Fatsia japonica sau „ricinul fals”: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei și cum poți să o înmulțești

Fatsia japonica
Shutterstock

Cunoscută sub mai multe denumiri comune, inclusiv ricin fals sau aralia japoneză, Fatsia japonica este o plantă de frunziș originară din Japonia.

Un arbust de dimensiuni medii, Fatsia japonica are frunze lucioase veșnic verzi și flori sferice, asemănătoare cu iedera, urmate de fructe negre. Este o alegere excelentă pentru un loc umbrit din grădină și poate fi crescută și ca plantă de interior.

Fatsia japonica - îngrijire

Fatsia japonica este versatilă și poate fi crescută în diverse locații, de la locuri umbrite din grădină la terase însorite. De asemenea, funcționează bine ca plantă de interior, de preferință într-o cameră răcoroasă, bine ventilată, fără încălzire centrală (o seră este ideală).

Plantează primăvara în sol umed, dar bine drenat și fertil, cu adaos de compost bine descompus sau gunoi de grajd. Udă bine inițial până când planta se stabilește, apoi udă doar în condiții de secetă. Propagă din butași semi-maturi la sfârșitul verii.

Fatsia japonica este versatilă și poate fi crescută în diverse locații. Este o alegere bună pentru un loc umbrit dificil, dar este la fel de potrivită pentru o locație caldă și însorită, cum ar fi o terasă sau o curte urbană.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Mai multe asemenea Ca plantă de interior, Fatsia japonica este cel mai bine crescută într-o cameră răcoroasă și aerisită. Pentru cele mai bune rezultate, asigură-te că camera rămâne răcoroasă iarna și nu este încălzită central - mută planta pentru iarnă, dacă este necesar. O seră neîncălzită este locul perfect pentru o fatsie de interior.

Ține cont că Fatsia japonica crește destul de lent, așa că alege un exemplar mare dacă vrei să umpli rapid un spațiu.

Plantează Fatsia primăvara, pentru a se putea stabili pe parcursul lunilor calde. Sapă o groapă generoasă, adăugând compost bine descompus sau gunoi de grajd pentru a ajuta planta să se stabilească. Plantează la aceeași adâncime la care era în ghiveci, înlocuiește solul în jurul balotului de rădăcină și tasează ușor. Udă bine și continuă să uzi pentru următoarele câteva săptămâni, după care

Fatsia japonica nu necesită prea multă îngrijire pe parcursul anului de creștere. Îndepărtează frunzele moarte și pe cele pe cale de a muri ale plantelor de interior ori de câte ori este nevoie și tunde ușor la mijlocul până la sfârșitul primăverii pentru a menține o formă plăcută.

Tăierea ușoară aduce beneficii și fatsiei cultivate în exterior. Apoi, toamna, aplică un strat gros de mulci în jurul bazei plantei, care ar trebui să protejeze rădăcinile de condițiile reci. Înghețul sever poate deteriora frunzele fatsiei, deci poate fi necesară protecția. Când se prognozează perioade prelungite de îngheț, acoperă fatsia cu pânză de protecție.

Dăunători și boli

Aceste plante sunt, în general, destul de rezistente, dar pot fi atacate de insecte și păduchi lânoși (plantele cultivate în interior sunt deosebit de predispuse). De asemenea, fii atent la petele pe frunze și îndepărtează frunzele afectate.

Frunzele fatsiei care devin galbene pot sugera probleme cu solul, dar nu întotdeauna.

Fie că achiziționezi o fatsie ca plantă de interior sau arbust de grădină, asigură-te că ai condițiile de creștere potrivite înainte de a cumpăra.

Cumpără doar plantele cele mai sănătoase – verifică planta pentru semne de dăunători și daune înainte de a planta.

Fatsia japonica

Propagare

Fatsia japonica poate fi propagată din butași luați la sfârșitul verii. Ia butași semi-maturi (tulpini tinere care încep să se îngroașe la bază), de aproximativ 20 cm lungime. Îndepărtează câteva frunze de la bază, înmoaie în pulbere de hormon de înrădăcinare și introdu într-un ghiveci cu compost umed, fără turbă, bine drenat. Acoperă și păstrează la o temperatură constantă de 15-20ºC.

