Trucuri la îndemâna oricui pentru a salva mâncarea rămasă de Paște. Românii aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente

×
Codul embed a fost copiat

Se întâmplă, mai ales de sărbători, să gătim mai mult decât putem mânca, iar cum zilele de Paște nu fac excepție mulți au rămas cu frigiderele pline.  

Ar fi păcat ca mâncarea să ajungă la gunoi, pentru că am muncit degeaba, risipim alimente și, implicit, bani. Maeștri bucătari ne învață cum să salvăm câte ceva și ne sfătuiesc ca data viitoare să pornim la cumpărături cu o listă mai bine făcută.

Cu puțină imaginație putem să transformăm un preparat de Paște într-unul nou.

Laura Laurențiu, bucătar: „Începând cu friptura rece de miel, pe aceasta o putem înfășura într-o lipie caldă, o stropim cu sos de iaurt și usturoi și includem în această lipie o salată bine asezonată. Obținem astfel un fel de shaorma de casă, ouăle colorate le putem umple cu cele mai diverse paste, sunt tot felul de ouă umplute, dar le putem folosi și la salate sau le putem include la un gratan de cartofi. În ceea ce privește cozonacul rămas de la Paști o să vă propun o rețetă mai jucăușă, un cozomisu, un tiramisu cu felii de cozonac”.

Sau puteți să apelați la un truc.

Citește și
Mako din Ungaria
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție

Iosif Ștefănescu, chef: ”Au apărut aparatele astea de vidat, care sunt alea casnice, găsite în supermarket, de mare ajutor. De ce? Pentru că dacă facem o friptură, o garnitură, dacă pregătim ceva înainte sunt lucruri care pot fi vidate și astfel de prelungim durata de viață în frigider cu aproximativ 7 zile”.

Lista de cumpărături este sfântă

Nu în ultimul rând, lista de cumpărături este sfântă, spun bucătarii. Și asta pentru că odată așezat totul pe hârtie, ne putem da seama și de cantitățile necesare.

Iosif Ștefănescu, chef: ”Cumva ne batem joc de noi în momentul în care facem, pentru că muncim prea mult, cheltuim banii familiei, ne ducem la supermarket, cumpărăm mai mult decât avem nevoie, să fie”.

”- Vă rămâne mâncare de obicei?
- Foarte multă!
”.

- Am văzut la ghenă ieri, din păcate!
- Mâncare aruncată?
- Tone! Saci întregi de mâncare!
”.

Pe internet au apărut în ultima vreme tot felul de trucuri și rețete. Sunt la îndemâna tuturor, mai ales că ingredientele sunt deja în frigider.

Cum să salvezi ouăle rămase de la masa de Paște? Am zdrobit ouăle cu furculița, peste care am adăugat o cutie de brânză cottage, am tăiat tijele de apio, legătura de mărar, adăugat 2 linguri de porumb, muștar, zeamă de lămâie, sare și piper. Am amestecat toate ingredientele și gata salata!”.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
Citește și...
Competiție de ciocnit ouă de gâscă, într-o comună din Gorj. Care e marele premiu
Competiție de ciocnit ouă de gâscă, într-o comună din Gorj. Care e marele premiu

În a doua zi de Paște, sute de oameni dintr-o comună din Gorj au participat la o competiție de ciocnit ouă... de gâscă.

În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție

Cum ziua a semănat cu începutul verii, cei din vestul țării au mers la bălăceală în Ungaria. Însă clasicele ștranduri cu ape termale nu mai sunt singurele atracții din vecini.

Cum și-au petrecut turiștii a doua zi de Paște în Bucovina. Mănăstirea Voroneț a fost printre cele mai vizitate locuri
Cum și-au petrecut turiștii a doua zi de Paște în Bucovina. Mănăstirea Voroneț a fost printre cele mai vizitate locuri

Din dorința de a vedea cât mai multe, a doua zi de Paște a fost activă pentru turiștii care au mers în Bucovina. Au luat la rând mănăstirile, târgurile, iar unii s-au orientat și spre activități mai aventuroase.

Turiștii de pe litoral au luat cu asalt restaurantele în a doua zi de Paște. Ce specialități au preferat
Turiștii de pe litoral au luat cu asalt restaurantele în a doua zi de Paște. Ce specialități au preferat

Și în a doua zi de Paște, soarele a fost rege pe litoral. În aceste condiții, să tot lenevești pe nisipul fierbinte și să intri măcar cu picioarele în apă.

Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența la siluetă
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența la siluetă

Dacă v-au rămas ouă fierte de la Paște și nu știți cum să le folosiți, vă dăm noi o idee. Salata orientală este varianta perfectă. Explicăm imediat la „Doctor de bine”.

Recomandări
Atac devastator al Rusiei. O rachetă lansată de forţele ruse a cauzat peste 20 de decese în orașul ucrainean Sumî
Atac devastator al Rusiei. O rachetă lansată de forţele ruse a cauzat peste 20 de decese în orașul ucrainean Sumî

O rachetă lansată de forţele ruse duminică a cauzat ''numeroase decese'' la Sumî, oraş din nord-estul Ucrainei, a anunţat primarul localităţii, citat de AFP şi Reuters.

Reguli privind etichetarea materialelor publicitare politice și a materialelor de propagandă electorală în perioada campaniei
Reguli privind etichetarea materialelor publicitare politice și a materialelor de propagandă electorală în perioada campaniei

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice şi a materialelor de propagandă electorală.

Armata Israelului anunță că a înconjurat complet orașul palestinian Rafah. Fâșia Gaza este acum împărțită în 3 bucăți
Armata Israelului anunță că a înconjurat complet orașul palestinian Rafah. Fâșia Gaza este acum împărțită în 3 bucăți

Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat sâmbătă că armata israeliană a înconjurat complet orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza și a stabilit o nouă zonă de securitate, în contextul continuării și extinderii ofensivei în acest teritoriu.