„Planta lanț de inimi”: unde să o agăți și cum să transformi ceropegia woodi într-o planta foarte ușor de întreținut

Planta lant de inimi
Shutterstock

Ceropegia woodie, cunoscută și sub denumirea de Planta lanț de inimi, este o plantă suculentă frumoasă care adaugă farmec oricărui spațiu.

Deși poate părea dificil de îngrijit pentru unii, odată ce te obișnuiești, aceasta devine una dintre cele mai tolerante plante de apartament.

Iată câteva informații de bază despre cum să îngrijești această plantă minunată.

Planta lanț de inimi - origini

Ceropegia woodii este o plantă agățătoare originară din Africa de Sud, Eswatini și Zimbabwe. Datorită frunzelor sale în formă de inimă, cu margini dungate în argintiu sau în culori de crem, roz și verde, această suculentă a devenit foarte populară. Poate crește până la 5-7 cm în înălțime și are tulpini de culoare purpurie care pot ajunge la aproximativ 90-270 cm în lungime, așa că asigură-te că o agăți undeva sus, pentru a putea admira cum curge spectaculos din ghiveci.

Îngrijire în aer liber

Planta lanț de inimi poate fi crescută în aer liber acolo unde temperatura se menține constant la 15°C sau mai cald. În caz contrar, este mai bine să crești această suculentă într-un ghiveci sau container pe care îl poți aduce ușor în interior atunci când temperatura începe să scadă, pentru protecție.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

De asemenea, la fel ca orice alte suculente, prea mult soare poate cauza arderea frunzelor (frunze maronii sau uscate, margini ofilite ale frunzelor, creștere întârziată), iar lipsa de lumină, pe de altă parte, va cauza probleme cum ar fi decolorarea.

Așadar, dacă intenționezi să crești planta în aer liber, asigură-te că o plasezi într-un loc unde poate primi cel puțin 3-4 ore de lumină indirectă strălucitoare și puțină umbră după-amiaza. De asemenea, amintește-ți să o aclimatizezi treptat la lumina mai puternică atunci când o muți din interior în exterior pe timpul verii pentru a preveni arsurile solare.

Îngrijire generală

Planta lant de inimi

Lumină și temperatură

Ceropegia woodii preferă căldura și lumina strălucitoare, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Așadar, dacă intenționezi să o crești ca plantă de apartament, asigură-te că o plasezi lângă cea mai luminoasă fereastră posibilă (ferestrele orientate spre sud sau vest sunt recomandate) și menține temperatura la 27-29°C și 15°C în timpul iernii. Dacă este crescută în aer liber, planta ar trebui să fie plasată într-o zonă luminoasă și umbrită.

Apă

Fiind o suculentă, această plantă este predispusă la putrezirea rădăcinilor, mai ales atunci când este lăsată să stea în sol umed prea mult timp. Acest lucru poate fi prevenit udând planta o dată pe săptămână sau ori de câte ori cei 5-7 cm de sol de deasupra sunt complet uscați în sezonul de creștere, care are loc primăvara și vara. În lunile de toamnă și iarnă, această suculentă intră în repaus vegetativ, așa că udarea ar trebui redusă la o dată la 3-4 săptămâni sau atunci când solul este complet uscat.

Umiditate

Deși este o suculentă care poate fi ținută în zone mai uscate decât majoritatea plantelor, este mai bine să o plasezi acolo unde poate beneficia de o umiditate de aproximativ 40-50%.

Fertilizare

Planta lanț de inimi necesită fertilizare rară și în concentrații reduse. Poate fi fertilizată cel mult o dată pe lună în perioada de creștere activă, din mai până în august. Nu necesită fertilizare în timpul iernii, perioada de repaus vegetativ.

Transplantare

Aceste plante beneficiază de transplantare la fiecare câțiva ani. Deși pot trăi într-un ghiveci strâmtorat, transplantează-le atunci când rădăcinile ies din orificiile de drenaj. Cel mai bun moment pentru transplantare este vara, perioada lor de creștere activă, pentru a minimiza riscurile.