Poate fi mai ușor să semeni semințe de Fatsia japonica. Colectează semințele negre coapte primăvara și semănă în compost pentru semințe fără turbă și acoperă cu vermiculit pentru a permite luminii să ajungă la semințe. Păstrează într-un propagator încălzit la 15-20ºC, cu multă lumină. Răsadurile se pun în ghivece individuale și se plantează în grădină când au aproximativ trei ani.

Probleme comune

Plantele Fatsia japonica pot să se lase sau să dezvolte frunze căzute, ceea ce indică de obicei o problemă. De obicei, acest lucru indică udarea excesivă sau insuficientă. Introdu degetul în compost sau sol – ar trebui să fie umed, dar nu ud. Dacă este ud, atunci fatsia este sufocată – dacă crește într-un ghiveci, asigură-te că ghiveciul nu stă în apă și apoi oprește udarea până când compostul se usucă. Dacă planta crește afară în sol, poate fi necesar să îmbunătățești drenajul, deoarece și alte plante vor suferi.

Dacă este uscat, atunci udă fatsia. Acest lucru ar trebui să o revigoreze instantaneu.

Pentru fatsii crescute ca plante de interior, aerul uscat și prea multă lumină pot fi o problemă.

Aerul uscat îndepărtează umiditatea din frunze și le poate lăsa crăpate la atingere. Prea multă lumină poate duce la arderea frunzelor, ceea ce duce la pete maronii și ondularea frunzelor.

Dacă poți, mută fatsia într-un loc mai umbrit, de preferință într-o cameră umedă, cum ar fi o baie. Poți crește umiditatea într-o cameră uscată pulverizând zilnic sau plasând fatsia pe o tăviță cu pietricele, adăugând apă în tăviță astfel încât să stea chiar sub pietre. Acest lucru va încuraja evaporarea apei în aerul din jurul plantei, crescând umiditatea.

Tundere

Tunde la mijlocul primăverii. Poți îndepărta complet tulpinile până la cea principală și îndepărtezi orice tulpini/frunze moarte sau galbene. Acest lucru va ajuta la reducerea înălțimii și lățimii sale. Continuă să verifici planta pe măsură ce o tunzi pentru a obține forma dorită.

Transplantare

Este posibil să muți plantele stabilite, deși cu cât planta este mai mare, cu atât mai greu va fi transplantarea. Așteaptă până la mijlocul primăverii pentru a face acest lucru și pregătește groapa de plantare nouă înainte, astfel încât să poți planta fatsia în noua sa locație imediat.

Udă bine cu o zi înainte de a o dezgropa și apoi sapă cât mai mult din balotul de rădăcini. Tunderea frunzelor va reduce evaporarea din frunze înainte ca planta să se stabilească din nou, iar udarea zilnică este esențială pentru a ajuta planta să se acomodeze cu noua locație.

Poți relua regimul de îngrijire obișnuit atunci când observi semne de creștere nouă – de obicei după câteva săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Cum se coc vinetele - Cea mai simplă metodă de a pune vinete gustoase pentru iarnă
Cum se coc vinetele - Cea mai simplă metodă de a pune vinete gustoase pentru iarnă

Vinetele coapte au un gust deosebit, având o aromă bogată, ușor afumată, și o textură cremoasă, care le face extrem de versatile în bucătărie.

 

Doliu în Familia Regală a României. Anunțul a venit cu ”foarte mare tristețe și regret”
Doliu în Familia Regală a României. Anunțul a venit cu ”foarte mare tristețe și regret”

Familia Regală a transmis, marţi, condoleanţe la moartea Baronului de Holzhausen, ginerele Principesei Ileana a României.

 

Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica. Ce a urmat
Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica. Ce a urmat

Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica, după care a sunat la 112 și s-a îndreptat spre lăcașul de cult. Hoțul a fost săltat de agenții firmei de pază chiar în timp ce căuta ceva de furat prin biserică.

 

Recomandări
România a obţinut o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi un portofoliu „social”. Lista noilor miniștri ai UE
România a obţinut o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi un portofoliu „social”. Lista noilor miniștri ai UE

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană, anunţată marţi, la Bruxelles, de preşedinta executivului european.

În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună
În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună

A plouat în cea mai nouă maternitate din țară, inaugurată în urmă cu o lună. S-a întâmplat la Timișoara, iar angajații s-au văzut nevoiți să pună găleți prin saloane și să adune apa cu prosoape și mopuri.  

După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală

Locuitorii mai multor zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce alte zone din Europa Centrală au început să facă curăţenie după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii, scrie Reuters.