Sardeluța marinată, cel mai nou produs românesc atestat în UE

×
Codul embed a fost copiat

Sardeluța marinată, așa se numește cel mai nou produs românesc recunoscut de Comisia Europeană în registrul Specialităților Tradiționale Garantate. Preparatul i-a impresionat pe oficialii europeni.

La o fabrică de conserve din Tulcea, 100 de lucrători prelucrează zilnic o tonă și jumătate de șprot. Materia primă este adusă în general din Marea Baltică, dar și din Marea Neagră.

Șprotul este un pește mic, asemănător cu hamsia, și este foarte apreciat pentru gustul său delicios. Face parte din aceeași familie cu delicioasa sardină, pe care o întâlnim însă în Marea Mediterană, nu și aici. Totuși, pentru că sunt rude, pescarii numesc șprotul "sardeluță".

Șprotul este un pește nutritiv, bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6. Astfel, rețeta recunoscută acum de Comisia Europeană este, de fapt, un șprot marinat simplu.

Lidia Carp, director de calitate fabrica de conserve: ”Este marinat într-o soluție cu apă, sare, zahăr, oțet din vin și vin alb fără aditiv".

Citește și
Leber caltabos
Diferența dintre lebăr și caltaboș. Rețete pentru fiecare dintre cele două produse tradiționale românești
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

O cutie cu sardeluțe marinate costă 7 lei

Peștele se dozează manual în caserole, este cântărit, iar apoi i se dă aroma cu ajutorul condimentelor. Urmează pasul final: etichetarea. "Sardeluța" românească este preparată în trei variante. Una este în vin, alta în ulei și ultima în ulei picant.

Adrian Bâlbă, biolog marin: "Este un pește bun, sănătos, este un pește tânăr. Este un pește foarte curat nutritiv, îl separăm de sardină pentru că este un pic mai mic, este o sardeluță".

A durat 3 ani ca acest produs să primească certificare.

Daniel Buhai, administrator fabrica de conserve: "Din totalul de 14 produse ale României, noi avem 4 produse certificate și mai urmează și al cincilea".

De la fabrică, produsele ajung în majoritatea hypermarketurilor din țară, dar și în cherhanalele din deltă.

Un platou integrează cele mai populare preparate.

Patron restaurant: ”Aici avem sardeluță marinată, salată tradițională cu icre de crap și salată cu icre de știucă".

O cutie cu sardeluțe marinate costă în medie 7 lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Compania care fabrică unul dintre cele mai populare produse românești a fost cumpărată de un gigant străin
Compania care fabrică unul dintre cele mai populare produse românești a fost cumpărată de un gigant străin

Compania Trei Brutari, care produce cea mai vândută pâine la nivel național, brandul Boierească, a fost cumpărată de grupul mexican Bimbo, cea mai mare companie de panificație din lume, potrivit Profit.ro.

Diferența dintre lebăr și caltaboș. Rețete pentru fiecare dintre cele două produse tradiționale românești
Diferența dintre lebăr și caltaboș. Rețete pentru fiecare dintre cele două produse tradiționale românești

Dacă trăiești în România, este exclus să nu fi mâncat vreodată lebăr și caltaboș. Aceste două preparate tradiționale se fac cu prilejul sărbătorilor de iarnă și este o adevărată tradiție în ceea ce privește prepararea lor.

Mai multe produse românești în marile magazine, scopul premierului Ciucă. Concluziile întâlnirii cu retailerii
Mai multe produse românești în marile magazine, scopul premierului Ciucă. Concluziile întâlnirii cu retailerii

Premierul Nicolae Ciucă vrea mai multe produse alimentare românești în supermarketuri și marile magazine, prin promovarea producătorilor români.

Borșul moldovenesc a intrat pe lista produselor atestate tradițional. Ce avantaje are
Borșul moldovenesc a intrat pe lista produselor atestate tradițional. Ce avantaje are

Tot mai multe produse romanești apreciate primesc titlul de produs atestat tradițional. Cel mai nou adăugat pe listă este borșul moldovenesc, produs unic în Moldova.

Târg de toamnă la Târgoviște. Gurmanzii s-au delectat cu produse tradiţionale româneşti
Târg de toamnă la Târgoviște. Gurmanzii s-au delectat cu produse tradiţionale româneşti

Pastramă cu mămăliguţă, sărmăluţe la ceaun, brânză de burduf, castane coapte, vin şi must.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.