Sardeluța marinată, cel mai nou produs românesc atestat în UE
Sardeluța marinată, așa se numește cel mai nou produs românesc recunoscut de Comisia Europeană în registrul Specialităților Tradiționale Garantate. Preparatul i-a impresionat pe oficialii europeni.
La o fabrică de conserve din Tulcea, 100 de lucrători prelucrează zilnic o tonă și jumătate de șprot. Materia primă este adusă în general din Marea Baltică, dar și din Marea Neagră.
Șprotul este un pește mic, asemănător cu hamsia, și este foarte apreciat pentru gustul său delicios. Face parte din aceeași familie cu delicioasa sardină, pe care o întâlnim însă în Marea Mediterană, nu și aici. Totuși, pentru că sunt rude, pescarii numesc șprotul "sardeluță".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șprotul este un pește nutritiv, bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6. Astfel, rețeta recunoscută acum de Comisia Europeană este, de fapt, un șprot marinat simplu.
Lidia Carp, director de calitate fabrica de conserve: ”Este marinat într-o soluție cu apă, sare, zahăr, oțet din vin și vin alb fără aditiv".
O cutie cu sardeluțe marinate costă 7 lei
Peștele se dozează manual în caserole, este cântărit, iar apoi i se dă aroma cu ajutorul condimentelor. Urmează pasul final: etichetarea. "Sardeluța" românească este preparată în trei variante. Una este în vin, alta în ulei și ultima în ulei picant.
Adrian Bâlbă, biolog marin: "Este un pește bun, sănătos, este un pește tânăr. Este un pește foarte curat nutritiv, îl separăm de sardină pentru că este un pic mai mic, este o sardeluță".
A durat 3 ani ca acest produs să primească certificare.
Daniel Buhai, administrator fabrica de conserve: "Din totalul de 14 produse ale României, noi avem 4 produse certificate și mai urmează și al cincilea".
De la fabrică, produsele ajung în majoritatea hypermarketurilor din țară, dar și în cherhanalele din deltă.
Un platou integrează cele mai populare preparate.
Patron restaurant: ”Aici avem sardeluță marinată, salată tradițională cu icre de crap și salată cu icre de știucă".
O cutie cu sardeluțe marinate costă în medie 7 lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, produse, recunoastere, sardeluta marinata,
Dată publicare:
17-07-2024 19:42