Una dintre cele mai înalte clădiri din România se vinde pe un leu

Dată publicare: 11-03-2021 17:22
Dată actualizare: 11-03-2021 17:42


Pentru doar un leu, investitorii pot prelua una dintre cele mai înalte clădiri din România. Un turn din Târgu Jiu de 257 de metri, care ar fi urmat să facă parte dintr-o termocentrală.

Proiectul a fost abandonat acum 30 de ani, iar edilii caută, în sfârșit, o soluție pentru a-l face punct de interes pentru turiști.

Până acum câțiva ani, turnul atrăgea că un magnet tineri teribiliști care doreau să ajungă în vârf pentru a se filma acolo. Ca să prevină o nenorocire, autoritățile au tăiat scările de acces. Acum caută idei și investitori pentru a transforma construcția în ceva util.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Să facem un concurs de proiecte, să îi dăm un iluminat modern, să găsim o soluție de promovare a municipiului Târgu Jiu, poate chiar a operelor brâncușiene, poate personajele istorice ale județului.”

Turnul este vizibil de la cel puțin 15 km distanță, iar construcția are o garanție de un secol. 30 de ani s-au scurs de pomană - lucrările la termocentrala orașului, structură din care urma să facă parte, au fost abandonate în 1990.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Sunt dispus ca autoritate publică locală, la momentul acesta, chiar și pentru 1 leu, să găsim soluția, știți că legea nu ne permite să îl dăm cu titlu gratuit, terenul și turnul”.

Un eventual proiect ar trebui să țină cont de modul în care va influența operele lui Constantin Brâncuși.

Dorin Ștefan, arhitect: „Trebuie să facem o investigare, să vedem dacă interferează cumva vizual cu fundalul de la Coloana Infinitului. Numai după ce facem o mică analiză vizuală, numai atunci putem spune dacă e bine sau nu e bine.”

Localnic: „Nu știu ce ar putea să facă, numai să îl strice și să folosească terenurile – adică demolat – demolat și să folosească terenurile care le ocupă.”

Localnic: „Aș monta un lift, aș face o terasă să urce oamenii să viziteze, ar fi interesant.”

Turnul fostei termocentrale este a opta construcție ca înălțime din România. Pe primul loc se află o structură similară din Baia Mare, cu ai săi 352 de metri.


VIDEO PROTVPLUS.RO