Tot ce trebuie să știi despre cum să crești Aloe Vera la tine acasă. Cum o poți folosi

aloe vera
Shutterstock

Aloe Vera nu este doar o plantă de apartament foarte populară, ci este benefică pentru o mulțime de afecțiuni. Mulți oameni folosesc gel de aloe vera obținut din frunzele plantei pentru a trata arsurile solare, arsurile ușoare și iritațiile pielii.

Plantele de aloe, cunoscute științific sub numele de aloe barbadensis, se găsesc atât în deșerturile aride, cât și în jungla tropicală.

Acestea variază în înălțime, de la câțiva centimetri, la peste 1,5 metri în lungime și lățime. Aloe vera a fost folosită medicinal de mii de ani de civilizațiile antice din întreaga lume, inclusiv de egipteni, greci și chinezi.

Iată cum să crești și să îngrijești o plantă de aloe vera pentru a te bucura de toate beneficiile sale pe tot parcursul anului.

Ce trebuie să știi despre Aloe Vera

Majoritatea oamenilor cunosc planta de aloe vera ca o suculentă care stochează apă în frunzele sale. Cu suficientă lumină solară, multă apă și temperatura potrivită, o plantă de aloe se va dezvolta foarte sănătos. Planta de aloe vera nu trebuie ținută niciodată în dormitor. 

Citește și
Filondendronul cu frunza ruptă
„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Deși se întâmplă rar la plantele de interior, aloe vera poate produce zeci de flori portocalii sau roșii.

Aloe este un gen de plante care aparține familiei mai mari de Liliaceae. Aloe vera este cea mai comună dintre cele 420 de specii de aloe și, de asemenea, cea mai cunoscută pentru beneficiile sale. Planta este nativă din sudul și estul Africii și acum este cultivată în întreaga lume.

Astăzi, mulți oameni folosesc aloe vera ca remediu natural pentru arsuri sau alte afecțiuni ale pielii, dar are o istorie mult mai vastă.

În plus, gelul de aloe vera este folosit de mai mulți ani ca remediu acasă pentru albirea dinților.

Aloe Vera - îngrijire

Deoarece aloe prosperă cu multă lumină, puțină apă și aproape niciun îngrășământ, este o plantă ideală pentru începători. Plăntuța ta de aloe de interior poate trăi până la 12 ani cu îngrijire corespunzătoare.

Fertilizarea

Aloe nu necesită mult îngrășământ. Prea mult îngrășământ poate dăuna plantei tale. Cel mai bun moment pentru a fertiliza aloe este primăvara, înainte de începutul noii creșteri. Poți folosi un îngrășământ standard pentru plante de apartament sau un îngrășământ special pentru suculente și cactuși. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și diluează îngrășământul la jumătate din concentrație.

Lumină

Pentru a rămâne sănătoase, plantele de aloe au nevoie de lumină indirectă, puternică. Poți așeza planta în fereastra bucătăriei tale și va primi suficientă lumină. Dacă o crești în aer liber, ar trebui să o plasezi într-un loc însorit. Totuși, nu muta brusc o plantă de interior în plin soare, deoarece poate să se ardă de la soare.

Plantarea Aloei

Alege un ghiveci de teracotă sau unul realizat dintr-un alt material poros pentru planta ta delicată. Acestea vor ajuta solul să rămână uscat. Ghivecele din plastic pot funcționa, dar vor păstra solul umed mai mult timp. Ghiveciul ar trebui să fie la fel de lat pe cât este de adânc și suficient de greu pentru a nu se răsturna.

Solul

Plantele de aloe cresc cel mai bine în sol bine drenat. Solul de grădină nu este o alegere bună. În schimb, folosește un amestec comercial de ghiveci sau creează-ți propriul amestec, amestecând părți egale de nisip, turbă și perlit.

Planta ta de aloe va avea nevoie, de asemenea, de un ghiveci cu găuri de drenaj pentru a preveni stagnarea rădăcinilor în apă. Nu este necesar să pui un strat de pietriș pe fundul ghiveciului.

Temperatura

Aloe Vera preferă căldura, așa că temperatura ideală pentru ea este între 13 și 29 grade Celsius.

Dacă devine prea frig, frunzele vor deveni galbene sau se vor încreți. Aceste plante nu suportă curenții de aer, așa că asigură-te că nu sunt plasate într-un loc unde o ușă sau o fereastră se deschide și se închide constant.

Udarea

Plantele de aloe sunt suculente, deci nu au nevoie de multă apă. Încep să putrezească dacă sunt udate excesiv.

Ar trebui udată cam o dată pe săptămână, cu excepția cazului în care planta se află într-un mediu foarte cald și uscat, adică în zilele toride de vară. Atunci poate fi necesar să o uzi de două ori pe săptămână. Asigură-te că solul este complet uscat înainte de a uda din nou.

