Ce cantități de mâncare trebuie să consumăm de sărbători pentru a nu dăuna organismului. Explicații, la „Doctor de bine”
Știm cel mai bine să economisim. Organismul uman știe să trăiască cu puțin, știe perfect să recicleze și să salveze energie. Propria noastră biologie a inventat, de fapt, regulile econonomice.
Cum salvăm energie în cea mai generoasă perioadă gastronomică? O așteptăm cu încântare și cu știință.
Prea multă mâncare de sărbatori. O auzim în fiecare an. Niciodată cu rea intenție. Ieșim puțin din oraș.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea Groza: „Singura dietă adaptată genelor noastre începe aici. De fapt, un mod normal de a ne alimenta. Suntem încă adaptați la condiția de vânători culegători. Ce găsim în pădure? Găsim frunze. Carne, dacă suntem în stare să o vânăm, pește, ouă, tubercuri, adică rădăcinoase, și ciuperci”.
Le consumați ca atare. Nu aveți cum să acumulați grăsime în suprafața corpului, dar, de sărbatori, toate acestea se combină spectaculos. Bucurați-vă de ele cu înțelepciune.
O palmă de friptură la o masă, o mână de fructe. Toată ziua. Acestea sunt unitățile adaptate organismului dumneavoastră.
Brânza este un concentrat coaloric, nu există ca atare în natură. Uleiul are același statut - nu există ca atare în natură. O lingură înseamnă 100 de kilocalorii și nu satură, dar îngrașă. Maioneza este, de fapt, exces de ulei. Nu un mix de galbenuș.
Sarmalele sunt un fel echilibrat de mâncare și nutrititiv din punctul de vedere al caloriilor. Dar, fierte în ulei, înseamnă bombă calorică. De aceea, corect se fierb în zeamă de varză, în suc de roșii ori în borș.
Regula de consum
Două linguri de salată boeuf, trei, patru sarmale la masă. Altfel, toate sistemele metabolice umane dau rateuri. Ficatul fabrică în fiecare zi până la 700 de ml de bilă sau fiere. Aceasta se adună în vezicula biliară, colecist. Are rol în digerarea grăsimilor. Cantitățile uriașe de grăsime depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Apare greața, care înseamnă că procesul de metabolizare șchioapătă.
Cum ne ajutăm după un festin
Doctor Irina Ignătescu, medic primar medicină internă: „Cafeaua are același efect asupra colescistului, îl descarcă. Activitatea colecistului este intensă după o cafea”.
Andreea Groza: „După ce am făcut listele de cumpărături corecte, aici, în pădure, ne gândim și la cantitatea adaptată pentru propria persoană. Cantitatea adaptată pentru fiecare dintre noi, la fiecare masă, se găsește în propria palmă. Două mâini pline de frunze înseamnă cât ar trebui să manânc la fiecare masă. Ne referim la frunze ori legume crude”.
Înainte de masă, o salată. Va duce fibre și vom mânca, mai puțin, din start. În timpul mesei, frunzele ajută la metabolizarea grăsimilor, iar după masă, cafeaua neagră. Fără zahăr.
Toate procesele de digestie sunt sprijinite, ulterior, de mișcare. Nu există medicamente care să acopere lipsa acesteia.