„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut

Planta lant de inimi
Shutterstock

Ceropegia woodie, cunoscută și sub denumirea de Planta lanț de inimi, este o plantă suculentă frumoasă care adaugă farmec oricărui spațiu.

Deși poate părea dificil de îngrijit pentru unii, odată ce te obișnuiești, aceasta devine una dintre cele mai tolerante plante de apartament.

Iată câteva informații de bază despre cum să îngrijești această plantă minunată.

Planta lanț de inimi - origini

Ceropegia woodii este o plantă agățătoare originară din Africa de Sud, Eswatini și Zimbabwe. Datorită frunzelor sale în formă de inimă, cu margini dungate în argintiu sau în culori de crem, roz și verde, această suculentă a devenit foarte populară. Poate crește până la 5-7 cm în înălțime și are tulpini de culoare purpurie care pot ajunge la aproximativ 90-270 cm în lungime, așa că asigură-te că o agăți undeva sus, pentru a putea admira cum curge spectaculos din ghiveci.

Îngrijire în aer liber

Planta lanț de inimi poate fi crescută în aer liber acolo unde temperatura se menține constant la 15°C sau mai cald. În caz contrar, este mai bine să crești această suculentă într-un ghiveci sau container pe care îl poți aduce ușor în interior atunci când temperatura începe să scadă, pentru protecție.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De asemenea, la fel ca orice alte suculente, prea mult soare poate cauza arderea frunzelor (frunze maronii sau uscate, margini ofilite ale frunzelor, creștere întârziată), iar lipsa de lumină, pe de altă parte, va cauza probleme cum ar fi decolorarea.

Așadar, dacă intenționezi să crești planta în aer liber, asigură-te că o plasezi într-un loc unde poate primi cel puțin 3-4 ore de lumină indirectă strălucitoare și puțină umbră după-amiaza. De asemenea, amintește-ți să o aclimatizezi treptat la lumina mai puternică atunci când o muți din interior în exterior pe timpul verii pentru a preveni arsurile solare.

Îngrijire generală

Planta lant de inimi

Lumină și temperatură

Ceropegia woodii preferă căldura și lumina strălucitoare, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Așadar, dacă intenționezi să o crești ca plantă de apartament, asigură-te că o plasezi lângă cea mai luminoasă fereastră posibilă (ferestrele orientate spre sud sau vest sunt recomandate) și menține temperatura la 27-29°C și 15°C în timpul iernii. Dacă este crescută în aer liber, planta ar trebui să fie plasată într-o zonă luminoasă și umbrită.

Apă

Fiind o suculentă, această plantă este predispusă la putrezirea rădăcinilor, mai ales atunci când este lăsată să stea în sol umed prea mult timp. Acest lucru poate fi prevenit udând planta o dată pe săptămână sau ori de câte ori cei 5-7 cm de sol de deasupra sunt complet uscați în sezonul de creștere, care are loc primăvara și vara. În lunile de toamnă și iarnă, această suculentă intră în repaus vegetativ, așa că udarea ar trebui redusă la o dată la 3-4 săptămâni sau atunci când solul este complet uscat.

Umiditate

Deși este o suculentă care poate fi ținută în zone mai uscate decât majoritatea plantelor, este mai bine să o plasezi acolo unde poate beneficia de o umiditate de aproximativ 40-50%.

Fertilizare

Planta lanț de inimi necesită fertilizare rară și în concentrații reduse. Poate fi fertilizată cel mult o dată pe lună în perioada de creștere activă, din mai până în august. Nu necesită fertilizare în timpul iernii, perioada de repaus vegetativ.

Transplantare

Aceste plante beneficiază de transplantare la fiecare câțiva ani. Deși pot trăi într-un ghiveci strâmtorat, transplantează-le atunci când rădăcinile ies din orificiile de drenaj. Cel mai bun moment pentru transplantare este vara, perioada lor de creștere activă, pentru a minimiza riscurile.

Probleme privind udarea

Când planta este supra-udată, frunzele vor începe să cadă sau să devină galbene, maro sau negre și, în același timp, vor fi moi și apoase. Dacă observi aceste semne, oprește imediat udarea și lasă solul să se usuce complet. De asemenea, schimbă solul cu unul nou, bine drenat și poros pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Când planta este sub-udată, frunzele se vor încreți și vor începe să arate mai subțiri deoarece nu mai au apă în rezervoarele lor. În acest caz, udă planta bine și mut-o într-un loc umbrit. Acest lucru ar trebui să permită plantei să se refacă în 2-3 cicluri de udare.

Un truc pentru a face ca planta să arate mai stufoasă și mai bogată este prin tundere. Deși acest proces nu este necesar decât dacă tulpinile devin prea lungi și frunzele încep să-și piardă culoarea strălucitoare.

Această plantă este relativ ușor de propagat, iar cele trei metode principale sunt:

Metoda de propagare în apă

Această metodă este populară deoarece este destul de ușor de realizat. Tot ce trebuie să faci este să pregătești un vas, foarfece și puțină apă. Taie bucățile de tulpină pe care vrei să le înrădăcinezi, pune-le în vas și așteaptă să crească rădăcini.

Metoda de propagare în sol

Taie tulpinile, apoi îndepărtează frunzele de pe partea pe care o vei planta și introdu tulpinile în sol. Asigură-te că nodurile sunt acoperite în sol pentru a permite rădăcinilor să crească.

Metoda de propagare prin tuberculi

Găsește cel mai mare tubercul posibil, de mărimea unei unghii. Poți lăsa tuberculul pe tulpină și să-l presezi în sol pentru a crește rădăcini.

Probleme comune

Fiind o suculentă, planta lanț de inimi a dezvoltat adaptări pentru a supraviețui în condiții uscate, stocând apă în frunzele și tulpinile sale.

Această plantă necesită întreținere minimă și poate prospera în majoritatea mediilor de interior. Totuși, nu este complet lipsită de probleme. Frunzele încrețite sunt una dintre cele mai comune probleme și pot indica mai multe probleme de bază, cum ar fi:

· Sub-udare și supra-udare

· Lumină insuficientă

· Umiditate scăzută

· Șocul transplantării

· Dăunători și boli

Spațiile mari între frunze indică faptul că planta nu primește suficientă lumină. Încearcă să o repoziționezi într-un loc luminos.

Frunzele îngălbenite și putrezirea rădăcinilor pot însemna că uzi prea mult planta. Lasă întotdeauna pământul să se usuce complet între udări.

Frunzele ofilite și dezumflate înseamnă că planta nu primește suficientă apă.

Frunzele arse sau uscate indică prea multă lumină solară – mută planta într-un loc luminos, dar ferit de lumina directă.

Dacă respecți aceste sfaturi de îngrijire, vei putea să te bucuri de frumusețea și farmecul acestei plante în casa ta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.