Valentine's Day. Cine a fost Sfântul Valentin și care este povestea lui

Sf. Valentin
Getty

Astăzi întreaga lume sărbătorește Valentine’s Day, ziua care le oferă îndrăgostiților ocazia să petreacă timp prețios împreună, să își organizeze diferite activități împreună și să își cumpere cadouri.

Descoperă cine a fost Sfântul Valentin și care este istoria Zilei Îndrăgostiților.

Povestea Sfântului Valentin - cine a fost

Indiferent de numele pe care îl poartă în diverse limbi, luna februarie este cunoscută în întreaga lume ca fiind luna în care se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților. Deși în zilele noastre această sărbătoare este asociată cu jucării de pluș, ciocolată și alte dulciuri, istoria ei este lungă și plină de mister.

De-a lungul timpului, februarie a fost considerată luna romantismului, iar sărbătoarea Sfântului Valentin este rezultatul unei îmbinări armonioase între tradițiile creștine și cele păgâne din Imperiul Roman. Înainte de creștinarea imperiului, romanii sărbătoreau Lupercalia în mijlocul lunii februarie. Această sărbătoare era dedicată zeului roman al agriculturii, Faunus, și fondatorilor Romei, Romulus și Remus.

Sărbătorile începeau cu un ritual desfășurat de către preoții Luperci, care se adunau într-o peșteră sacră unde se credea că au fost crescuți Romulus și Remus de către o lupoaică. Aici, se sacrifica o capră în numele fertilității și un câine pentru purificare. Blana caprei era tăiată în fâșii și înmuiată în sângele jertfelor. Cu aceste fâșii, femeile erau ușor atinse, iar recoltele și terenurile agricole erau plesnite, în semn de fertilizare.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Femeile nu se temeau de atingerea blănii de capră, dimpotrivă, credeau că astfel vor fi mai fertile în anul următor. În aceeași zi, tinerele fete din oraș își scriau numele pe bilețele introduse într-o urnă, iar flăcăii alegeau, fiecare, numele fetei cu care vor forma un cuplu în acel an. Deși aceste alegeri erau organizate și haotice, majoritatea se încheiau cu căsătorii.

Cu toate acestea, sărbătoarea Lupercalia a supraviețuit doar o perioadă scurtă după creștinarea Imperiului Roman. Deoarece era considerată păgână, s-a dorit "creștinarea" acestei sărbători. Astfel, la sfârșitul secolului al V-lea, în anul 496, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ca fiind ziua în care se sărbătorește Sfântul Valentin. De-a lungul timpului, au existat în total 11 Sfinți Valentin, dar înainte de instituirea sărbătorii, erau doar trei. Papa nu a specificat însă care dintre aceștia trebuie sărbătorit. Interesant este că toți cei trei au trăit în aceeași perioadă și au murit în același mod.

Primul Sfânt Valentin, conform legendei, a fost un preot în Imperiul Roman în timpul domniei lui Claudius II. Împăratul a interzis căsătoria, considerând că bărbații tineri trebuie să fie liberi să se alăture armatei. Cu toate acestea, Valentin a continuat să căsătorească cupluri în secret și a fost descoperit. El a fost închis și s-a îndrăgostit de o femeie oarbă pe care a vindecat-o, dar nu a avut ocazia să trăiască povestea de dragoste, deoarece a fost executat prin decapitare pe 14 februarie.

Al doilea Sfânt Valentin a fost un episcop din Terni, iar despre el nu se cunoaște exact pentru ce a fost condamnat. A fost închis la Roma în timpul unei vizite și a câștigat respectul gardienilor și chiar al împăratului Claudius. La fel ca și primul sfânt, viața lui s-a încheiat tragic pe 14 februarie, deoarece a încercat să-l convingă pe Claudius să renunțe la interzicerea căsătoriei.

Al treilea Sfânt Valentin are o poveste foarte similară cu cea a primului. Indiferent de interdicția impusă de Claudius II, el a continuat să oficieze căsătorii și a fost, de asemenea, închis. S-a îndrăgostit de fiica unui gardian și, înainte de a fi executat prin bătaie cu pietre și decapitare, i-a lăsat iubitei sale o scrisoare semnată "tua Valentini" (al tău Valentin), conform Historia.ro.

Poveștile celor trei sfinți sunt atât de asemănătoare încât este posibil ca ele să fie de fapt povestea unei singure persoane, care s-a transmis de-a lungul timpului prin viu grai și a fost modificată în funcție de simțul romantic al fiecărui povestitor.

Valentine's Day, considerată Ziua Îndrăgostiților în toată lumea

Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Valentine's Day, este considerată de mulți ca fiind cea mai romantică zi a anului. Este o ocazie pentru cupluri din întreaga lume să sărbătorească iubirea și să ofere cadouri partenerului. Iată cum a apărut această sărbătoare.

Chaucer, un poet englez din secolul al XIV-lea, a făcut una dintre primele referiri la o zi a Sfântului Valentin așa cum o cunoaștem acum. În lucrarea sa "Parliament of Foules", Chaucer scrie:

„Pentru că aceasta a fost trimisă în ziua Sfântului Valentin / Atunci când fiecare nebun vine să-și aleagă perechea”.

El se referea la 14 februarie, o zi în care se credea că păsările își caută perechea.

Cea mai veche descriere a acestei zile ca sărbătoare anuală a iubirii apare în Carta Curții Iubirii, un document atribuit lui Carol al VI-lea al Franței, care descrie festivități fastuoase, inclusiv ospățuri, recitaluri de poezie și turniruri. În mijlocul acestor festivități, doamnele prezente auzeau și hotărau disputele dintre îndrăgostiți.

