. Pare foarte puțin, dar ficatul uman nu poate să proceseze mai multe grăsimi dintr-o dată. Nu le procesează, rămân în sânge.  

STUDIU. Ce preferințe culinare au românii care caută gustul copilăriei
STUDIU. Ce preferințe culinare au românii care caută gustul copilăriei

Un nou studiu printre preferințele culinare ale românilor ne arată că aceștia au îmbrățișat bucătăriile internaționale, dar caută și gustul de acasă în meniurile restaurantelor de unde își comandă.

Telemeaua de Ibănești, secretul succesului. Cum se obține saramura
Telemeaua de Ibănești, secretul succesului. Cum se obține saramura

De sărbători, mesele sunt îmbelșugate și din meniu nu ar trebui să lipsească un produs recunoscut la nivel european - telemeaua de Ibănești.

Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE
Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE

Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.