Craciunul in jurul lumii. Iata care sunt cele mai iubite deserturi de Craciun din Danemarca, Marea Britanie sau Argentina

23-12-2014 15:34

Deserturi de Craciun

Peste tot in lume, Craciunul strange laolalta membrii familiei, care se bucura impreuna de bucatele gustoase si de traditiile specifice tarilor in care locuiesc. Foodstory.ro iti propune o calatorie culinara in cautarea celor mai bune retete de Craciun.

Christmas pudding: budinca de Craciun a englezilor, un rasfat pentru iubitorii de dulce

Budinca de Craciun (Christmas pudding), cunoscuta si ca budinca cu prune (plum pudding), este un desert britanic ce se pregateste pentru seara de Craciun. Obiceiul de a gati acest desert pentru cina de Craciun este extrem de vechi, multe familii avand retete pastrate de generatii. Reteta AICI.

Risalamande, budinca de orez cu frisca, migdale si topping de cirese, savurata in Danemarca de Craciun

Este o budinca de orez cu frisca, migdale si topping de cirese, nelipsita de pe masa de Craciun in Danemarca. Numele provine din frantuzescul riz à l'amande (orez cu migdale) iar reteta dateaza din a doua jumatate a secolului XIX. Considerat mult timp un desert scump, din cauza pretului ridicat al orezului, scortisoarei si migdalelor, Risalamande se bucura acum de o popularitate crescuta si este consumat si in Suedia si Norvegia (norvegienii prefera sosul de zmeura sau capsuni in locul cireselor). Reteta AICI.

Pionono, desertul traditional argentinian pentru mesele de Craciun

Craciunul in Argentina are multe influente europene, venite odata cu colonisti in America Latina. Insa, pe langa preparate traditionale pe care le gatesc si spaniolii, argentinienii pun pe mesele de sarbatoare si unele delicii speciale ale bucatariei locale. Printre ele, si celebrele pionono sau rulade umplute cu dulceata de lapte (dulce de leche). Reteta AICI.

Trifle, un delicat desert englezesc pentru Craciun

Pe langa budinca de Craciun, curcanul la cuptor si placintele cu carne, britanicii se mai rasfata cu un desert delicios pe mesele de Sarbatori. Trifle este o combinatie reusita de blat, fructe, jeleu, crema si frisca, asezate in straturi si servite reci la finalul mesei. Reteta AICI.

Bibingka, prajitura de orez pregatita de Craciun in Filipine

In cultura filipineza, Bibingka este fel principal pe masa de Craciun si se serveste imediat dupa ce toti ai casei se intorc de la mesa de la miezul noptii. Desi este o prajitura extrem de cunoscuta in Filipine, cei mai multi o asociaza Craciunului pentru ca numai in aceasta perioada se gaseste din abundenta peste tot, de la magazine la vanzatori ambulanti plasati strategic langa biserici, de unde credinciosii cumpara Bibingka si o mananca langa o cana de ceai de ghimbir sau una cu ciocolata calda. Reteta AICI.

Aebleskiver, gogosile traditionale daneze inventate de vikingi

Indiferent de povesti, Aebleskiver reprezinta o obisnuinta a targurilor de Craciun in toate tarile nordice, dar si la petrecerile in familie sau la zilele de nastere ale copiilor. La cina din Ajunul Craciunului sunt servite fierbinti, pudrate cu zahar, cu felii de mere sotate in unt sau dulceata de zmeura, dar pot fi umplute si cu dulceata de caise, fructe confiate sau crema de branza. Reteta AICI.

Omuletii din turta dulce, biscuitii Craciunului american

Sunt ca niste papusi in miniatura din aluat aromat cu scortisoara si nu lipsesc din casele americanilor de Sarbatori. Gingerbread man, asa cum le spune in tara natala sunt, de fapt, un aluat de turta dulce care a venit in America odata cu colonistii. Reteta AICI.

Sursa: foodstory.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO