Telemea contrafăcută. Metoda infailibilă prin care să recunoști brânza falsă

Telemea
Shutterstock

Cu toții ne-am întrebat măcar o dată, atunci când am cumpărat brânză din supermarket, dacă acest aliment a „văzut” vreodată laptele.

 Ei bine, sunt câteva metode prin care îți poți da seama dacă brânza pe care o cumperi este contrafăcută. Află mai multe în textul de mai jos.

Telemeaua contrafăcută - cum arată diferit

Brânzeturile pot duce la creșterea în greutate, în special atunci când sunt consumate în cantități excesive. Cu toate acestea, ele sunt esențiale pentru sănătatea noastră, în special a copiilor, deoarece furnizează proteine, vitamine și calciu, fiind elemente indispensabile în alimentația celor mici.

Trebuie subliniat faptul că, în ceea ce privește copiii, cele mai sănătoase tipuri de brânză sunt cele ușoare și proaspete, cum ar fi brânza de vaci, telemeaua de capră sau urda.

În niciun caz nu sunt recomandate brânzeturile topite (care, de altfel, ar trebui evitate și de persoanele care suferă de osteoporoză, deoarece conțin fosfor în exces, un mineral care interferează cu fixarea calciului în oase), cașcavalul gras (care poate ajunge să conțină până la 450 de calorii în doar 100 de grame) sau brânza maturată sau de burduf, care este foarte sărată (acestea sunt contraindicate și pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială). Totuși, un detaliu de care ar trebui să se țină cont este calitatea brânzei. Sunt multe persoane inconștiente care aduc pe piață telemea contrafăcută.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Aspectul brânzei contrafăcute poate dezvălui unele indicii importante. Culoarea poate fi un factor cheie, deoarece telemeaua falsificată poate prezenta o nuanță mai albă sau mai galbenă în comparație cu telemeaua autentică, care are o culoare uniform crem-gălbuie. Textura este, de asemenea, un element de luat în considerare; telemeaua contrafăcută poate varia în consistență, fiind uneori mai moale sau mai tare decât telemeaua autentică, care are o textură fermă, dar elastică. De asemenea, găurile din telemea contrafăcută pot fi mai mari sau mai neregulate decât cele din telemeaua autentică, care prezintă găuri mici și uniforme.

Gustul este un alt factor esențial în identificarea telemelei contrafăcute. Gustul excesiv de sărat poate indica prezența unei imitații, în timp ce o aciditate accentuată poate fi un alt indiciu. Mai mult, aroma poate fi un factor important, telemeaua contrafăcută poate avea o aromă slabă sau fadă în comparație cu telemeaua autentică, care emană un buchet bogat și caracteristic.

Compoziția ingredientelor este, de asemenea, importantă. Telemea contrafăcută poate conține aditivi netradiționali, precum amidon, lapte praf, ulei vegetal sau conservanți, în timp ce telemeaua autentică se compune doar din lapte, sare și cheag.

În cele din urmă, prețul poate fi un factor de luat în considerare. Telemea contrafăcută este adesea disponibilă la un preț mai mic decât telemeaua autentică, fapt ce poate ridica semne de întrebare în privința autenticității produsului, conform Exquis.ro.

Trucul pentru a recunoaște telemeaua contrafăcută

Din păcate, nu fiecare producător respectă metodele tradiționale de a prepara brânza, iar acest lucru este cauzat de dorința de a face mult profit. Telemeaua, ca tip de brânză, este deseori supusă falsificării, fiind adesea excesiv de sărată. Într-adevăr, studii independente recente au evidențiat că aproape jumătate dintre produsele de pe piață pot fi ușor falsificate. Această falsificare implică înlocuirea parțială a proteinelor laptelui, cum ar fi cazeina, cu proteine de origine animală, cum ar fi praful de albuș de ou sau hidrolizatul de gelatină, sau adăugarea de proteine vegetale, precum cele provenite din mazăre, soia sau cereale.

Telemea

Cum poți detecta că telemeaua este contrafăcută? Este simplu: o testezi în apă. Pune bucata de telemea în apă și așteaptă câteva minute. Dacă se înmoaie și își schimbă culoarea, ar fi mai bine să o arunci și să reclami situația la Protecția Consumatorilor.

Telemeaua autentică trebuie să își păstreze fermitatea, indiferent cât timp este lăsată în apă.

O altă metodă de evaluare a calității brânzei este următoarea: pune câteva bucăți de brânză în apă clocotită și lasă-le câteva minute. Dacă brânza se dizolvă, indică faptul că nu este autentică și conține aditivi și prafuri. În schimb, dacă rămâne fermă, sugerează că este produsă din lapte. Brânza de calitate trebuie să se fărâmițeze între degete, nu să se topească precum untul.

Ce conține brânza falsă și riscurile asupra sănătății

Brânza contrafăcută reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, având în vedere compoziția sa și riscurile asociate consumului. Ingrediente de calitate slabă sunt adesea utilizate în producția acestei brânzeturi false. Laptele praf, care este lipsit de nutrienții esențiali ai laptelui proaspăt, este adesea folosit pentru a înlocui laptele autentic.

Această practică nu doar că scade valoarea nutritivă a produsului final, dar poate introduce și aditivi dăunători, precum agenți de îngroșare și conservanți. Uleiurile vegetale sunt, de asemenea, o alegere obișnuită în producția brânzei contrafăcute, crescând aportul de grăsimi saturate și trans, ceea ce poate afecta negativ sănătatea cardiovasculară. În plus, adaosul de amidon pentru a adăuga volum brânzei reduce și mai mult valoarea sa nutritivă. Conservanții folosiți pentru a prelungi durata de viață a brânzei pot provoca alergii, probleme digestive și chiar pot fi carcinogeni.

Contaminarea este și ea o preocupare majoră în ceea ce privește consumul brânzei contrafăcute. Bacteriile și alte microorganisme pot contamina brânza în timpul procesului de producție neigienic, crescând riscul de toxiinfecții alimentare care se manifestă prin simptome precum greață, vărsături, diaree și febră.

Aceste riscuri pot avea consecințe grave pentru sănătatea consumatorilor. Persoanele sensibile pot dezvolta alergii din cauza ingredientelor netradiționale, în timp ce consumul de brânză contrafăcută poate duce la probleme digestive, afectări cardiovasculare și chiar creșterea riscului de cancer, din cauza conținutului ridicat de grăsimi nesănătoase și conservanți. 

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Cum a reapărut o așezare scufundată cândva sub un baraj important din Filipine, după 300 de ani. FOTO
Cum a reapărut o așezare scufundată cândva sub un baraj important din Filipine, după 300 de ani. FOTO

O așezare veche de aproape 300 de ani, scufundată cândva sub un baraj important din Filipine, a reapărut în timp ce căldura sufocantă și seceta au secat lacul de acumulare.

Angajații de la securitate au văzut o „anomalie” în pantalonii unui pasager, în aeroport, și au găsit ceva uluitor la control
Angajații de la securitate au văzut o „anomalie” în pantalonii unui pasager, în aeroport, și au găsit ceva uluitor la control

Un pasager care călătorea de pe Aeroportul Internațional Miami din Florida a fost oprit de securitate după ce a fost găsit cu o pungă de șerpi ascunsă în pantaloni.

Cum a reușit o femeie din SUA să câștige un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni
Cum a reușit o femeie din SUA să câștige un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni

O femeie din Statele Unite a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în decurs de 10 săptămâni.

Recomandări
Kremlinul califică drept
Kremlinul califică drept "foarte periculoase" declaraţiile lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina

Dmitri Peskov a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.  

Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash
Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată de Europol. Polițiștii au găsit 1 mil. € cash

Cea mai mare rețea de fraudă prin telefon din Europa a fost destructurată, anunță Europol și poliția germană. Au fost identificate 12 “call-centere” de unde europenii erau sunați și păcăliți sau amenințați să plătească sume de bani.