Rechin în apă. Ce să faci și cum să reacționezi dacă te confrunți cu situația puțin probabilă, însă foarte periculoasă

Atac rechin
Shutterstock

În ultimul timp au crescut atacurile rechinilor. Aceste mamifere periculoase au început să se apropie din ce în ce mai mult de mal, iar principala cauză este lipsa hranei.

Anul trecut o româncă și-a pierdut viața după ce a fost atacată de un rechin, în timp ce se afla în vacanță în Egipt.

Deși sunt cazuri rare, este important de știut care sunt zonele unde trăiesc rechinii, de ce atacă oameni și ce să faci în momentul în care vezi un rechin în apă.

Zone unde trăiesc rechinii

Rechinii se găsesc în oceanele și mările din întreaga lume. Aceștia sunt considerați printre cele mai vechi și mai bine adaptate creaturi marine, existând de aproximativ 400 de milioane de ani.

Există peste 500 de specii de rechini diferite, variind în dimensiuni de la specii mici, precum rechinii care abia se nasc, care au aproximativ 20 de centimetri lungime la naștere, până la specii mari, cum ar fi rechinul-balenă și marele alb, care pot depăși 10 metri în lungime, scrie pe site-ul oficial al WWF.

Citește și
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

Rechinii pot fi găsiți în toate oceanele lumii, de la zonele tropicale până la cele polare. Zonele în care trăiesc diferă în funcție de specie, dar în general se pot găsi în următoarele locuri, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA:

Recifele de corali: Recifele de corali sunt un habitat important pentru multe specii de rechini. Acestea oferă adăpost și hrană diversă, cum ar fi pești mici și crustacee. Recifele de corali se găsesc în special în zonele tropicale și subtropicale, cum ar fi Marea Caraibilor, Oceanul Indian și Oceanul Pacific.

Platformele continentale: Platformele continentale sunt zonele de-a lungul coastelor care se extind până la adâncimi mai mici. Acestea sunt habitate importante pentru rechini, deoarece oferă hrană abundentă și o varietate de adăposturi. Rechinii pot fi găsiți în largul coastelor în apele mai puțin adânci și în zonele de scufundare.

Apele deschise ale oceanului: Rechinii se pot găsi și în apele adânci și deschise ale oceanului, departe de mal. Acestea sunt zonele de mare adâncime și zonele de migrație ale rechinilor oceanici mari, cum ar fi rechinii-albi, rechinii-martel și rechinii-tigru.

Insule și arhipelaguri: Insulele și arhipelagurile din întreaga lume pot fi locuri de trai pentru diverse specii de rechini. Acestea pot fi situate în diferite zone climatice și pot oferi rechinilor o varietate de habitate, cum ar fi plaje, recife de corali și golfuri.

Zonele polare: Anumite specii de rechini, cum ar fi rechinii polar și rechinii din Groenlanda, trăiesc în apele reci din regiunile polare. Aceste specii sunt adaptate la condițiile dure și pot supraviețui în apele cu temperaturi scăzute.

De ce atacă rechinii oamenii

Atac rechin

Potrivit experților, atacurile de rechini asupra oamenilor sunt rare și de obicei nu sunt intenționate sau specifice. Există câteva motive posibile pentru care rechinii pot ataca oamenii:

Identificare greșită: Rechinii se bazează pe simțurile lor puternice, cum ar fi mirosul și electricitatea, pentru a identifica potențiala pradă. Uneori, în condiții de vizibilitate scăzută sau în apă tulbure, rechinii pot identifica greșit o persoană drept pradă, cum ar fi o focă sau o broască țestoasă de mare. Atacurile rezultate din identificarea greșită sunt adesea considerate erori.

Curiozitate: Rechinii sunt animale curioase și pot explora obiecte necunoscute sau persoane în apă. Aceste interacțiuni curioase pot duce la contacte accidentale și chiar la atacuri.

Apărare teritorială: Anumite specii de rechini pot fi teritoriale și pot proteja anumite zone, cum ar fi teritoriul de hrănire sau zonele de reproducere. Dacă un rechin simte o amenințare la adresa teritoriului său, acesta poate reacționa defensiv și poate ataca pentru a se apăra.

