Reţetă de salată boeuf cu carne de pui. Cum poți obține cea mai bună salată boeuf pentru masa de Crăciun şi Revelion

salata boeuf
Shutterstock

Salata boeuf cu pui este mai mult decât un preparat culinar – este o tradiție, un simbol al ospitalității și al sărbătorilor petrecute în familie.

Prin simplitatea ingredientelor și complexitatea gustului, acest preparat continuă să fie preferat de români, aducând bucurie și savoare pe mesele festive.

Fiecare rețetă are o notă personală, iar gospodinele pot face salata boeuf cu vită, salata boeuf cu porc sau, cea mai populară, salata boeuf cu pui. 

Salata boeuf cu pui: O rețetă clasică a sărbătorilor românești

Salata boeuf cu pui este una dintre cele mai populare rețete din bucătăria românească, fiind nelipsită de pe mesele festive, în special de Crăciun și Paște. Deși numele „boeuf” (care înseamnă „vită” în franceză) sugerează folosirea cărnii de vită, această variantă cu pui este la fel de apreciată pentru textura sa mai ușoară și gustul delicat.

Originea salatei boeuf

Rețeta salatei boeuf își are originea în bucătăria franceză, însă a fost adaptată în funcție de gusturile și ingredientele disponibile în diferite culturi. În România, preparatul a devenit extrem de popular în perioada interbelică, fiind influențat de salata rusească Olivier. De-a lungul timpului, gospodinele românce au personalizat rețeta, renunțând uneori la carnea de vită în favoarea celei de pui, care este mai accesibilă și mai ușor de digerat.

Citește și
piata
Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe

Ingrediente esențiale

Salata boeuf cu pui se bazează pe câteva ingrediente simple, dar esențiale: carne de pui fiartă, cartofi, morcovi, castraveți murați, mazăre și, bineînțeles, maioneză. Uneori, se adaugă și alte legume, precum țelina sau păstârnacul, pentru a îmbogăți aroma. Toate aceste ingrediente sunt tăiate în cubulețe mici, pentru a obține o consistență uniformă și o textură plăcută.

Prepararea pas cu pas

Pentru a pregăti o salată boeuf cu pui perfect echilibrată, primul pas este fierberea cărnii și a legumelor. Pieptul de pui, de obicei folosit pentru această rețetă, este fiert până devine fraged, iar apa în care se gătește poate fi păstrată ca bază pentru o supă sau ciorbă. În paralel, cartofii, morcovii și celelalte legume se fierb separat, pentru a evita supragătirea.

După ce ingredientele s-au răcit, urmează procesul de tăiere. Totul trebuie să fie mărunțit uniform, pentru a asigura un amestec omogen. Castraveții murați adaugă un plus de aciditate și prospețime, contrastând plăcut cu dulceața legumelor și gustul fin al cărnii.

Secretele unei maioneze perfecte

Maioneza este componenta care leagă toate ingredientele și conferă salatei textura cremoasă caracteristică. Deși există variante de maioneză cumpărată din comerț, o maioneză făcută în casă din ouă, ulei și muștar oferă o aromă incomparabilă. Un truc important este adăugarea câtorva linguri de muștar sau zeamă de lămâie, care echilibrează bogăția maionezei și previne greața.

Montajul și decorarea

 

salata boeuf

După ce ingredientele au fost amestecate cu maioneza, salata este transferată pe un platou, unde este modelată într-o formă dorită: ovală, rotundă sau dreptunghiulară. Decorarea salatei boeuf este partea cea mai creativă, iar gospodinele românce se întrec în ornamente realizate din felii de morcov, castraveți murați, măsline și ouă fierte.

Rețetă de salată boeuf cu carne de pui:

►Doi sau trei cartofi medii;

►Un păstârnac;

►Doi morcovi care au fiert în supa de pui;

►100 de grame carne de pui fiartă în supă;

►Trei castraveți murați;

►50 de grame de mazăre;

►Un gălbenuș de ou;

►50-60 militri de ulei;

►Două lingurițe de muștar;

►Zeama de la 1/2 lămâie;

►Câteva măsline;

►Câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor;

►Sare;

►Piper.

Mod de prepare:

Legumele și carnea se fierb în supa de pui, după care se scot și se lasă să se răcească. Apoi, acestea se taie mărunt.

Castraveţii murați se toacă mărunt şi se scurg de zeamă. Boabele de mazăre se dau de două ori în clocot și se pun peste celalte ingrediente.

După toți acești pași, se prepară maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei și se pune peste salată.

Salata boeuf poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.

Articol recomandat de sport.ro
Starul Barcelonei divorțează! Soția l-ar fi înșelat cu antrenorul personal
Starul Barcelonei divorțează! Soția l-ar fi înșelat cu antrenorul personal
Citește și...
„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta
„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta

Vedetă a mesei de Revelion, faimoasa „Salată de boeuf” este mai scumpă anul acesta cu cel puțin 10 procente. De la cartofi până la ulei, toate ingredientele costă acum mai mult.

Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe
Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe

Caltaboș, sarmale, salată de boeuf și nelipsiții cozonaci. Mulți români au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun.

Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?
Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?

Prea mult nu înseamnă prea bine! Începe Crăciunul și nu vrem să ne abţinem de la mâncare. Şi nici de la bucurie.

Secretul unei salate Boeuf reușite, vedetă pe masa de Revelion a românilor
Secretul unei salate Boeuf reușite, vedetă pe masa de Revelion a românilor

Să recunoaştem, Revelionul este şi ziua salatei Boeuf. Cu legume fierte tocate mărunt, carne de vită, porc sau pui - după gust - şi castraveţi muraţi, plus o maioneză acrişoară, aceasta salată îşi are locul ei pe masa din această noapte.

Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf. Secretul ca sa-ti iasa perfect de fiecare data
Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf. Secretul ca sa-ti iasa perfect de fiecare data

Nelipsita de pe mesele romanilor, mai ales de sarbatori, celebra salata de boeuf a devenit o institutie in materie de gastronomie. Asadar este respectata de toate gospodinele care se intrec in a orna platourile.

Recomandări
Cum îi instiga Horațiu Potra la violență pe susținătorii lui Călin Georgescu: ”Ieșiți acum, ieșiți cu armele! La luptă!”
Cum îi instiga Horațiu Potra la violență pe susținătorii lui Călin Georgescu: ”Ieșiți acum, ieșiți cu armele! La luptă!”

Pe lângă distrugerile și agresiunile din Centrul Vechi al Bucureștiului, polițiștii au deschis mai multe dosare penale și pentru instigare la violență.

Analist politic, despre decizia BEC referitoare la candidatura lui Călin Georgescu: ”E dovada că România e un stat de drept”
Analist politic, despre decizia BEC referitoare la candidatura lui Călin Georgescu: ”E dovada că România e un stat de drept”

Biroul Electoral Central și-a motivat decizia de a-i respinge candidatura lui Călin Georgescu.

Filmul violențelor comise în Centrul Vechi al Bucureștiului de susținătorii lui Călin Georgescu. ”Noi suntem poporul, băăă!”
Filmul violențelor comise în Centrul Vechi al Bucureștiului de susținătorii lui Călin Georgescu. ”Noi suntem poporul, băăă!”

Incidentele violente, izbucnite duminică seară în Centrul Vechi din București, sunt anchetate în mai multe dosare penale.