Românii se înghesuie în sălile de sport după excesele culinare de sărbători, dar mulți nu rezistă mai mult de o lună
Toți avem o serie de ținte atunci când intrăm în noul an. Cei mai mulți speră să slăbească, după excesele culinare de sărbători, așa că dau fuga la sală.
Nutriționiștii și antrenorii de fitness i-au botezat „clienți de ianuarie”, care abandonează proiectul în cel mult trei luni, și care nu rezistă să mănânce puțin mai departe de luna februarie.
Sălile de sport sunt pline de oameni hotărați să nu coboare de pe aparatele de fitness până când nu vor avea mai puține kilograme.
Persoană la sală: „Este un nou început de an și trebuie să începem cu dreptul. Încerc să scad și mai mult în greutate și să arat din ce în ce mai bine pentru noul an”.
Atenție, spun antrenorii, sportul nu dă rezultate dacă nu avem și o dietă echilibrată.
Persoană la sală: „Fac asta pentru mine, întâmplarea a făcut să fie la început de an, putea să fie și în mijlocul lui iunie. Sănătatea”.
Persoană la sală: „Mi se pare un bun început, sincer. Am întrebat un coleg acum șapte luni când începe sala și mi-a zis că va începe când va începe Anul Nou”.
În ciuda entuziasmului și a faptului că își fac abonamente serioase ori își plătesc antrenor personal, cei mai mulți nu rezistă o lună.
Elena Dan, antrenor personal: „Sunt clienți de ianuarie, cum le spunem noi, care se pierd foarte repede, în februarie poate nici nu-i mai ai la antrenamente. Oamenii vin de plăcere la sală abia când își crează un obicei din asta, dacă nu ai un obicei, atunci trebuie să treci prin niște etape. Ușor, ușor, cu exerciții la început de ianuarie de mers pe bandă, o eliptică și abia după două trei antrenamente ciurcuite și mai tărziu, poate după trei săptămâni, adevăratele antrenamente dure din care să scapi de multe calorii”.
Un alt obicei nesănătos este regimul extrem. Atunci când vrem să slăbim, obișnuim să scoatem din alimentația noastră brusc foarte multe grupe de alimente.
Adina Rusu, nutriționst dietician: „Ajung să obosească din cauza acestei diete pe care singuri și-o aleg și refulează. Ajung și mânâncă apoi mai mult, nici nu mai scad în greutate și chiar ajung să se reîngrașe. Mai mult, aceste diete extreme pot fi și un pericol pentru sănătate, deoarece privăm organismul de foarte mulți nutrienți și ajugem să fim obosiți și din acest motiv”.
Alina Iliescu, psiholog: „Trebuie să ținem cont și de această pregătire psihică, trebuie să ținem cont că slăbirea o să ne ia o perioadă de timp și să nu renunțam la proces, să înțelegem că e un proces pe termen lung”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, doar 11,6% dintre români fac, săptămânal, sport sau au activităţi fizice recreative, în timp ce media europeană este de 38%.