Tot ce trebuie să știi despre rasa Teckel. Dresaj, temperament și speranță de viață. Cum să îți îngrijești câinele

teckel
Shutterstock

Teckelii sunt câini de vânătoare cu un miros foarte bine dezvoltat, crescuți pentru a vâna bursuci, iepuri și vulpi. Astăzi sunt una dintre cele mai iubite și populare rase de câini de talie mică.

Vânătorii au folosit chiar și haite de Teckel pentru a urmări mistreții. În prezent, versatilitatea lor îi face să fie excelenți companioni de familie, câini de expoziție și vânători de animale mici.

Teckel – temperament și caracteristici

Faimoasa siluetă lungă și joasă, expresia mereu alertă și personalitatea îndrăzneață și plină de viață a Teckelului au făcut din el o adevărată vedetă.

Teckelii sunt disponibili în două mărimi și în trei tipuri de blană, de diferite culori și modele.

Teckelii pot fi de talie standard (de obicei, între 16 și 32 de kilograme) sau miniatură (11 kilograme sau mai puțin) și pot avea unul dintre cele trei tipuri de blană: netedă, cu părul sârmă sau cu părul lung. Teckelii nu sunt făcuți pentru alergări pe distanțe lungi, sărituri sau înot intens, dar, în rest, acești câini de vânătoare neobosiți sunt gata de orice.

Inteligenți și vigilenți, cu un lătrat de câine mare, sunt niște câini de pază foarte buni. Crescuți pentru a fi vânători independenți de pradă periculoasă, pot fi curajoși și puțin încăpățânați, dar natura lor simpatică și aspectul lor unic au cucerit milioane de inimi în întreaga lume.

teckel

Originile rasei

Istoria germană a rasei datează de aproximativ 600 de ani. Teckelul a fost dezvoltat pentru a săpa cu entuziasm în vizuina bursucului și pentru a-l expedia pe ocupantul acesteia.

Corpul lung și scund al Teckelului a fost creat special pentru această muncă murdară în subteran.

Pentru un câine de orice mărime, un bursuc este un adversar formidabil, cântărind între 25 și 40 de kilograme, cu dinți și gheare ascuțite ca briciul.

Istețimea, curajul, perseverența și puterea care caracterizează Teckelul de astăzi au fost dezvoltate pentru prima dată în strămoșii săi de demult, pentru a-i echipa cât mai bine în lupta cu un dușman mortal.

Lătratul surprinzător de puternic al micuțului câine este, de asemenea, o întoarcere la rădăcinile sale de muncă:

Acesta îi permitea partenerului de vânătoare uman al Teckelului să marcheze locația subterană a câinelui său.

În plus față de blana scurtă și netedă a rasei, reproducerea selectivă a produs tipuri cu blană sârmoasă  pentru munca în mărăcini spinoși și blană lungă pentru climatele reci.

Teckelii de diferite mărimi au fost crescuți pentru a lucra în diferite medii. Haitele de Teckel erau adesea folosite pentru a vâna mistreți. La sfârșitul anilor 1800, procesul de standardizare a rasei în funcție de mărime, blană și varietăți de culoare era deja în plină desfășurare.

Teckelul a fost mult timp un simbol național al Germaniei, atât de strâns asociat cu patria, încât, în timpul Primului Război Mondial, fanii americani au început să îi numească "Liberty Hounds" din cauza sentimentelor antigermane.

teckel

Speranța de viață și îngrijire

În general, este o rasă sănătoasă și speranța de viață este între 12 și 16 ani, cu o îngrijire adecvată, atât timp cât are o dietă bună și face suficientă mișcare pentru a-și menține un tonus muscular bun.

Pentru a preveni deteriorarea discurilor la nivelul spatelui lung al Teckelului, fii vigilent pentru a-l împiedica să devină supraponderal și monitorizează-i întotdeauna activitățile pentru a evita rănirea spatelui.

La fel ca majoritatea câinilor cu urechi lungi, Teckelii pot face infecții ale urechilor dacă acestea nu sunt menținute curate.

Teckelii sunt câini relativ curați și au un miros corporal slab sau inexistent. Nevoile de toaletare ale rasei variază în funcție de cele trei tipuri de blană.

Teckelii cu blană netedă sunt oarecum ușor de îngrijit, având nevoie de puțin mai mult decât de o ștergere cu un prosop sau o periere pentru a arăta elegant.

Teckelii cu părul lung pot necesita periaje mai frecvente, în funcție de grosimea blănii. Blana sârmoasă poate fi tunsă de câteva ori pe an pentru a arăta cât mai bine, dar, în afară de asta, este ușor de întreținut între două toalete, cu tunderea ocazională a părului de la barbă și sprâncene și perierea sau pieptănarea o dată sau de două ori pe săptămână.

Toți Teckelii trebuie să aibă unghiile tăiate în fiecare lună.

Antrenamentul unui teckel

Mulți proprietari cred că, deoarece sunt atât de mici, Teckelii nu necesită mai mult exercițiu decât alergatul prin casă.

Cu toate acestea, ei au nevoie de exerciții regulate nu numai pentru a se menține în formă, ci și pentru a-și dezvolta mușchi puternici pentru a-și susține și proteja spatele. Două plimbări în fiecare zi, de lungime moderată, ar trebui să fie suficiente.

Pentru a evita rănile, nu permite niciodată ca Teckelul tău să alerge pe scări sau să sară de pe diverse obiecte. Pentru că sunt foarte sociabili, acești câini nu se descurcă bine ca și câini de exterior, ei vor să stea cu stăpânii lor.

teckel

Dieta unui Teckel

Este extrem de important ca un Teckel să nu fie lăsat să devină supraponderal.

Acest lucru este important nu numai din motive de sănătate generală, ci și pentru a evita tensionarea spatelui lung, ceea ce poate duce la fracturi sau rupturi de discuri (hernii).

Ignoră ochii de cățel și oferă-i doar cantitatea recomandată de producătorul hranei de calitate pentru câini pe care o alegi.

Cât despre mâncarea de oameni, încearcă să dai resturi de la masă câinelui foarte rar, dacă nu chiar deloc, evitând în special oasele fierte și alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi.

Nu uita că nasul Teckelului îi poate face probleme și va mirosi întotdeauna mâncarea, așa că cel mai bine este să păstrezi întotdeauna mâncarea la distanță de raza lui de acțiune.

Totodată, nu trebuie să cedezi insistențelor lui de a îl hrăni cu mâncarea ta. Oricât de bine ar mirosi, dieta lui trebuie să constea în mâncarea lui specială cu cantitatea recomandată de specialiști și câteva recompense, fie că sunt date zilnic sau în momentele de antrenament.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole

Târgurile de Crăciun sunt o reală atracție pentru adulți și copii, iar România se mândrește anul acesta cu câte un târg de Crăciun în fiecare mare oraș.  

Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO
Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO

Sute de oameni au urcat să vadă Sfinx-ul pe 28 noiembrie, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile.

 

„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă
„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă

„Sticlele vrăjitoarelor” au creat panică într-o localitate din America, pentru că oamenii care le-au găsit se tem să le deschidă, de teama blestemelor. Totuși, cei care s-au încumetat au făcut descoperiri uimitoare - și grețoase, în același timp.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.