Probleme privind udarea

Când planta este supra-udată, frunzele vor începe să cadă sau să devină galbene, maro sau negre și, în același timp, vor fi moi și apoase. Dacă observi aceste semne, oprește imediat udarea și lasă solul să se usuce complet. De asemenea, schimbă solul cu unul nou, bine drenat și poros pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Când planta este sub-udată, frunzele se vor încreți și vor începe să arate mai subțiri deoarece nu mai au apă în rezervoarele lor. În acest caz, udă planta bine și mut-o într-un loc umbrit. Acest lucru ar trebui să permită plantei să se refacă în 2-3 cicluri de udare.

Un truc pentru a face ca planta să arate mai stufoasă și mai bogată este prin tundere. Deși acest proces nu este necesar decât dacă tulpinile devin prea lungi și frunzele încep să-și piardă culoarea strălucitoare.

Această plantă este relativ ușor de propagat, iar cele trei metode principale sunt:

Metoda de propagare în apă

Această metodă este populară deoarece este destul de ușor de realizat. Tot ce trebuie să faci este să pregătești un vas, foarfece și puțină apă. Taie bucățile de tulpină pe care vrei să le înrădăcinezi, pune-le în vas și așteaptă să crească rădăcini.

Metoda de propagare în sol

Taie tulpinile, apoi îndepărtează frunzele de pe partea pe care o vei planta și introdu tulpinile în sol. Asigură-te că nodurile sunt acoperite în sol pentru a permite rădăcinilor să crească.

Metoda de propagare prin tuberculi

Găsește cel mai mare tubercul posibil, de mărimea unei unghii. Poți lăsa tuberculul pe tulpină și să-l presezi în sol pentru a crește rădăcini.

Probleme comune

Fiind o suculentă, planta lanț de inimi a dezvoltat adaptări pentru a supraviețui în condiții uscate, stocând apă în frunzele și tulpinile sale.

Această plantă necesită întreținere minimă și poate prospera în majoritatea mediilor de interior. Totuși, nu este complet lipsită de probleme. Frunzele încrețite sunt una dintre cele mai comune probleme și pot indica mai multe probleme de bază, cum ar fi:

· Sub-udare și supra-udare

· Lumină insuficientă

· Umiditate scăzută

· Șocul transplantării

· Dăunători și boli

Spațiile mari între frunze indică faptul că planta nu primește suficientă lumină. Încearcă să o repoziționezi într-un loc luminos.

Frunzele îngălbenite și putrezirea rădăcinilor pot însemna că uzi prea mult planta. Lasă întotdeauna pământul să se usuce complet între udări.

Frunzele ofilite și dezumflate înseamnă că planta nu primește suficientă apă.

Frunzele arse sau uscate indică prea multă lumină solară – mută planta într-un loc luminos, dar ferit de lumina directă.

Dacă respecți aceste sfaturi de îngrijire, vei putea să te bucuri de frumusețea și farmecul acestei plante în casa ta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Cum se coc vinetele - Cea mai simplă metodă de a pune vinete gustoase pentru iarnă
Cum se coc vinetele - Cea mai simplă metodă de a pune vinete gustoase pentru iarnă

Vinetele coapte au un gust deosebit, având o aromă bogată, ușor afumată, și o textură cremoasă, care le face extrem de versatile în bucătărie.

 

Doliu în Familia Regală a României. Anunțul a venit cu ”foarte mare tristețe și regret”
Doliu în Familia Regală a României. Anunțul a venit cu ”foarte mare tristețe și regret”

Familia Regală a transmis, marţi, condoleanţe la moartea Baronului de Holzhausen, ginerele Principesei Ileana a României.

 

Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica. Ce a urmat
Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica. Ce a urmat

Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica, după care a sunat la 112 și s-a îndreptat spre lăcașul de cult. Hoțul a fost săltat de agenții firmei de pază chiar în timp ce căuta ceva de furat prin biserică.

 

Recomandări
România a obţinut o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi un portofoliu „social”. Lista noilor miniștri ai UE
România a obţinut o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi un portofoliu „social”. Lista noilor miniștri ai UE

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană, anunţată marţi, la Bruxelles, de preşedinta executivului european.

În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună
În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună

A plouat în cea mai nouă maternitate din țară, inaugurată în urmă cu o lună. S-a întâmplat la Timișoara, iar angajații s-au văzut nevoiți să pună găleți prin saloane și să adune apa cu prosoape și mopuri.  

După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală

Locuitorii mai multor zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce alte zone din Europa Centrală au început să facă curăţenie după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii, scrie Reuters.