Planta de apartament despre care puțini știu că „se roagă”. Tot ce trebuie să știi despre îngrijrea ei

Calathea
Shutterstock

Calathea este un gen de plantă erbacee care face parte din familia Marantaceae. Ele sunt cunoscute pentru modelele de pe frunzele lor și pentru faptul că ele se mișcă. 

Noaptea frunzele de Calathea se ridică și ziua se coboară, lucru care a dus la denumirea de „planta care se roagă”. Calathea a devenit o alegere foarte populară printre iubitorii de plante de apartament, datorită ușurinței cu care se îngrijește și a aspectului său deosebit.

Calathea - îngrijire

Porecla plantei care se roagă provine din mișcările zilnice ale frunzelor plantelor.

Diverse plante din această familie își ridică frunzele noaptea și le coboară în timpul zilei. Se crede că aceste mișcări urmează mișcarea soarelui pe cer pentru a absorbi cât mai multă lumină.

Citește și
Ficus elastica
Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Lumină

Calathea prosperă în lumină indirectă medie până la puternică, dar poate tolera și lumină indirectă scăzută.

Apă

Udă la fiecare 1-2 săptămâni, lăsând solul să se usuce pe jumătate între udări.

Dacă ții planta în lumină mai puternică, ar trebui să o uzi mai des, iar dacă o ții la lumină mai scăzută, o poți uda mai rar, în funcție de necesitățile ei.

Umiditate

Calathea preferă o umiditate mai mare, având în vedere că mediul nativ este tropical - originea ei este în Brazilia. Ia în considerare utilizarea unui pulverizator fin sau a unui umidificator pentru a crește nivelul de umiditate în interior. O metodă inedită de a uda florile este cea cu cuburi de gheață. 

Temperatură

Ca majoritatea plantelor de apartament populare, calathea preferă temperaturi între 18 și 30 de grade Celsius, asemănătoare habitatului său tropical nativ. Nu lăsa temperatura să scadă sub 15 grade pentru a evita daunele cauzate de frig.

Sol

Planta care se roagă preferă un sol de ghiveci bine drenat. Caută ingrediente precum compost, scoarță de pin și perlit. Acestea oferă nutrienți și ajută la menținerea umidității (dar nu prea multă).

Dăunători ai plantei

Dăunătorii comuni ai plantelor de apartament sunt păienjenii de plante și afinele. Pentru tratament poți folosi săptămânal pesticide naturale, cum ar fi uleiul de neem. Ștergerea regulată a plantei este, de asemenea, utilă. 

Aceste plante sunt prietenoase cu animalele de companie. Ele sunt considerate non-toxice, adică le poți ține în preajma pisicilor și câinilor.

Totuși, ar fi bine ca animalele și copiii să nu ingereze părți ale plantei.

Cum să fertilizezi și să uzi Calathea

În loc de apa de la robinet, folosește apă distilată. Alternativ, poți colecta apa de ploaie pentru plantele tale. Nu uda abundent plantele calathea. Udă cu apă la temperatura camerei când solul este uscat la o adâncime de 2,5 centimetri sub suprafață.

Plantele necesită udare regulată în lunile de vară și udare mai rară în lunile reci. Poți să le administrezi periodic îngrășământ pentru plante de apartament.

Îngrijește planta calathea regulat pentru a o menține frumoasă. Șterge praful de pe frunze cu o cârpă curată și umedă. Pulverizează frunzele pentru a te asigura că toate părțile plantei primesc umiditate. Îndepărtează orice frunze galbene pentru a menține planta puternică și în creștere.

Calathea sunt native din America Centrală și de Sud, unde cresc pe podeaua caldă și umedă a junglei. Traducând aceste condiții în mediul urban, preferințele lor devin evidente: Le plac temperaturile calde cu umiditate ridicată, lumina medie și, de preferință, un sol umed, dar nu îmbibat cu apă.

Poți folosi Calathea pentru a crea un contrast foarte frumos în decorul casei tale, mai ales dacă sunt înconjurate de frunziș verde închis, care le permite să "strălucească". Având frunze cu modele din toate unghiurile, funcționează cel mai bine ca plante de masă sau pe rafturi la nivelul ochilor.

O baie sau bucătărie caldă și umedă este deosebit de atrăgătoare pentru ele, deoarece umiditatea naturală ridicată le menține proaspete. Partea cea mai bună este că vin într-o gamă de dimensiuni, unele suficient de mari pentru a crea o expunere spectaculoasă la nivelul podelei, în timp ce altele rămân mici și compacte, făcându-le ideale pentru cei cu spații restrânse.

Acest gen este, de asemenea, potrivit pentru cultivarea în aer liber, în special în locurile mai calde și umede. Având suficient spațiu pentru rădăcini și condiții optime, aceste plante pot crește și deveni adevărate tufișuri.

