Românii sunt chemați să ajute la recensământul berzelor, cu ajutorul aplicației "Uite, barza!"
Iubitorii de păsări sălbatice sunt chemaţi în ajutor. Prin intermediul aplicaţiei "Uite, barza!", Societatea Ornitologică din România apelează la voluntari şi reia recensământul berzelor şi a cuiburilor acestora, într-un nou sezon de monitorizare.
Potrivit specialiştilor, în ţara noastră sunt probabil câteva mii de exemplare, însă este dificil de stabilit, cu exactitate, numărul lor.
Din 2007 Asociaţia Prietenii Berzelor din Cristian, judeţul Sibiu, este una dintre cele mai active organizaţii de protejare a păsărilor de talie mare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dr. Miruna Gritu, Asociaţia Prietenii Bezelor: "Asta e o perioadă în care de exemnplu avem foarte multe apleuri din toată țara cu pui de barză căzuţi din cuib. Am reuşit să urcăm puii în cuib sau sunt situaţii în care îi preluăm şi îi aducem la noi, din toată ţara. Puii cresc la noi."
Societatea Ornitologică Română începe un nou recensământ al berzelor albe. Oricine are un smartphone poate să descarce aplicaţia "Uite, barza!" şi să înregistreze câte exemplare sunt în cuib. Dacă sunt pui, ei se pot identifica după cioc: ciocul negru este al puilor, cu portocaliu este al adulţilor. Trebuie identificată locaţia, unde este pe stâlp, dacă au probleme pentru ca societatea de electricitate să ştie şi să facă eventuale amenajări. Cel mai important lucru este să înregistraţi în aplicaţie coordonatele GPS ale locaţiei.
Aplicaţia "Uite, barza" are aproape 10.000 de utilizatori, iar foarte mulţi dintre ei sunt activi.