Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale de la panettone la turta dulce sau Christmas pudding
Crăciunul este un moment special din an, indiferent în ce colț al lumii te-ai afla există tradiții specifice și mai ales mâncăruri care nu trebuie să lipsească de pe masă în această zi. Află rețete tradiționale de deserturi de Crăciun din întreaga lume.
Crăciunul este un moment special și fiecare țară creștină are tradițiile ei în legătură cu Nașterea lui Iisus. Iar când vine vorba de masa de Crăciun, în fiecare colț al lumii este un alt preparat nelipsit.
Mai jos prezentăm unele dintre cele mai cunoscute deserturi specifice mesei de Crăciun din întreaga lume.
Panettone: Povestea unui simbol al Crăciunului
Panettone, desertul italian reprezentativ pentru Crăciun, are o istorie îndelungată ce își are originea în Milano. Se crede că numele său provine din expresia „Pan de Toni”, referindu-se la un brutar pe nume Toni care ar fi creat acest cozonac special pentru o masă regală, în timpul Renașterii. Aluatul său pufos, îmbogățit cu unt, ouă, fructe confiate și stafide, l-a transformat rapid într-un simbol al sărbătorilor de iarnă.
De-a lungul secolelor, Panettone a devenit un desert asociat cu generozitatea și reuniunile de familie. Forma sa specifică, cilindrică, reprezintă înălțarea spirituală, iar aroma bogată amintește de ospățurile festive. Prepararea Panettone-ului este un proces meticulos, care presupune un timp îndelungat de dospire, o tradiție respectată și astăzi.
În Italia, Panettone este mai mult decât un desert – este un dar apreciat și o prezență indispensabilă la mesele de Crăciun. Popularitatea sa a depășit granițele țării, devenind un simbol internațional al sărbătorilor. Servit simplu sau alături de creme și sosuri, Panettone rămâne un desert care îmbină tradiția, istoria și bucuria Crăciunului.
Iată o rețetă tradițională de Panettone:
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g făină pentru cozonac
- 100 g zahăr
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 200 ml lapte călduț
- 4 gălbenușuri
- 100 g unt (topit și răcit)
- 1 linguriță esență de vanilie
- Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- Un praf de sare
Pentru umplutură:
- 150 g fructe confiate (stafide, portocale, cireșe etc.)
- 50 g migdale/nuci (opțional)
- 2 linguri de rom sau lichior (pentru hidratat stafidele)
Pentru decor:
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
1. Pregătirea stafidelor:
- Pune stafidele într-un bol și toarnă peste ele rom sau lichior. Lasă-le să se hidrateze 20-30 minute.
2. Activarea drojdiei:
- Într-un bol, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte călduț. Lasă să stea 10 minute, până când devine spumoasă.
3. Prepararea aluatului:
- Într-un bol mare, cerne făina și adaugă zahărul, coaja de lămâie și portocală, sarea și esența de vanilie.
- Adaugă gălbenușurile, drojdia activată și laptele călduț.
- Frământă aluatul, apoi adaugă treptat untul topit și continuă să frămânți până devine elastic (aproximativ 10-15 minute).
4. Adăugarea fructelor confiate:
- Scurge stafidele de lichid, amestecă-le cu fructele confiate și presară puțină făină peste ele.
- Încorporează fructele în aluat, frământând ușor pentru a le distribui uniform.
5. Lăsarea la dospit:
- Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc cald, timp de 1,5-2 ore, până își dublează volumul.
6. Modelarea și coacerea:
- Așază aluatul într-o formă specială de Panettone (sau într-o cratiță înaltă, tapetată cu hârtie de copt).
- Lasă-l să mai crească în formă aproximativ 30-40 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Coace Panettone timp de 35-40 de minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperă-l cu folie de aluminiu.
7. Răcirea:
- După coacere, răstoarnă Panettone pe o suprafață curată și lasă-l să se răcească complet.