Aloele iubesc să fie udate în profunzime, așa că, atunci când uzi planta, dă-i suficientă apă.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Este esențial să tunzi frunzele în mod regulat pentru a asigura că planta ta de aloe rămâne sănătoasă și crește corespunzător. Când vârfurile frunzelor devin maronii și fragile, smulge-le cu degetele.

Nu tăia frunzele din centru, deoarece acestea sunt cele mai tinere și sănătoase părți ale plantei tale.

Cum să plantezi sau să replantezi o plantă de Aloe

Pentru a planta sau replanta o plantă de aloe, urmează acești pași:

1. Începe prin a găsi un ghiveci larg cu găuri de drenaj.

2. Umple ghiveciul cu un amestec de ghiveci bine drenat și fă o mică gaură în centru.

3. Scoate planta din ghiveciul actual și așeaz-o în cel nou.

4. Udă planta în profunzime și las-o să se scurgă înainte de a o plasa într-un loc însorit.

Înmulțire

O modalitate de a propaga plantele de aloe este prin intermediul puilor sau a plantelor tinere. Puii sunt replici miniaturale ale plantei mamă care se formează în jurul bazei plantei de aloe.

Pentru a îndepărta un pui, răsucește-l cu grijă de la planta mamă, asigurându-te că obții cât mai mult din sistemul radicular. După ce ai îndepărtat puiul, lasă-l să se cicatrizeze câteva zile. Replantează puiul într-un amestec de cactus bine drenat.

Probleme comune ale plantelor de Aloe Vera


Deși plantele de aloe vera sunt ușor de întreținut, ele sunt predispuse la boli, dăunători și alte probleme.

Udarea excesivă

Plantele de aloe vera au originea în medii asemănătoare deșertului, unde vremea e caldă și solul nisipos. În consecință, aceste plante prosperă în climate calde și uscate și tolerează foarte puțin supraudarea.

Excesul de apă face ca frunzele unei plante de aloe să devină maronii sau galbene. Adesea se simt puțin moi și pot dezvolta un miros ușor de putregai. Când scoți planta din recipient, este posibil să vezi rădăcinile începând să se înnegrească.

Dacă planta ta a fost supraudată și nu prosperă, o poți readuce la viață. Începe prin a lăsa solul să se usuce. Apoi, uită-te la rădăcini. Taie orice rădăcină care pare putrezită. Apoi, tunde orice creștere galbenă sau maronie, lăsând doar frunzele verzi, sănătoase. În cele din urmă, replantează planta în sol bine drenat.

Lumină insuficientă

Plantele de aloe vera pot crește în condiții de lumină scăzută, dar preferă lumina indirectă, puternică. Dacă planta nu primește suficientă lumină, va începe să se lase și frunzele vor deveni zbârcite.

Dacă planta ta nu primește suficientă lumină, va începe să se întindă și să devină subțire. Acest fenomen se numește etiolare și face ca frunzele să-și piardă culoarea verde vibrantă și să devină palide. Planta va începe, de asemenea, să producă mai puțini pui.

Planta ta de aloe vera arată căzută? O locație mai însorită poate fi soluția. Nu plasa planta în lumina directă a soarelui, deoarece poate provoca arderi.

Dăunători și boli

Principalii dăunători ai plantei de aloe vera sunt păduchii și acarienii, dar și păianjenii roșii. Dacă observi daune provocate de dăunători, poți spăla frunzele plantei și le poți presăra cu un fungicid sub formă de pudră.

Plantele de aloe sunt ușor de îngrijit și înfrumusețează orice loc din casă.

Iată ce trebuie să faci ca să te asiguri că planta ta trăiește mulți ani:

• Permite solului din ghiveci să se usuce înainte de a-l uda din nou.

• Uda planta doar atunci când frunzele arată semne de ofilire sau dacă solul este uscat cel puțin 2,5 cm sub suprafață.

• Verifică dacă planta ta primește suficientă lumină – prea multă sau prea puțină va cauza probleme de creștere, sănătate și colorare – și ajustează după nevoie pentru cele mai bune rezultate.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei
Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei

Calathea este un gen de plantă erbacee care face parte din familia Marantaceae. Ele sunt cunoscute pentru modelele de pe frunzele lor și pentru faptul că ele se mișcă. 

„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă
„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă

Filondendronul cu frunza ruptă sau „planta vieții”, ori „planta iubirii”, este o plantă de interior populară, care are o simbolistică profundă. 

Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament
Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament

Ficus elastica, cunoscut sub denumirea populară de ficusul de cauciuc, este cel mai popular arbust de interior. Cu frunzele sale mari, de o nuanță verde închis, această plantă se potrivește oricărui decor.

Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești
Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești

Cunoscută sub mai multe denumiri comune, inclusiv ricin fals sau aralia japoneză, Fatsia japonica este o plantă de frunziș originară din Japonia.

„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut
„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut

Ceropegia woodie, cunoscută și sub denumirea de Planta lanț de inimi, este o plantă suculentă frumoasă care adaugă farmec oricărui spațiu.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.