Bichon Havanez. Tot ce trebuie să știi despre adorabilul „cățel de jucărie”
Dacă te gândești să îți iei un bichon havanez, trebuie să știi că aceștia sunt câini viguroși, cu picioare scurte, cu un mers vioi și cu abilități sociale deosebite.
Bichonul havanez este o rasă deosebit de rezistentă, adaptându-se perfect la orice mediu.
Caracteristici și personalitate
Havanezul este una dintre cele patru rase de Bichon, alături de maltez, bolognez și frise. Rasa poartă numele capitalei Cubei, în principal pentru că a fost introdusă acolo de marinarii italieni și spanioli la începutul secolului al XVIII-lea.
Bichonul havanez este o rasă originară din bazinul mării Mediterane, mai precis de pe coastele spaniole și italiene, și a fost recunoscută oficial în septembrie 1963.
Havanezii știu foarte bine cum să își folosească farmecul, afecțiunea și veselia naturală pentru a se face apreciați ca niște câini de companie excelenți. De asemenea, sunt foarte alerți și deosebit de atenți, ceea ce îi face să fie niște câini de pază excelenți. Bichonul havanez este, de asemenea, un tovarăș de joacă ideal pentru copii, pe care va dori adesea să îi amuze cu trucurile sale.
Trebuie să știți, însă, că nu îl puteți lăsa singur acasă: nu suportă să fie singur.
Datorită caracterului său alert, inteligenței și temperamentului vesel, Havanezul este destul de ușor de dresat, mai ales prin joc, la care va participa întotdeauna cu plăcere. Atât timp cât primesc educația potrivită, fără pedepse sau răsfățuri excesive, această rasă de bichon vor fi o companie excelentă pe tot parcursul vieții lor.
Havanezul este în principal un câine de interior. Le place să fie aproape de stăpânul lor și de familie. I-ar plăcea, de asemenea, să aibă ocazia de a se bucura de un spațiu în aer liber, unde să se poată plimba în voie, mai ales că acest lucru i-ar permite să își exprime pe deplin talentele de câine vigilent.
Bichonul havanez este un câine robust, care trăiește în general mult timp (în jur de 15 ani în medie), fără probleme de sănătate deosebite. Cu toate acestea, este important să îi supraveghezi rotula, pentru a preveni orice risc de luxație, și dinții, pentru a evita depunerile de tartru.
Acestea sunt principalele puncte la care trebuie să fim atenți, ca la majoritatea câinilor de talie mică. De asemenea, trebuie să ai grijă să îl protejezi de frig și de umezeală.
Dieta unui bichon havanez - ce mănâncă
Rasa are o tendință de a lua în greutate destul de ușor, ceea ce poate duce la probleme de sănătate cronice, așa că trebuie să îți hrănești corect animalul de companie.
Majoritatea câinilor adulți sănătoși de talie mică au nevoie de aproximativ 40 de calorii pe kilogram pe zi. Cu toate acestea, cantitatea exactă de hrană de care are nevoie câinele tău pentru a fi fericit și sănătos depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta și nivelul de activitate.
În primul rând, evaluează greutatea actuală a bichonului havanez pentru a determina dacă trebuie să piardă câteva kilograme, să câștige puțin în greutate sau să se mențină.
Medicul veterinar îți poate oferi îndrumări solide și profesionale în ceea ce privește greutatea animalului.
Silueta și ghidurile vizuale oferă o modalitate rapidă de a verifica dacă greutatea câinelui este adecvată sau nu.
Există și calculatoare online pe care le poți folosi pentru a obține o idee generală despre necesarul caloric ideal al animalului.
Toate ambalajele de hrană pentru animale de companie au informații despre dimensiunea porției și modul de hrănire pe care le poți folosi pentru a determina cât de mult să îți hrănești bichonul havanez.
După efectuarea oricăror schimbări, lasă sănătatea, blana și nivelurile de energie ale câinelui să îți spună dacă dieta câinelui necesită ajustări.
Animalele de companie active pot avea uneori nevoie de mai multă hrană, iar câinii mai în vârstă care petrec mult timp relaxându-se au adesea nevoie de mai puține calorii pentru a rămâne sănătoși.
Nu uita să incluzi gustări atunci când determini necesarul caloric general al animalului de companie. Limitează recompensele la aproximativ 10% din dieta animalului pentru a te asigura că primește toți nutrienții de care are nevoie fără a depăși cerințele calorice.
Ține cont că puii au nevoi nutriționale mult diferite față de câinii adulți.
Sunt bichonii havanezi pretențioși la mâncare?
Unii pot fi pretențioși când vine vorba de mâncare. Rasa tinde să fie orientată către oameni, așa că mulți preferă să mănânce alături de companionii lor umani. Aceștia au adesea stomacuri sensibile, ceea ce îi poate determina să evite anumite alimente.
Câinii care au avut o reacție neplăcută la un anumit aliment sau ingredient evită adesea produse similare în viitor.
Stresul și lipsa de exercițiu pot, de asemenea, să determine câinii să mănânce mai puțin decât ar face în mod normal.
Bichonii havanezi se plictisesc când li se oferă aceeași mâncare în fiecare zi, ceea ce duce adesea la mâncatul pretențios.
Acești câini nu au cerințe nutriționale specifice, cu toate că se simt cel mai bine atunci când mănâncă hrană formulată pentru rasele de talie mică, deoarece câinii mici au cerințe nutriționale ușor diferite față de animalele de companie de talie medie și mare.
