„Salinatele de Turda”, deliciul românesc care a intrat în elita produselor recunoscute de Comisia Europeană. Care este rețeta
România are, începând de vineri, 13 produse certificate la nivel european.
„Salinatele de Turda”, niște bucăti din carne de porc, maturate în sare, și uscate, sunt cele mai noi alimente, care au intrat în elita produselor recunoscute de Comisia Europeană pentru calitatea gustului.
Astfel de certificări, au deschis multe uși, de-a lungul timpului, unor produse precum Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu ori Telemeaua de Sibiu.
După 7 ani de eforturi, aceste bucăți de carne afumate, numite Salinate de Turda, au convins Comisia Europeană că merită să intre în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate. Rețeta este simplă.
Bucățile de ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc se scaldă mai multe zile în "murătoare" - o samarură naturală amestecată cu un mix de condimente. Cărnurile sunt apoi afumate cu lemn de esență tare de fag și stau la maturat, zile în șir, într-un spațiu special amenajat în Salina Turda.
Ionuț Diaconeasa, consilier pentru afaceri europene, Ministerul Agriculturii: „Odată recunoscută, calitatea lor de către Comisia Europeană, ajung la un cerc de consumatori care, într-adevăr, apreciază calitatea. Și mai sunt și tot felul de proiecte ale Comisiei Europene de promovare în țări terțe ale produselor recunoscute la nivel european. De-a lungul timpului, aceste produse recunoscute și-au crescut vizibilitatea”.
Bunătăți mioritice vândute în întreaga lume
Așa au ajuns bunătăți precum Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi și Telemeaua de Ibănești să fie vândute în întreaga lume.
Telemeaua de Sibiu a luat drumul străinătății acum un an și jumătate. În jur de o tonă din apreciata telemea ajunge în fiecare lună in Germania și Belgia, în special în magazinele românești. Iar Telemeaua de Ibănești, unul dintre primele produse românești certificate european, a ajuns și mai departe - până în America. Producătorii exportă, totodată, și în (..) Germania, Spania, Italia ori Franța.
Și Salamul de Sibiu a cucerit mulți cumpărători.
Cristina Licu, reprezentantul unei firme producătoare de Salam de Sibiu: „Salamul de Sibiu a ajuns până acum în 18 țări ale Uniunii Europene. În 2023 am exportat 24 de tone. Vom ajunge inclusiv în America, la comunitățile de români de acolo”.
Iar Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc cu indicație geografică protejată, încântă clienți de pe mai multe continente.
Lucia Ștefănescu, lucrător comercial: „Produsele noastre sunt foarte căutate. Avem clienți din toate colțurile Bucureștiului, onorăm și comenzile online. Parte trimitem și la export, în Japonia, Belgia”.
Alte trei produse românești așteaptă certificarea europeană: batogul deltaic de sturion, babicul de Buzău și sardeluța marinată.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, turda, telemea, preparate, salam de Sibiu,
Dată publicare:
03-11-2023 19:26