Unele specii vor deveni deosebit de mari. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că atunci când sunt cultivate în aer liber, aceste plante vor avea unele imperfecțiuni.

Tipuri de Calathea

Calathea warscewiczii

Calathea warscewiczii provine din pădurile tropicale din Nicaragua și Costa Rica. Are frunziș catifelat de culoare verde închis, cu nervuri și modele distinctive de verde deschis pe suprafața frunzei. Partea inferioară a frunzelor este de un maro-strălucitor.

Este cunoscută sub numele de Velvet Jungle, Calathea Velvet sau Velvet Touch datorită frunzelor sale catifelate. Este sensibilă la aerul uscat și preferă niveluri ridicate de umiditate. Folosește tăvi cu pietricele sau un umidificator pentru a crește nivelul de umiditate în apropierea ei. Preferă lumina indirectă strălucitoare și solul bine drenat.

Calathea ornata

Calathea ornata are frunze lungi și ornate care ajung la o lungime de 30 cm. Fiecare frunză este acoperită cu dungi albe îndrăznețe sau alb-rozalii, care se extind în unghiuri din vena centrală, creând un contrast impresionant cu fundalul verde închis.

Tulpinile lungi sunt roșu închis. Calathea ornata 'sanderiana' este împodobită cu un mov frumos pe partea inferioară a frunzelor.

Cultivă această plantă în lumină indirectă strălucitoare și expune-o pentru a-și etala atât dungile, cât și tulpinile frumoase.

Evită zonele cu curenți de aer calzi sau reci de la aer condiționat și oferă-i multă lumină indirectă strălucitoare.

Calathea orbifolia

Calathea orbifolia, cunoscută și sub numele de planta cu frunze rotunde este o plantă exotică care va înveseli orice colț. Calathea orbifolia poate ajunge la înălțimi de 60 până la 90 de centimetri, cu frunze ovale ce măsoară între 20 și 38 de centimetri lungime și 25 până la 38 de centimetri lățime. Frunzele sunt dungate cu verde deschis sau argintiu, având o parte inferioară argintiu-verde strălucitor.

Ca multe plante tropicale, Calathea orbifolia poate supraviețui în lumină medie până la slabă, dar are nevoie de cel puțin 6 ore de lumină indirectă strălucitoare pe zi pentru a-și menține dungile dramatice. Dacă planta ta începe să arate ternă și nu afișează dungile caracteristice frumoase, încearcă să o muți într-o zonă cu mai multă lumină strălucitoare, dar evită lumina directă, deoarece aceasta poate cauza arderea frunzelor.

Udă Calathea orbifolia atunci când solul se simte uscat la atingere și apoi lasă solul să se usuce ușor înainte de a o uda din nou. Poate necesita udare o dată sau de două ori pe săptămână în timpul verii, când crește activ, dar trebuie să verifici întotdeauna solul mai întâi pentru a fi sigur.

Calathea este o plantă superbă, indiferent de varietatea ei, care aduce un plus de eleganță și rafinament oricărui spațiu. Cât timp îi oferi lumină, apă și un mediu umed, această plantă va prospera și îți va înveseli dormitorul, sufrageria sau chiar spații precum baia sau bucătăria.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă
„Planta iubirii”, printre cele mai ușor de întreținut plante de apartament. Cum să aduci dragostea și armonia în casă

Filondendronul cu frunza ruptă sau „planta vieții”, ori „planta iubirii”, este o plantă de interior populară, care are o simbolistică profundă. 

Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament
Ficusul de cauciuc. Tot ce trebuie să știi despre cum să îngrijești una dintre cele mai populare plante de apartament

Ficus elastica, cunoscut sub denumirea populară de ficusul de cauciuc, este cel mai popular arbust de interior. Cu frunzele sale mari, de o nuanță verde închis, această plantă se potrivește oricărui decor.

Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești
Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești

Cunoscută sub mai multe denumiri comune, inclusiv ricin fals sau aralia japoneză, Fatsia japonica este o plantă de frunziș originară din Japonia.

„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut
„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut

Ceropegia woodie, cunoscută și sub denumirea de Planta lanț de inimi, este o plantă suculentă frumoasă care adaugă farmec oricărui spațiu.

Guzmania - una dintre cele mai frumoase plante pe care le poți crește în apartament. Cum să o îngrijești
Guzmania - una dintre cele mai frumoase plante pe care le poți crește în apartament. Cum să o îngrijești

Există aproximativ 120 de specii de bromelii Guzmania. Această plantă crește sub forma unei rozete cu frunze ascuțite și un centru asemănător unei cupe unde plantele colectează apă.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.