Totul despre Shih tzu. Ce trebuie să știi dacă vrei un „câine de jucărie”

shih tzu
Shutterstock

Shih Tzu sunt clasificați în grupa câinilor „de jucărie” în majoritatea țărilor, cu o înălțime cuprinsă între 20 și 27 de centimetri și o greutate între patru și șapte kilograme.  

Ca și în cazul majorității raselor foarte mici sau de jucărie, shih tzu se maturizează rapid, ajungând la dimensiunea de adult în aproximativ 10 luni.

Shih tzu – caracteristici și temperament

Shih tzu este adesea puțin mai lung decât înalt, cu un corp robust și un cap de dimensiuni medii. Botul este destul de scurt. Capul este rotunjit, iar ochii sunt destul de proeminenți. Coada este purtată gingaș și încolăcită pe spate. Mersul este lung și rapid pentru un câine atât de mic.

Shih tzu este acoperit cu păr luxuriant, lung și drept. Această blană dublă necesită destul de multă întreținere, mai ales dacă este lăsată lungă la acești câini scunzi, astfel încât să măture pământul. Blană poate avea orice culoare, dar cel mai adesea este întâlnit pigmentul închis în jurul ochilor și pe nas. Shih tzu tind să fie câini mici destul de rezistenți și adesea trăiesc până la 14 sau 15 ani.

Shih tzu sunt renumiți pentru temperamentul lor vioi și vesel. Sunt prietenoși și au tendința de a se înțelege bine cu oameni de toate vârstele și cu alți câini, precum și cu alte animale de companie de diferite specii. Rareori vei găsi un shih tzu morocănos, majoritatea sunt foarte sociabili.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Cu botul lor scurt, shih tzu nu sunt mari mestecători, dar le place să sape, iar unii se complac în lătratul deranjant. Au o mare dorință de a fi cu oamenii, fie că este vorba de a sta în poala cuiva sau de a face o plimbare prin parc.

shih tzu

Îngrijire și antrenament

Shih tzu sunt foarte ușor de întreținut, dar devin rapid obezi dacă li se oferă prea multă mâncare și recompense. Nu au nevoie și nici nu doresc o drumeție lungă în fiecare zi, dar le plac plimbările și ar trebui să fie menținuți în formă.

Shih tzu concurează în obediență și agilitate. Atenție la exercițiile unui shih tzu pe vreme caldă și umedă, cu botul scurt, rasa este predispusă la accident vascular cerebral din cauza căldurii.

Majoritatea proprietarilor de animale recurg la o tunsoare scurtă pe tot parcursul anului, care arată destul de bine și este foarte ușor de îngrijit.

Dacă vrei să păstrezi blana lungă și fluidă, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să îl perii în fiecare zi. Acești câini au nevoie de băi săptămânale, de ungerea blănii cu ulei pentru a ajuta la menținerea strălucirii și de o toaletare zilnică pentru a împiedica orice obiect străin să se prindă în blană.

Shih tzu are tendința de a necesita o mare cantitate de atenție personală în fiecare zi. Ei prosperă în compania umană și pot deveni ușor răsfățați.

Le place să fie dresați și să învețe trucuri, ceea ce îi face să fie în centrul atenției.

Trebuie spus, însă, că nu te baza pe Shih tzu pentru a păzi casa; probabil că ar primi cu lăbuțele deschise un hoț.

Originile rasei

shih tzu

Shih tzu își are originea în Tibet, probabil în jurul secolului al VII-lea, și este posibil să fi fost pur și simplu cel mai mic dintre Lhasa Apsos de acolo.

Oferită în dar împăraților chinezi, rasa s-a dezvoltat în câinele pe care îl recunoaștem astăzi. Numele Shih tzu înseamnă "câine leu" în chineză.

Regalitatea chineză ținea și creștea shih tzu și, când au sosit britanicii, rasa a ajuns în Anglia și apoi în Statele Unite.

Din nefericire, preluarea puterii de către comuniști în China a eliminat cea mai mare parte a rasei autohtone.

Nimeni nu contestă faptul că acești câini mici și fermecători au fost concepuți ca și câini de companie. Funcția lor principală încă de la început pare să fie aceea de a acționa ca o companie încântătoare.

Cu fizicul său mic și robust, urechile sale flexibile și părul lung (uneori coafat cu măiestrie), este ușor de înțeles de ce un Shih tzu ar fi un câine de companie potrivit pentru un împărat chinez.

Ce trebuie să știi înainte să îți iei un Shih tzu

Shih tzu au fost crescuți inițial pentru a fi tovarăși pentru împărați în China, dar nu trebuie să ai sânge regal pentru a te bucura de această rasă ca animal de companie.

Omul ideal pentru această rasă este cineva care își dorește un adevărat câine de canapea: un prieten drăguț, moale și drăgălaș care va sta lângă tine în timp ce te uiți la televizor.

Din cauza blănii lor lungi și a nasului scurt, Shih tzu nu se descurcă bine la căldură sau umiditate. E important ca vara să ai aer condiționat pentru confortul lui.

Dresajul unui Shih tzu poate fi atât amuzant, cât și frustrant. Laudele funcționează mai bine decât pedepsele. De asemenea, recompensele alimentare nu strică, dar ai grijă la cantitate.

Shih tzu, cu toate calitățile lor simpatice, sunt cunoscuți ca fiind greu de educat în casă, așa că înarmează-te cu răbdare.

Probleme de sănătate

shih tzu

Ca orice rasă de câine, un Shih tzu este predispus la anumite probleme de sănătate. Shih tzu sunt mai predispuși să se confrunte cu hipotiroidism, boli ale discurilor intervertebrale și probleme oculare.

Din cauza formei compacte a feței lor, Shih tzu sunt, de asemenea, mai predispuși la probleme de respirație, cum ar fi sindromul brahicefalic de obstrucție a căilor respiratorii, scrie rover.com.

Construiește o relație cu un bun medic veterinar care știe cum să monitorizeze și să trateze Shih tzu. De asemenea, poți opta pentru o asigurare de sănătate pentru animale de companie, pentru orice eventualitate.

Cu vizite regulate la veterinar, atenție la dietă, îngrijire în ceea ce privește blana, toaletare corectă și exerciții fizice regulate, un Shih tzu ar trebui să fie perfect sănătos și fericit alături de stăpânul lui. 

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Moții au modernizat un obicei vechi de mii de ani. Cât de mult s-au schimbat lucrurile în Munții Apuseni
Moții au modernizat un obicei vechi de mii de ani. Cât de mult s-au schimbat lucrurile în Munții Apuseni

Cum totul se schimbă în jurul nostru, nici transhumanța nu mai e la fel. Obiceiul respectat de moții din Apuseni s-a schimbat, iar căruțele au fost înlocuite cu mașini de teren, drumul de munte are asfalt și reședințele de vară - panouri solare.

Câmpurile s-au umplut de maci, aproape de Timișoara. Cât încasează fotografii pentru o ședință foto
Câmpurile s-au umplut de maci, aproape de Timișoara. Cât încasează fotografii pentru o ședință foto

Câmpurile s-au umplut de maci, semn că vara e aproape. În vestul țării, acolo unde florile au răsărit pe suprafețe mari, oamenii rămân muți în fața frumuseții lor fragile.

Cinci alimente care pot duce la umflarea picioarelor. Le consumăm aproape zilnic
Cinci alimente care pot duce la umflarea picioarelor. Le consumăm aproape zilnic

Deși există multe cauze diferite pentru umflarea picioarelor și gleznelor, există cu siguranță alimente care pot provoca acest lucru, arată un medic pentru Parade.

 

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.