Câinii mici au nevoie de mai multe calorii pe kilogram decât prietenii lor canini mai mari pentru a-și satisface nevoile nutriționale; așa că mâncarea pentru câinii mici au adesea mai multe calorii decât alte produse.
La fel ca majoritatea câinilor, se simt cel mai bine atunci când mănâncă hrană de calitate superioară pentru câini, care le furnizează proteine, grăsimi și nutrienți de care au nevoie pentru sănătatea optimă.
Altfel, poți să mergi cu câinele la veterinar o dată pe lună ca să îi verifice greutatea și poți discuta cu el despre hrana și cantitatea pe care i-o oferi animalului.
Curiozități despre bichonul havanez
Acestui câine nu îi place să fie singur și este considerat a fi unul dintre cei mai buni câini de familie.
Bichonii havanezi sunt niște câini mici și drăguți care au fost dezvoltați dintr-o rasă de câine care acum este dispărută și se numea "Blanquito de la Habana." Acest câine, la rândul său, s-a dezvoltat și el dintr-o rasă de câine dispărută numit "Bichón Tenerife."
Acest lucru înseamnă că acești câini au origini atât din Cuba, cât și din Tenerife.
Bichonul havanez a fost încrucișat cu diverse tipuri de câini bichon, inclusiv pudeli, pentru a dezvolta unul dintre cei mai drăguți și prietenoși câini de talie mică din lume.
Una dintre caracteristicile cele mai remarcabile ale acestei rase de câini este că sunt printre cele mai active și curioase creaturi de pe planetă.
Le place să se joace și să descopere lucruri noi împreună cu stăpânul lor, pe care îl urmează peste tot. Din acest motiv, sunt adesea denumiți "câini velcro", deoarece se lipesc practic de stăpânul lor în fiecare mișcare!
Un bichon havanez suferă de o condiție numită "anxietate de separare", ceea ce înseamnă că își fac imediat griji că vor fi lăsați în urmă ori de câte ori te miști în casă.
Partea pozitivă a acestui lucru înseamnă, de asemenea, că acești câini sunt unii dintre cei mai buni tovarăși din lume. Aderența lor față de stăpânii îi face foarte dornici de îmbrățișări și extrem de loiali.
Anxietatea lor de separare poate lua forme extreme. Unul dintre cele mai importante fapte despre aceștia este că nu sunt deloc potriviți să stea singuri acasă pentru mai multe ore în fiecare zi.
Acest lucru înseamnă că mai bine nu îți iei acest tip de câine dacă nu poți petrece aproape fiecare oră din zi cu ei, sau vor deveni destul de triști.
Deoarece acești câini sunt denumiți "câini de jucărie", înseamnă că sunt relativ mici.
Bichonii Havanezi adulți pot ajunge la o înălțime între 22 și 29 de centimetri, cu o medie între 23 și 27 de centimetri. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că sunt destul de ușori, având o greutate între 4,5 și 7,3 kilograme.
Beneficiul de a avea un câine atât de mic este că nu au nevoie de mult spațiu, chiar dacă sunt extrem de activi.
Dacă pot alerga în jurul casei, de obicei, este suficient!
Unul dintre cele mai remarcabile fapte despre bichonii Havanezi este că sunt ușor de recunoscut după modul lor de a merge, care este numit "săltăreț".
Acest tip particular de mers se datorează faptului că au picioarele din spate puternice și cele superioare relativ scurte. Acest lucru îi face să sară practic în loc să meargă în mod obișnuit.
Vin într-o varietate largă de culori. Inițial, se credea că toți câinii Havanezi sunt albi, dar acum este unanim acceptat că pot veni într-o varietate largă de culori, inclusiv negru, alb, maro, bej și o combinație a acestor culori.
Câinii cu culori pot fi ușor recunoscuți deoarece au un nas negru și un pigment negru sub ochi. Doar câinii maro pot avea un pigment maro închis în jurul nasului lor.
Coama uimitoare a acestor câini este lungă, ușor ondulată și extrem de catifelată, o caracteristică pe care au moștenit-o clar de la predecesorii lor numiți "Havana Silk Dogs".
Dacă atingi blana acestui câine, se simte ca mătasea, atât este de moale.
Habitatul lor original este un climat tropical (Cuba și Tenerife), astfel că blana lor acționează în principal ca o umbrelă de soare și un element de răcire atunci când este prea cald.
Orice ai face, nu le tunde blana iarna, altfel acești câini vor fi extrem de friguroși.
Comparativ cu alte rase de câini hibrizi, bichonii havanezi sunt animale relativ sănătoase. Acest lucru înseamnă că, dacă sunt îngrijiți corespunzător, pot trăi destul de mult.
Durata lor medie de viață este între 14 și 16 ani.
Unul dintre cele mai fascinante fapte despre ei este că sunt extrem de potriviți pentru a fi antrenați. Acest lucru înseamnă că pot fi folosiți pentru a servi ca și câini de terapie, câini de asistență și chiar câini semnal pentru persoanele cu deficiențe de auz.
Sunt și mari animatori și sunt cu siguranță potriviți să participe la o varietate de competiții.
În timpul Revoluției Cubaneze, unii cubanezi bogați au reușit să fugă în Statele Unite, dar doar câțiva au putut să-și aducă cu ei micuții lor animăluțe de companie.
Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că bichonii havanezi sunt câinii naționali ai Cubei. Acest lucru se datorează în principal faptului că este, de asemenea, singura rasă nativă de câini a țării.