Reţetă de salată boeuf cu carne de vită pentru masa de Crăciun. Cum să obții cea mai buna salată boeuf de sărbători

salata boeuf
Shutterstock

Salata boeuf este, fără îndoială, un preparat delicios, care nu lipsește de pe masele de sărbători ale românilor. Varianta cu carne de vită este considerată cea originală, având în vedere că boeuf înseamnă chiar vită, în limba franceză.

Salata de boeuf este unul dintre cele mai populare preparate de sărbătoare din bucătăria românească, servit în mod tradițional la Crăciun, Paște sau alte evenimente speciale. Deși denumirea „boeuf” provine din limba franceză și înseamnă „vită”, istoria salatei boeuf arată că acest fel de mâncare a fost adaptat după celebra „salată rusească” (Olivier), diferența principală fiind utilizarea cărnii de vită în loc de alte ingrediente.

Această salată este un amestec de legume fierte (cartofi, morcovi, păstârnac), carne de vită fragedă, murături (castraveți și gogoșari) și maioneză cremoasă, toate combinate pentru a crea un preparat consistent și gustos. Carnea de vită, fiartă până devine suculentă, conferă salatei o textură bogată și un gust savuros.

Decorarea salatei de boeuf este o adevărată artă în multe gospodării. Gospodinele folosesc legume și murături pentru a crea modele festive, de la brazi de Crăciun până la flori stilizate.

Salata de boeuf nu este doar un preparat gustos, ci și un simbol al meselor în familie, alături de cei dragi. Versatilitatea sa permite ajustarea rețetei în funcție de preferințe și se poate face salată boeuf cu carne de porc, salată boeuf cu vită sau salată boeuf cu carne de pui.

Citește și
sarmale
Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?

Mai jos vă prezentăm rețeta pentru salata boeuf cu carne de vită, considerată cea originală, având în vedere numele preparatului. 

Ingrediente salată boeuf cu carne de vită:

►Jumătate de kilogram carne de vită;

►Trei morcovi;

►Patru cartofi;

►Cinci castraveti murați;

►Șase gogoșari acri;

►O țelină;

►100 grame maioneză;

►Sare.

Mod de preparare:

Cartofii se pun la fiert în coajă. De asemenea, după ce sunt curățate și spălate, morcovul și țelina se se pun și ele la fiert. Carnea de vita se spală și se pune la fiert în apă cu sare.

Castravetii murați și gogoșarii se taie mărunt și se lasă la scurs pentru puțin timp.

După ce s-au fiert, carnea și legumele se toacă mărunt. Acestea se amestecă într-un castron mare cu gogoșarii și castraveții, se adaugă și maioneza (păstrăm două linguri pentru ornat) și apoi se amestecă bine.

La final, se pune totul pe un platou, se acoperă compoziția cu maioneză și se ornează.

Articol recomandat de sport.ro
Uluitor: FC Argeș a jucat în 12 contra lui FC U Craiova! Florin Costea a intrat pe teren
Uluitor: FC Argeș a jucat în 12 contra lui FC U Craiova! Florin Costea a intrat pe teren
Citește și...
„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta
„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta

Vedetă a mesei de Revelion, faimoasa „Salată de boeuf” este mai scumpă anul acesta cu cel puțin 10 procente. De la cartofi până la ulei, toate ingredientele costă acum mai mult.

Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?
Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?

Prea mult nu înseamnă prea bine! Începe Crăciunul și nu vrem să ne abţinem de la mâncare. Şi nici de la bucurie.

Salata de boeuf, varianta românească. Secretul reţetei originale, pierdut pentru totdeauna
Salata de boeuf, varianta românească. Secretul reţetei originale, pierdut pentru totdeauna

A sosit şi momentul în care pe toate mesele va trona regina serii: faimoasa salată de boeuf. Pe lângă faptul că este delicioasă, ne dă prilejul de a deveni artişti, pentru că felul în care este ornată contează la fel de mult ca ingredientele.

Salata boeuf, reinterpretata de castigatorul Masterchef. Care este varianta corecta de a o consuma
Salata boeuf, reinterpretata de castigatorul Masterchef. Care este varianta corecta de a o consuma

A castigat Masterchef Romania dupa ce a impresionat in finala prin rafinamentul bucatelor sale. Rata caramelizata cu risotto de morcovi, aromatizat cu vanilie ori jeleul din capsuni sunt primele care ne vin in minte.

Castigatorul MasterChef prezinta o reteta de salata boeuf, in ultima editie
Castigatorul MasterChef prezinta o reteta de salata boeuf, in ultima editie "Ce se intampla, doctore?" din acest an

Sambata, de la 10:30, ultima editie din acest an "Ce se intampla, doctore?" va fi una de sarbatoare.

Recomandări
Ilie Bolojan avertizează: ”Ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă, pentru a răspunde la provocări”
Ilie Bolojan avertizează: ”Ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă, pentru a răspunde la provocări”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis, marți, un mesaj în care a explicat de ce a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, la Palatul Cotroceni.  

Zelenski ar fi cedat, iar Ucraina a căzut de acord cu SUA cu privire la acordul de exploatare a mineralelor rare
Zelenski ar fi cedat, iar Ucraina a căzut de acord cu SUA cu privire la acordul de exploatare a mineralelor rare

Kievul și Statele Unite ar fi ajuns la un acord privind exploatarea mineralelor rare din Ucraina, potrivit publicației Financial Times.

Românii s-au împrumutat mai mult de la bănci în ultimul an. Economiștii îndeamnă la prudență în contextul incertitudinilor
Românii s-au împrumutat mai mult de la bănci în ultimul an. Economiștii îndeamnă la prudență în contextul incertitudinilor

Ne împrumutăm din ce în ce mai mult de la bănci, arată BNR. Creditele în lei acordate populației au înregistrat o creștere de 13% în ultimul an.