Salata de boeuf, varianta românească. Secretul reţetei originale, pierdut pentru totdeauna

×
Codul embed a fost copiat

A sosit şi momentul în care pe toate mesele va trona regina serii: faimoasa salată de boeuf. Pe lângă faptul că este delicioasă, ne dă prilejul de a deveni artişti, pentru că felul în care este ornată contează la fel de mult ca ingredientele.

Străluceşte chiar de la începutul petrecerii sub formă de Moş Crăciun, brad, margarete, puişori sau gărgăriţe. În România, o regăsim în varianta populară numită "biof", chiar dacă nu conţine carne de vită, dar şi în cea sofisticată cu mirodenii rare.

 

Chivuța Veștemean este bucareasă la căminul cultural din Sadu - judeţul Sibiu, iar Marius Muntean este maestru în arta culinară. Au hotărât să prepare deodată câte o salată de boeuf, fiecare, însă după regula lui.

„Nu am gramaj, pun după ochi. Nu mâncăm numai noi, nu încuiem poarta când facem salată de boeuf" mărturisește bucătăreasa.

Citește și
salata verde
Metoda prin care un român a încercat să ajungă milionar cu un camion de salată verde
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Chivuța pregăteşte salată de boeuf cu carne de găină din supă iar Marius foloseşte carne de vită şi maioneză îmblânzită cu tarhon. Cum se întâmplă mai mereu la români, concursul nu vizează doar gustul şi textura, ci şi aspectul.

Chivuța Vesteman, bucătar amator: „Am făcut un brăduleţ, şi aici, şi doi oameni de zăpadă, acum uite din gogoşar pun ceva pe margini, în contrast. Să nu fugă salata, să stea frumos, să-ţi fie milă să o mânânci şi să zici ce frumos arată."

Alţii construiesc din salată pui, arici, ceasuri, flori, cocoşi sau albine. Marius Muntean merge pe o variantă mai... modernă.

Marius Muntean, bucătar profesionist: „Ca şi decor am ales să folosesc microplante moderne, ce se folosesc acum mai nou, şi putem folosi chiar şi ierburi aromatice, roşii cherry care le-am opărit foarte puţin."

Duelul are în final doi câştigători.

Salata de boeuf este invenţia lui Lucien Olivier, un bucătar belgian care a făcut-o celebră acum mai bine de un secol, pe când lucra într-un restaurant din Moscova.
Cu toate că era atât de râvnită, belgianul nu a dezvăluit niciodată secretul reţetei, pe care a luat-o cu el în mormânt.

Sorin Ilieș, bucătar: „Nu putem şti exact reţeta originală, dar ştim că ea conţinea carne de vânat sau carne de crap. De-a lungul timpului, după anii 1905, reţeta a fost reinterpretată de mai mulţi bucătari şi s-a răspândit la nivel internaţional."

Reynaldo Coa este din Venezuela. Şi acolo, salată de boeuf este regina meselor de Crăciun şi Revelion, cu toate că noi, romanii, credeam altceva.

Reynaldo Coa, bucătar: „În salata noastră nu se pun castraveţi muraţi şi se face cu pui sau găină. În Venezuela nu se mănâncă ţelină cu maioneză, se pune planta verde şi mere."

În restaurantele cu pretenţii, delicioasa salata conţine tot soiul de piureuri şi mirodenii şi ajunge să coste 30 de lei porţia.

Andrei Iulian Lupău, bucătar: „Sunt acele creme de mazăre, morcov, ţelină, cartoful deshidratat, morcovul confiat şi nu în ultimul rând, vita de angus care este făcută pe cuptorul cu lemne”.

În ciuda numelui "de boeuf", varianta românească a salatei nu conţine mai deloc vită, iar asta o face mult mai accesibilă.

Ingredientele pentru un bol generos, pentru toată familia, costă, la un simplu calcul, doar 13 lei. Şi aici vorbim despre cartofi, morcovi, ţelină, mazăre, şi să nu uităm de castravetele murat şi maioneza. Bineînţeles, preţul poate să crească în funcţie de carnea pe care alegeţi să o puneţi în reţetă.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Vremea nesperat de caldă i-a ajutat pe fermieri. Ce culeg din solarii în decembrie
Vremea nesperat de caldă i-a ajutat pe fermieri. Ce culeg din solarii în decembrie

Vremea nesperat de caldă i-a ajutat pe fermierii care au solarii. În plină lună decembrie aceştia culeg salată, spanac, ridichi sau ceapă proaspătă.

Metoda prin care un român a încercat să ajungă milionar cu un camion de salată verde
Metoda prin care un român a încercat să ajungă milionar cu un camion de salată verde

Captură impresionantă de droguri a poliţiştilor francezi, în camionul unui român.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice
Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice

Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”
Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”

Diana Șoșoacă a avut, miercuri, un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în fața acestei boli.