Poveste cu final fericit pentru 8 berze bolnave, care nu puteau zbura în ţările calde
Salvate din situații-limită, rănite și incapabile să pornească în călătorii, la mare distanță, mai multe berze au fost îngrijite în Centrul Special de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Mureș.
După ce și-au petrecut iarna sub atenta îngrijire a ornitologilor, acum, în sfârșit, au șansa de a se bucura în libertate de zilele primăverii. Au prins puteri și au fost lăsate să zboare.
Opt berze au trecut iarna cu bine numai datorită faptului că au ajuns la Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din Sânsimion, județul Mureș.
Zburătoarele au fost salvate din județele Bistrița, Bihor, Cluj și Mureș. Pentru că nu și-au mai putut continua drumul spre țările calde au rămas în grija specialiștilor de la Milvus.
Iulia Vizi, reprezentant grupul Milvus: „Din cele opt, două au anumite probleme, sperăm la reabilitare. Nu puteau să plece și să parcurgă 11.000 de kilometri, motiv pentru care am avut grijă de ele în timpul iernii, Ie-am hrănit. Am primit telefoane de-a lungul iernii, că au rămas în România.”
Păsările au fost hrănite cu mare atenție și s-au putut recupera în voie. Acum că starea de sănătate și vremea le-au permis să își reia viața normală în habitatul lor, au fost eliberate și îndată și-au luat zborul spre locurile lor de cuibărit din Transilvania.
Marton Attila, ornitolog: „Cele șase berze pe care le-am eliberat, în mod foarte cert, ar fi murit peste iarnă, asta pentru că nu putem să prindem decât berzele deja foarte slăbite. Este o specie cu o viață foarte lungă. Berzele trăiesc până la 30 de ani, ceea ce înseamnă că în 30 de ani fac sute de pui care nu supraviețuiesc toți. Din motive naturale mor înainte de primul an de viață. Chiar și dacă sunt bine pregătite nu își găsesc de mâncare, slăbesc foarte mult și foarte repede și ajung în situația în care să nu supraviețuiască peste iarnă.”
Două păsări vor rămâne, totuși, sub supravegherea ornitologilor și veterinarilor din Mureș, pentru că au leziuni la aripi. La Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din Mureș, au ajuns de-a lungul timpului sute de animale care au fost salvate de la pierire. Numai anul trecut 160 de păsări sălbatice ori mamifere au fost îngrijite acolo.
Centrul ar putea beneficia de susținerea celor care, până pe 25 mai, redirecționează 3,5 la sută din impozitul pe venit, prin formularul 230.