Hrănire: Atunci când rechinii se hrănesc, pot ataca în mod accidental o persoană care se află în apropierea hranei lor. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în timpul pescuitului sau în zonele în care rechinii se adună pentru a se hrăni.

Este important de menționat că majoritatea speciilor de rechini nu reprezintă o amenințare directă pentru oameni și evită în general interacțiunea cu aceștia. Atacurile asupra oamenilor sunt evenimente rare și de obicei nu sunt intenționate de către rechini. Este esențial să se respecte măsurile de siguranță adecvate, cum ar fi evitarea zonelor cunoscute ca fiind populate de rechini și respectarea avertismentelor și regulilor locale în timpul activităților acvatice.

Ce să faci dacă vezi un rechin în apă

Este recomandat să evitați întâlnirea cu un rechin, mai exact, să evitați zonele în care știți că există rechini, dar în anumite situații excepționale acest lucru nu este posibil. În astfel de cazuri, experții de la wildlifeinformer.com sugerează că este important să rămânem calmi și să strigăm pentru a-i avertiza pe ceilalți din apropiere și pentru a cere ajutor, dacă este posibil.

Deși poate fi dificil să ne menținem calmul în fața unui rechin, este vital să o facem pentru a ne proteja viața. Dacă este posibil, ar trebui să înotăm cu atenție departe de rechin, într-o zonă sigură. Dacă nu putem ieși din apă sau înota într-o direcție sigură, trebuie să rămânem foarte liniștiți și să nu facem zgomot.

Ar trebui să urmărim rechinul cu atenție în timp ce înoată și să nu ne întoarcem cu spatele la el. De multe ori, rechinii se retrag după ce își observă prada, iar apoi revin pentru a câștiga viteză și a ataca. Trebuie să ieșim din apă imediat ce este sigur să facem acest lucru.

Dacă facem scufundări și rechinul se apropie de noi, trebuie să stăm nemișcați, se arată pe site-ul specializat în snorkeling snorkelaroundtheworld.com. Dacă avem pești sau alte capturi în mână, trebuie să le eliberăm imediat și apoi să înotăm într-o zonă sigură, atunci când este posibil. Dacă rechinul se învârte în jurul nostru, înseamnă că este fie curios, fie intenționează să ne atace.

În ambele situații, trebuie să presupunem că suntem în pericol iminent și să fim pregătiți să ne apărăm. Putem folosi orice obiect avem la îndemână ca armă, iar dacă este necesar, trebuie să ne folosim mâinile și picioarele.

Este important să ne amintim că branhiile și ochii rechinilor sunt puncte sensibile și pot fi afectate de lovituri scurte și puternice. Trebuie să ne apărăm până când rechinul renunță și pleacă.

În situația în care rechinul atacă deja, să stai nemișcat poate fi fatal. Rechinul va încerca să înghită captura pur și simplu. După ce ne eliberăm, trebuie să ajungem la țărm cât mai calm și rapid posibil și să cerem ajutor medical de la oricine este disponibil. Dacă suntem mușcați și putem aplica presiune asupra rănii, trebuie să o facem imediat după ce ieșim din apă pentru a minimiza pierderea de sânge.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat în Sena, cu nouă zile înainte de JO. VIDEO&FOTO
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat în Sena, cu nouă zile înainte de JO. VIDEO&FOTO

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat în Sena, miercuri dimineaţa, cu nouă zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

„Șamanii” români care aduc ploi artificiale. Cum ne dau bulgarii ca exemplu
„Șamanii” români care aduc ploi artificiale. Cum ne dau bulgarii ca exemplu

Bulgaria vrea să obțină ploi artificiale și dă ca exemplu România, care a reușit să crească volumul precipitațiilor cu 10% prin metode de ”semănare” a norilor, potrivit presei din țara vecină.  

Cum să te îmbraci când este caniculă. Ținute în trend care te feresc de razele soarelui
Cum să te îmbraci când este caniculă. Ținute în trend care te feresc de razele soarelui

Odată cu încălzirea globală, s-a dezvoltat și industria hainelor care ne protejează de soare în zilele caniculare.

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.