Borșul moldovenesc a intrat pe lista produselor atestate tradițional. Ce avantaje are

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe produse romanești apreciate primesc titlul de produs atestat tradițional. Cel mai nou adăugat pe listă este borșul moldovenesc, produs unic în Moldova.

Secretul gustului celor mai bune ciorbe se poate prepara simplu și acasă, dar este produs și într-o fabrică din Iași. Tot Moldova se mai laudă și cu alte produse certificate tradițional ca sărățelele cu telemea, cornulețele cu rahat sau pastrama afumată de porc.

1.000 de sticle cu borș moldovenesc sunt ambalate în fiecare oră, într-o fabrică din Iași, iar lunar, 50 de tone de borș acru ajung pe rafturile magazinelor din țară, dar și din străinătate, la românii de acolo. O sticlă de un litru costă mai puțin de doi lei, dar gustul pe care-l dă borșul ciorbelor de văcuță, pește, perișoare, găină sau numai legume, e neprețuit.

Gabriela Mihăilă, administrator fabrică de borș: E vechea rețetă pe care o știe toată lumea. Cu huște, preparate patru, cinci zile, în butoaie de lemn, cu tărâțe, apă și crenguțe de vișin, se mai poate pune și făină de mălai, pentru a da un aspect brumăriu. Nu folosim nimic chimic, încercăm să fie natural, nu este un produs pasteurizat, de asta are termen de valabilitate mai mic, trebuie păstrat la rece”.

Borșul natural fabricat la Iași a primit recent certificat de autenticitate.

Roxana Florea, consilier Direcția Agricolă Județeană Iași:
Pentru atestarea unui produs tradițional, timpul variază între două săptămâni și un an de zile. Acest lucru depinde foarte mult de dovada istorică, care stă la baza atestării produsului tradițional, dar și de sezonalitatea produsului”.

Citește și
sofer
Zeci de șoferi care veneau dinspre Vama Borș spre Oradea au avut parte de o surpriză din partea polițiștilor

Tot la Iași, atestate tradițional mai sunt și sărățelele cu temelea de vacă și cașcaval, dar și cornulețele cu rahat.

Aurelia Pănică, patiser:Totul este manual, frământat la mână, întins cu sucitorul, tăiate, la cuptor se coc și apoi sunt bune de mâncat. Cornulețele sunt de post. În compoziție ar fi făină, drojdie, ulei, borșul de putină, după care le umplem cu rahat, le coacem, le dăm prin zahăr”.

La fel este și pastrama de porc afumată cu lemn de fag și cireș și învelită în usturoi, atestată produs tradițional din Moldova.

Andrei Podeanu, producător de carne:Pulpa de porc este porționată și rezultă acest produs, în final. Ele stau la baiț undeva între 24-48 de ore, doar cu sare mare, piper și cimbru, iar apoi, după ce stau la frig și se macerează carnea, o luăm și o băgăm în afumătoare”.

Ca să poată primi atestat de produs tradițional, toate preparatele trebuie făcute după rețete vechi de cel puțin 30 de ani. Iașiul are 20 de produse atestate tradițional, fabricate de zece producători autohtoni.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Târgul Pescăresc de toamnă, la Ministerul Agriculturii. Petre Daea: „Românii să mănânce mai mult pește decât cormoranii”
Târgul Pescăresc de toamnă, la Ministerul Agriculturii. Petre Daea: „Românii să mănânce mai mult pește decât cormoranii”

Fript pe plită, tăvălit în mălai, azvârlit în oala cu borș sau lăsat să se topească în saramură, peștele a fost în centrul atenției la un târg deschis în Capitală.

Zeci de șoferi care veneau dinspre Vama Borș spre Oradea au avut parte de o surpriză din partea polițiștilor
Zeci de șoferi care veneau dinspre Vama Borș spre Oradea au avut parte de o surpriză din partea polițiștilor

Zeci de șoferi care se îndreptau, joi dimineață, dinspre Vama Borș spre Oradea, au avut ocazia să își bea cafeaua împreună cu polițiștii.

În băcănii și în bucătăriile restaurantelor este forfotă mare. Ce aleg românii pentru masa de Paște
În băcănii și în bucătăriile restaurantelor este forfotă mare. Ce aleg românii pentru masa de Paște

Pască, borș de miel, câțiva cozonaci, dar și niște vin și brânzeturi. Așa sună cerințele celor care aleg și anul acesta să nu gătească pentru masa de Paște ci să comande gata făcut sau semi-preparat.

Un ofițer DGA s-a angajat ca șofer de TIR timp de câteva luni pentru a dovedi corupția din vama Borș
Un ofițer DGA s-a angajat ca șofer de TIR timp de câteva luni pentru a dovedi corupția din vama Borș

Un ofițer al DGA a lucrat sub acoperire mai multe luni ca angajat al unei firme de TIR-uri pentru a dovedi că mai mulți polițiști de frontieră de la Borș luau mită.

STS: 41.742 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF) până la ora 10:00
STS: 41.742 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF) până la ora 10:00

Peste 41.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF) până la ora 10:00. Timpul maxim de aşteptare ese de 40 de minute în PTF Nădlac II şi Borş II.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.