Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite

Desert de Craciun
Shutterstock

Peste tot în lume, Crăciunul strânge laolaltă membrii familiei, care se bucura împreună de bucatele gustoase şi de tradiţiile specifice ţărilor în care locuiesc. Îți propunem o călătorie culinară în căutarea celor mai bune reţete de Crăciun din lume.

Crăciunul este un moment special și fiecare țară creștină are tradițiile ei în legătură cu Nașterea lui Iisus. Iar când vine vorba de masa de Crăciun, în fiecare colț al lumii este un alt preparat nelipsit. 

Mai jos prezentăm unele dintre cele mai cunoscute deserturi specifice mesei de Crăciun din întreaga lume.  

Christmas pudding: budinca de Crăciun a englezilor

Budinca de Crăciun (Christmas pudding), cunoscută şi ca budincă cu prune (plum pudding), este un desert britanic ce se pregăteşte pentru seara de Crăciun. Obiceiul de a găti acest desert pentru cină de Crăciun este extrem de vechi, multe familii având reţete păstrate de generaţii.

Citește și
cacao
Dispare cel mai iubit desert din lume. Povestea trista din spatele alimentului din care producatorii nici nu au voie sa guste
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat
Deserturi de Craciun

Rețeta pentru Christmas pudding:

Ingrediente:

115 gr unt + extra pentru ungerea formei
225 gr zahăr brun
50 gr făină
¼ lingură nucşoara măcinată
½ lingură scorţişoară măcinată
2 ouă
50 gr prune uscate, mărunţite
75 gr smochine uscate, tăiate mărunt
115 gr pesmet
350 gr stafide
115 gr coacăze
25 gr migdale tocate
1 măr mic, curăţat de coajă şi râs pe răzătoarea mare
Coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 portocală
Sucul de la 1 lămâie şi 1 portocală, combinând cu rom/brandy/sherry până la 200 ml
25 gr fructe confiate

Modul de preparare:

Fructele uscate se lasă câteva ore la înmuiat în amestecul de suc şi brandy.

Se foloseşte un vas termorezistent de 1.5 l. Se pune hârtie de copt pe fundul vasului, apoi se unge vasul cu unt, inclusiv partea cu hârtie de copt.

Se amestecă într-un castron untul cu zahărul până se formează o cremă moale. Se adăugă faină, ouăle şi condimentele, amestecând în continuare. Se adăugă apoi restul ingredientelor.
Se pune amestecul în vasul uns, se nivelează, se acoperă cu încă o hârtie de copt unsă cu unt apoi cu folie de aluminiu, astfel încât să îmbrace şi marginile vasului şi se strânge bine cu aţa. Se fierbe la bain-marie aproximativ 3 ½ ore. Poate fi păstrată 1-2 luni. Înainte de servire se mai încălzeşte la aburi 3 ore.

Rețeta: foodstory.ro

Risalamande, budincă de orez cu frişcă, migdale şi cireşe, desertul de Crăciun în Danemarca

Risalamande este o budincă de orez cu frişcă, migdale şi topping de cireşe, nelipsită de pe masa de Crăciun în Danemarca. Numele provine din franţuzescul riz à l'amande (orez cu migdale), iar reţeta datează din a doua jumătate a secolului XIX.

Considerat mult timp un desert scump, din cauza preţului ridicat al orezului, scorţişoarei şi migdalelor, Risalamande se bucura acum de o popularitate crescută şi este consumat şi în Suedia şi Norvegia.

Deserturi de Craciun

Rețeta de Risalamande

Ingrediente:

300 ml apă
1 l lapte
180 gr orez
2 batoane de vanilie
5 linguri zahăr
100 gr migdale curăţate şi măcinate + 1 migdala întreagă
300 ml frişcă
Un praf de sare
2 linguriţe amidon de cartofi
2 ceşti suc de cireşe
½ ceaşca cireşe din compot, fără sâmburi

Mod de preparare:

Se lasă orezul 10 minute într-un castron cu apă, pentru a se înmuia. Se scurge apă, orezul se mută într-o cratiţă, se adăugă laptele, un praf de sare, vanilia şi zahărul (puteţi folosi şi esenţa de migdale, pe lângă vanilie). Se lăsă pe foc 40-50 de minute, amestecând din când în când. Se lasă la răcit.

Se bate frişcă, se încorporează migdalele măcinate şi cea întreagă, apoi frişca în orezul cu lapte. Se încălzeşte sucul de cireşe. Se amestecă amidonul cu puţină apă rece, se ia sucul de pe foc, se adăugă amestecul de apă cu amidon, se mai lasa puţin pe foc, până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se adăugă cireşele, se amestecă.

Se serveşte rece, cu sos de cireşe deasupra.

Rețetă: foodstory.ro

Trifle, un delicat desert englezesc pentru Crăciun

Pe lângă budincă de Crăciun, curcanul la cuptor şi plăcintele cu carne, britanicii se mai răsfaţă cu un desert delicios specific acestui moment, trifle. Acesta este o combinaţie reuşită de blat, fructe, jeleu, cremă şi frişcă, aşezate în straturi şi servite reci la finalul mesei.

Deserturi de Craciun

Aebleskiver, gogoşile tradiţionale daneze inventate de vikingi

Indiferent de poveşti, Aebleskiver reprezintă o obişnuinţă a târgurilor de Crăciun în toate ţările nordice, dar şi la petrecerile în familie sau la zilele de naştere ale copiilor. La cina din Ajunul Crăciunului sunt servite fierbinţi, pudrate cu zahăr, cu felii de mere sotate în unt sau dulceaţă de zmeură, dar pot fi umplute şi cu dulceaţă de caise, fructe confiate sau crema de brânză.

Deserturi de Craciun

Omuleţii din turtă dulce, biscuiţii Crăciunului american

Sunt ca nişte păpuşi în miniatură din aluat aromat cu scorţişoară şi nu lipsesc din casele americanilor de Sărbători. Gingerbread man, aşa cum le spune în ţara natală sunt, de fapt, un aluat de turtă dulce care a venit în America odată cu coloniştii.

Deserturi de Craciun

Rețetă de turtă dulce de Crăciun

Ingrediente

Pentru turtă dulce:

1 cană de unt nesărat, la temperatura camerei
1 cană zahăr brun
1 lingură scorţişoară
1 lingură ghimbir
½ linguriţă cuişoare
1 cană melasă din trestie de zahăr
1 ou mare
5 căni de făină
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă sare
Pentru glazura:
2 căni de zahăr pudră
¼ cană lapte
1 linguriţă extract de vanilie

Mod de praprare:

Pune untul, zahărul, scorţişoară, ghimbirul şi scorţişoară într-un bol mare şi amestecă-le cu ajutorul unui mixer electric de mână, până când compoziţia devine omogena. Adăugă melasă şi oul, după care amestecă totul, până când textura compoziţiei devine cremoasă.

Pune faină, praful de copt şi sărea într-un bol mediu şi amestecă-le cu un ţel. Adaugă-le peste compoziţia de mai devreme, amestecând totul cu mixerul la putere medie, până când capătă consistenţa unui aluat.

Împarte aluatul în 3 bucăţi. Înveleşte fiecare dintre aceste bucăţi în folie de plastic şi pune-le la răcit cel puţin o oră (sau peste noapte).

Preasara făină pe blatul de lucru. Scoate prima bucată de aluat (lăsându-le pe celelalte două la frigider) şi întinde-o până când capăta o grosime de cca. 0,5 cm. Taie (cu ajutorul unor forme) cât mai mulţi biscuiţi şi aşează-i pe prima tavă pregătită.

Continuă procedura până când ambele tăvi sunt pline cu biscuiţi.

Pune cele două tăvi la cuptor şi lasă-le la copt între 8 şi 10 minute. La jumătatea timpului de gătire, schimbă poziţia tăvilor în cuptor (cea de jos va merge pe grătarul de deasupra şi invers).
Pentru a pregăti glazură, amesteca zahărul pudră, laptele şi extractul de vanilie. Amestecul trebuie să aibă o textură groasă, dar în acelaşi timp, să poată curge. Dacă ţi se pare prea gros, poţi adăuga o linguriţă de lapte în plus.

Decorează biscuiţii şi lasă glazura să se usuce timp de câteva ore. Odată uscaţi, biscuiţii pot fi puşi în caserole şi păstraţi la temperatura camerei chiar şi câteva săptămâni.

Rețetă: foodstory.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spaniolii au realizat visul oricarui burlac: imprimanta de pizza. Ce feluri de mancare mai poti scoate la imprimanta
Spaniolii au realizat visul oricarui burlac: imprimanta de pizza. Ce feluri de mancare mai poti scoate la imprimanta

O companie din Barcelona a adus tehnologia viitorului sin bucatarie, creand prima imprimanta 3D pentru mancare. In imaginile care insotesc articolul puteti vbedea cum arata alimentele "printate"

Dispare cel mai iubit desert din lume. Povestea trista din spatele alimentului din care producatorii nici nu au voie sa guste
Dispare cel mai iubit desert din lume. Povestea trista din spatele alimentului din care producatorii nici nu au voie sa guste

Consumul excesiv a dus la un deficit record, la nivel mondial.

Localul care ofera mese gratuite oamenilor strazii:
Localul care ofera mese gratuite oamenilor strazii: "Facem asta pentru ca putem". Gestul care a declansat mii de reactii

In apropierea Craciunului, un pub londonez a starnit valuri de reactii pe retelele sociale dupa ce a anuntat ca ofera mese gratuite pentru cei saraci si infometati.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.