În anul 1797, un editor britanic a publicat "The Young Man's Valentine Writer", o carte care conținea zeci de versuri sentimentale sugerate pentru un tânăr îndrăgostit care nu putea să-și exprime sentimentele în cuvinte scrise. În ciuda tarifelor poștale costisitoare, în 1835 au fost trimise în Marea Britanie 60.000 de felicitări de Sfântul Valentin, numărul crescând la 400.000 în 1840, odată cu introducerea timbrului poștal.

Astăzi, Sfântul Valentin este sărbătorit prin oferirea de cadouri și ieșiri la întâlniri romantice. În centrele comerciale sunt organizate târguri și standuri pentru cadouri, iar florăriile se bucură de vânzări mai mari decât într-o zi obișnuită.

În Franța, se spune că prima felicitare de Ziua Îndrăgostiților a apărut atunci când Charles, duce de Orleans, a trimis scrisori de dragoste vieții sale în timp ce era închis în Turnul Londrei, în 1415. Astăzi, oferirea felicitărilor nu mai este la fel de populară ca odinioară, însă restaurantele și florăriile dau lovitura, fiindcă îndrăgostiții ies la întâlniri sau își cumpără cadouri.

În Marea Britanie, felicitările de Ziua Îndrăgostiților sunt adesea trimise anonim, o tradiție care datează din epoca victoriană. Astfel, destinatarii află că au admiratori secreți, în timp ce expeditorii se bucură știind că cei pe care îi admiră știu că sunt admirați. Diferite părți ale țării au propriile lor moduri de a sărbători: în Norfolk, un misterios Jack Valentine bate la ușile oamenilor și dispare, lăsând dulciuri pentru copii, iar în Țara Galilor, Ziua Îndrăgostiților vine la câteva săptămâni după Sfântul Dwynwen, numele sfântului patron galez al îndrăgostiților.

În Italia, inițial Ziua Îndrăgostiților era sărbătorită ca un festival de primăvară. Tinerii și îndrăgostiții se adunau în grădini și foișoare de copaci pentru a se bucura de lecturi de poezie și muzică înainte de a se plimba împreună. Astăzi, italienii preferă să ia cina romantică și să facă schimb de cadouri. Există și tradiția de a oferi ciocolată celor dragi, iar italienii cred că mărimea ciocolatei este semnificativă - cu cât este mai mare, cu atât mai puternică va fi dragostea, conform Euronews.ro.

În România, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită, deși în cultura tradițională există și o zi a îndrăgostiților a românilor, Dragobetele, sărbătorită pe 24 februarie.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Valentin

Sfântul Valentin nu este doar patronul cuplurilor, a îndrăgostiților, iubirii și căsătoriilor fericite. El este și ocrotitorul celor care suferă de epilepsie, leșin, ciuma, și a călătorilor, tinerilor și... al crescătorilor de albine (se spune că asigură dulceața mierii).

Cu toate că este încă recunoscut ca sfânt, Biserica Catolică l-a eliminat oficial pe Sfântul Valentin din calendarul liturgic în 1969. Motivul a fost incapacitatea de a ajunge la un consens cu privire la povestea sa reală sau motivul pentru care fusese canonizat.

Confuzia cu privire la Sfântul Valentin provine din faptul că au existat mai mulți Sfinți Valentin, doi dintre aceștia trăind în Italia în secolul al III-lea și fiind înmormântați în Roma.

Unul dintre Valentini era Episcopul din Terni, Umbria - un oraș acum cunoscut ca „Orașul Îndrăgostiților” și centrul festivităților din Italia de Ziua Îndrăgostiților. Atât Terni, cât și Roma pretind Sfântul Patron ca fiind al lor!

Există dovezi concrete că cel puțin un Valentin sau „Valentinus” a existat. Arheologii din Roma au descoperit o catacombă și o biserică antică dedicată Sfântului Valentin.

Se spune că Valentin l-a sfidat pe împăratul Claudius, căsătorind în secret cupluri de îndrăgostiți astfel încât soții să nu fie trimiși la război. Legenda spune că Claudius avea dificultăți în a recruta soldați pentru campaniile sale la acea vreme și nu era prea încântat de faptele sfântului.

Relicve despre care se spune că le aparțin diferiților Sfinți Valentin se găsesc în întreaga lume. Craniul care i-ar aparține Sfântului Valentin de la Roma zace înconjurat de flori într-un relicvar de sticlă din Basilica Santa Maria in Cosmedin din Orașul Etern. Alte părți ale scheletului pot fi găsite în Cehia, Irlanda, Scoția, Anglia și Franța.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat
Românii au încins grătarele de 1 Mai. Vremea rece de afară nu i-a descurajat

La munte, cei mai harnici au încins deja grătarele. Turiștii care au plecat devreme din București au avut parte de un trafic lejer și acum se pregătesc de prânz, la iarbă verde.  

Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi
Horoscop: Marte a intrat în Berbec. Zodiile riscă să devină conflictuale, dar se ivesc si perspective noi

Marte traversează zodia Berbec între 30 aprilie și 9 iunie 2024. Marte are o influență directă asupra vieții individuale și este un simbol al libertății, curajului și determinării.

Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor
Cum îți ajută sănătatea urcatul scărilor

Un studiu recent a arătat că o activitate atât de simplă, cum e urcatul scărilor, reduce considerabil riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.