România ajută la salvarea râșilor din Europa. Imagini surprinse în zonele sălbatice

Ultimul update: Miercuri 05 Decembrie 2018 19:57
Data publicarii: Miercuri 05 Decembrie 2018 18:40
Categorie: Divers

Cele mai frumoase feline din Europa, râşii, sunt în pericol să dispară, însă România poate să contribuie la salvarea speciei.

Pădurile sălbatice de la noi încă adăpostesc peste 1.600 de exemplare, iar câteva vor fi capturate şi mutate în Slovenia, Croaţia şi Italia, în cadrul unui proiect finanţat cu aproape 7 milioane de euro de Comisia Europeană şi partenerii săi, în special organizaţii neguvernamentale.

I se mai spune Pantera Carpaţilor şi trăieşte în pădurile încă neatinse de om. Râsul este un prădător feroce, extrem de agil; se mişcă fără să facă vreun zgomot şi este imposibil de observat de necunoscători. Totuşi, camerele de supraveghere instalate în zone sălbatice l-au surprins în toată splendoarea. Uneori, puii ajung, din greşeală, şi lângă casele oamenilor.

Râsul vânează mai ales în amurg, avantajat atât de blană sa care îi conferă un excelent camuflaj, cât şi de simţurile sale deosebite.

Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului: ”Am reuşit în ultimii ani să surprindem vreo patru exemplare diferite de râs în interiorul Parcului Naţional Piatra Craiului. Am găsit 5 capre negre omorâte şi mâncate de râs, numai în zona asta. Deci, pentru capră neagră este principalul prădător.”

Râsul aproape că a dispărut din Alpi şi Dinari, aşa că proiectul Life Lynx, îşi propune să-l readucă în pădurile Sloveniei, Italiei şi Croaţiei.

Mihai Pop, membru al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice: ”Munţii Carpaţi reprezintă principala resursă. Ultimul raport al României din 2013 sugerează o populaţie de de aproximativ 1.600, 1.800 de exemplare.”

Vreme de 3 ani animalele au fost monitorizate, iar acum specialiştii fac următorul pas, cel de capturare care va fi extrem de dificil. Romsilva a fost de acord să cedeze câteva exemplare.

Gheorghe Mihăilescu, director general Romsilva: ”Este cerere pentru 4. Acum vom vedea ce vom prinde, pt că practic este o captură cu o capcană în nişte condiţii. Teoretic ar trebui să fie perechi, dar e o chestiune de hazard. Capturarea lor nu este uşoară, se face în condiţii speciale, în nişte cuşti speciale.”

Specialiştii spun că specia a resistat atât de bine la noi datorită întinderii mări a pădurilor.

Ionuț Bordea, biolog în Parcul Național Piatra Craiului: ”Oamenii nu au reuşit să pătrundă peste tot iar bineînţeles că populaţii ale acestor specii au reuşit să supravieţuiască.”

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 7 milioane de euro. Şi Slovacia va ceda câteva exemplare celor trei ţări care doresc să-şi repopuleze pădurile.

Tags: rasi, paduri,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Taj Mahal
Motivul pentru care prețul biletelor de intrare la Taj Mahal a crescut cu 400% pentru anumiți turiști
Intervenție periculoasă a pompierilor clujeni pentru salvarea a 2 vulpi
Adevărul din spatele imaginii cu avionul din Emiratele Arabe acoperit cu diamante
Reacția virală a unei mame după ce cunoscuții au râs de numele bebelușului ei. ”Cum vă permiteți?”
Preot, în Gucci și Vuitton pe Instagram. Reacția superiorilor
Moș Crăciun și-a făcut apariția într-un muzeu marin din Lituania. Ce le-a spus vizitatorilor
suporter, turcia, mort,
Un fan de 31 de ani a murit după ce a suferit un atac de cord la stadion după un meci de fotbal
Fotografia unei femei, făcută în arest, a ajuns virală. Polițiștii nu au mai văzut așa ceva
Proprietatea unui american, parc tematic de Crăciun pentru vizitatori. Mii de oameni vin să-i vadă opera
Taximetrist din Cluj, scandal cu ”pasagerul” adormit pe banchetă. ”Îmi dai banii! Jur că iese nasol!” VIDEO
Apelul disperat al unui milionar pentru găsirea fiicei dispărute în Noua Zeelandă
Un italian a ajuns să doarmă în garaj fiindcă în apartamentul lui s-au mutat ilegal români