8. Decorarea:
- Presară zahăr pudră deasupra înainte de servire.
Este ideal să-l prepari cu o zi înainte de a fi servit, pentru ca aromele să se așeze. Poftă bună! ????
Christmas pudding: budinca de Crăciun a englezilor
Budinca de Crăciun (Christmas pudding), cunoscută şi ca budincă cu prune (plum pudding), este un desert britanic ce se pregăteşte pentru seara de Crăciun. Obiceiul de a găti acest desert pentru cină de Crăciun este extrem de vechi, multe familii având reţete păstrate de generaţii.
Rețeta pentru Christmas pudding:
Ingrediente:
115 gr unt + extra pentru ungerea formei
225 gr zahăr brun
50 gr făină
¼ lingură nucşoara măcinată
½ lingură scorţişoară măcinată
2 ouă
50 gr prune uscate, mărunţite
75 gr smochine uscate, tăiate mărunt
115 gr pesmet
350 gr stafide
115 gr coacăze
25 gr migdale tocate
1 măr mic, curăţat de coajă şi râs pe răzătoarea mare
Coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 portocală
Sucul de la 1 lămâie şi 1 portocală, combinând cu rom/brandy/sherry până la 200 ml
25 gr fructe confiate
Modul de preparare:
Fructele uscate se lasă câteva ore la înmuiat în amestecul de suc şi brandy.
Se foloseşte un vas termorezistent de 1.5 l. Se pune hârtie de copt pe fundul vasului, apoi se unge vasul cu unt, inclusiv partea cu hârtie de copt.
Se amestecă într-un castron untul cu zahărul până se formează o cremă moale. Se adăugă faină, ouăle şi condimentele, amestecând în continuare. Se adăugă apoi restul ingredientelor.
Se pune amestecul în vasul uns, se nivelează, se acoperă cu încă o hârtie de copt unsă cu unt apoi cu folie de aluminiu, astfel încât să îmbrace şi marginile vasului şi se strânge bine cu aţa. Se fierbe la bain-marie aproximativ 3 ½ ore. Poate fi păstrată 1-2 luni. Înainte de servire se mai încălzeşte la aburi 3 ore.
Rețeta: foodstory.ro
Risalamande, budincă de orez cu frişcă, migdale şi cireşe, desertul de Crăciun în Danemarca
Risalamande este o budincă de orez cu frişcă, migdale şi topping de cireşe, nelipsită de pe masa de Crăciun în Danemarca. Numele provine din franţuzescul riz à l'amande (orez cu migdale), iar reţeta datează din a doua jumătate a secolului XIX.
Considerat mult timp un desert scump, din cauza preţului ridicat al orezului, scorţişoarei şi migdalelor, Risalamande se bucura acum de o popularitate crescută şi este consumat şi în Suedia şi Norvegia.
Rețeta de Risalamande
Ingrediente:
300 ml apă
1 l lapte
180 gr orez
2 batoane de vanilie
5 linguri zahăr
100 gr migdale curăţate şi măcinate + 1 migdala întreagă
300 ml frişcă
Un praf de sare
2 linguriţe amidon de cartofi
2 ceşti suc de cireşe
½ ceaşca cireşe din compot, fără sâmburi
Mod de preparare:
Se lasă orezul 10 minute într-un castron cu apă, pentru a se înmuia. Se scurge apă, orezul se mută într-o cratiţă, se adăugă laptele, un praf de sare, vanilia şi zahărul (puteţi folosi şi esenţa de migdale, pe lângă vanilie). Se lăsă pe foc 40-50 de minute, amestecând din când în când. Se lasă la răcit.
Se bate frişcă, se încorporează migdalele măcinate şi cea întreagă, apoi frişca în orezul cu lapte. Se încălzeşte sucul de cireşe. Se amestecă amidonul cu puţină apă rece, se ia sucul de pe foc, se adăugă amestecul de apă cu amidon, se mai lasa puţin pe foc, până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se adăugă cireşele, se amestecă.
