Pelerinajul la Sfânta Parascheva, ziua a doua. Peste 25.000 de credincioși au ajuns la racla cu moaștele cuvioasei
Peste 25.000 de pelerini au trecut, până miercuri la prânz, pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar la rând aşteaptă aproximativ 6.000 de oameni.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva are loc în fiecare an pe 14 octombrie și atrage mii de pelerini în orașul Iași, acolo unde se află moaștele ei.
Mai multe străzi din centrul Iaşiului au fost închise circulaţiei rutiere, din cauza afluxului ridicat de pelerini, dar şi pentru a permite parcarea autocarelor cu pelerini sosiţi din alte judeţe ale ţării.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Potrivit Jandarmeriei, până miercuri la prânz s-au închinat la Sfintele Moaşte aproximativ 25.500 de credincioşi, în timp ce alţi 6.000 aşteaptă la rând.
35 de persoane au avut nevoie de intervenţie medicală de la începerea pelerinajului, în timp ce două persoane au fost transportate la spital.
Cel mai mare pelerinaj din țară a început
Pelerinajul religios a început marţi dimineaţă, când racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din incinta Catedralei Mitropolitane Iaşi, apoi a fost aşezată în baldachinul special amenajat în curtea lăcaşului de cult.
La Iaşi vor fi aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos şi sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.
Pe 14 octombrie 2024, va avea loc slujba Sfintei Liturghii care va fi săvârşită pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.
Ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni.