Trucuri la îndemâna oricui pentru a salva mâncarea rămasă de Paște. Românii aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente

×
Codul embed a fost copiat

Se întâmplă, mai ales de sărbători, să gătim mai mult decât putem mânca, iar cum zilele de Paște nu fac excepție mulți au rămas cu frigiderele pline.  

Ar fi păcat ca mâncarea să ajungă la gunoi, pentru că am muncit degeaba, risipim alimente și, implicit, bani. Maeștri bucătari ne învață cum să salvăm câte ceva și ne sfătuiesc ca data viitoare să pornim la cumpărături cu o listă mai bine făcută.

Cu puțină imaginație putem să transformăm un preparat de Paște într-unul nou.

Laura Laurențiu, bucătar: „Începând cu friptura rece de miel, pe aceasta o putem înfășura într-o lipie caldă, o stropim cu sos de iaurt și usturoi și includem în această lipie o salată bine asezonată. Obținem astfel un fel de shaorma de casă, ouăle colorate le putem umple cu cele mai diverse paste, sunt tot felul de ouă umplute, dar le putem folosi și la salate sau le putem include la un gratan de cartofi. În ceea ce privește cozonacul rămas de la Paști o să vă propun o rețetă mai jucăușă, un cozomisu, un tiramisu cu felii de cozonac”.

Sau puteți să apelați la un truc.

Citește și
Mako din Ungaria
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Iosif Ștefănescu, chef: ”Au apărut aparatele astea de vidat, care sunt alea casnice, găsite în supermarket, de mare ajutor. De ce? Pentru că dacă facem o friptură, o garnitură, dacă pregătim ceva înainte sunt lucruri care pot fi vidate și astfel de prelungim durata de viață în frigider cu aproximativ 7 zile”.

Lista de cumpărături este sfântă

Nu în ultimul rând, lista de cumpărături este sfântă, spun bucătarii. Și asta pentru că odată așezat totul pe hârtie, ne putem da seama și de cantitățile necesare.

Iosif Ștefănescu, chef: ”Cumva ne batem joc de noi în momentul în care facem, pentru că muncim prea mult, cheltuim banii familiei, ne ducem la supermarket, cumpărăm mai mult decât avem nevoie, să fie”.

”- Vă rămâne mâncare de obicei?
- Foarte multă!
”.

- Am văzut la ghenă ieri, din păcate!
- Mâncare aruncată?
- Tone! Saci întregi de mâncare!
”.

Pe internet au apărut în ultima vreme tot felul de trucuri și rețete. Sunt la îndemâna tuturor, mai ales că ingredientele sunt deja în frigider.

Cum să salvezi ouăle rămase de la masa de Paște? Am zdrobit ouăle cu furculița, peste care am adăugat o cutie de brânză cottage, am tăiat tijele de apio, legătura de mărar, adăugat 2 linguri de porumb, muștar, zeamă de lămâie, sare și piper. Am amestecat toate ingredientele și gata salata!”.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Competiție de ciocnit ouă de gâscă, într-o comună din Gorj. Care e marele premiu
Competiție de ciocnit ouă de gâscă, într-o comună din Gorj. Care e marele premiu

În a doua zi de Paște, sute de oameni dintr-o comună din Gorj au participat la o competiție de ciocnit ouă... de gâscă.

În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție

Cum ziua a semănat cu începutul verii, cei din vestul țării au mers la bălăceală în Ungaria. Însă clasicele ștranduri cu ape termale nu mai sunt singurele atracții din vecini.

Cum și-au petrecut turiștii a doua zi de Paște în Bucovina. Mănăstirea Voroneț a fost printre cele mai vizitate locuri
Cum și-au petrecut turiștii a doua zi de Paște în Bucovina. Mănăstirea Voroneț a fost printre cele mai vizitate locuri

Din dorința de a vedea cât mai multe, a doua zi de Paște a fost activă pentru turiștii care au mers în Bucovina. Au luat la rând mănăstirile, târgurile, iar unii s-au orientat și spre activități mai aventuroase.

Turiștii de pe litoral au luat cu asalt restaurantele în a doua zi de Paște. Ce specialități au preferat
Turiștii de pe litoral au luat cu asalt restaurantele în a doua zi de Paște. Ce specialități au preferat

Și în a doua zi de Paște, soarele a fost rege pe litoral. În aceste condiții, să tot lenevești pe nisipul fierbinte și să intri măcar cu picioarele în apă.

Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența la siluetă
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența la siluetă

Dacă v-au rămas ouă fierte de la Paște și nu știți cum să le folosiți, vă dăm noi o idee. Salata orientală este varianta perfectă. Explicăm imediat la „Doctor de bine”.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.