Se serveşte rece, cu sos de cireşe deasupra.
Rețetă: foodstory.ro
Trifle, un delicat desert englezesc pentru Crăciun
Pe lângă budincă de Crăciun, curcanul la cuptor şi plăcintele cu carne, britanicii se mai răsfaţă cu un desert delicios specific acestui moment, trifle. Acesta este o combinaţie reuşită de blat, fructe, jeleu, cremă şi frişcă, aşezate în straturi şi servite reci la finalul mesei.
Aebleskiver, gogoşile tradiţionale daneze inventate de vikingi
Indiferent de poveşti, Aebleskiver reprezintă o obişnuinţă a târgurilor de Crăciun în toate ţările nordice, dar şi la petrecerile în familie sau la zilele de naştere ale copiilor. La cina din Ajunul Crăciunului sunt servite fierbinţi, pudrate cu zahăr, cu felii de mere sotate în unt sau dulceaţă de zmeură, dar pot fi umplute şi cu dulceaţă de caise, fructe confiate sau crema de brânză.
Omuleţii din turtă dulce, biscuiţii Crăciunului american
Sunt ca nişte păpuşi în miniatură din aluat aromat cu scorţişoară şi nu lipsesc din casele americanilor de Sărbători. Gingerbread man, aşa cum le spune în ţara natală sunt, de fapt, un aluat de turtă dulce care a venit în America odată cu coloniştii.
Rețetă de turtă dulce de Crăciun
Ingrediente
Pentru turtă dulce:
1 cană de unt nesărat, la temperatura camerei
1 cană zahăr brun
1 lingură scorţişoară
1 lingură ghimbir
½ linguriţă cuişoare
1 cană melasă din trestie de zahăr
1 ou mare
5 căni de făină
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă sare
Pentru glazura:
2 căni de zahăr pudră
¼ cană lapte
1 linguriţă extract de vanilie
Mod de praprare:
Pune untul, zahărul, scorţişoară, ghimbirul şi scorţişoară într-un bol mare şi amestecă-le cu ajutorul unui mixer electric de mână, până când compoziţia devine omogena. Adăugă melasă şi oul, după care amestecă totul, până când textura compoziţiei devine cremoasă.
Pune faină, praful de copt şi sărea într-un bol mediu şi amestecă-le cu un ţel. Adaugă-le peste compoziţia de mai devreme, amestecând totul cu mixerul la putere medie, până când capătă consistenţa unui aluat.
Împarte aluatul în 3 bucăţi. Înveleşte fiecare dintre aceste bucăţi în folie de plastic şi pune-le la răcit cel puţin o oră (sau peste noapte).
Preasara făină pe blatul de lucru. Scoate prima bucată de aluat (lăsându-le pe celelalte două la frigider) şi întinde-o până când capăta o grosime de cca. 0,5 cm. Taie (cu ajutorul unor forme) cât mai mulţi biscuiţi şi aşează-i pe prima tavă pregătită.
Continuă procedura până când ambele tăvi sunt pline cu biscuiţi.
Pune cele două tăvi la cuptor şi lasă-le la copt între 8 şi 10 minute. La jumătatea timpului de gătire, schimbă poziţia tăvilor în cuptor (cea de jos va merge pe grătarul de deasupra şi invers).
Pentru a pregăti glazură, amesteca zahărul pudră, laptele şi extractul de vanilie. Amestecul trebuie să aibă o textură groasă, dar în acelaşi timp, să poată curge. Dacă ţi se pare prea gros, poţi adăuga o linguriţă de lapte în plus.
Decorează biscuiţii şi lasă glazura să se usuce timp de câteva ore. Odată uscaţi, biscuiţii pot fi puşi în caserole şi păstraţi la temperatura camerei chiar şi câteva săptămâni.
Rețetă: foodstory.ro
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, craciun, desert, turta dulce,
Dată publicare:
22-12-2024 11:26