O vilă ridicată în jurul unui copac, în nordul Capitalei, cea mai apreciată locuință din anul 2021
Ordinul Arhitecților a ales cele mai valoroase proiecte finalizate anul acesta în țară și nu a fost ușor pentru că în 2021 s-a construit mult la noi. Clădirile cu un design special au atras atenția arhitecților din juriul internațional.
La marginea unui cartier liniștit de case din nordul Bucureștiului a fost construită cea mai apreciată locuință din 2021. Este o vilă ridicată în jurul unui copac. O parte din casă este construită în semicerc, iar încăperile au vedere spre curtea interioară. Conceptul îi aparține arhitectului Dan Enache.
Dan Enache, arhitect: "Când trăiești aici e foarte interesant să te afli într-o zonă a casei, dar să fii în contact vizual cu cealaltă zonă. Toată familia e împreună, dar în alte spații."
Locuința de 300 de metri pătrați a fost construită în patru ani, iar investiția se ridică la peste 200.000 de euro.
În buricul Capitalei, pe Calea Victoriei, găsim o altă clădire premiată. O clădire veche restaurată, căreia i s-a adăugat o notă aparte printr-o prelungire modernă construită pe terenul unui fost teatru. Arhitectul Adrian Zerva a armonizat idei și materiale noi cu arhitectura clasică.
Adrian Zerva, arhitect: ”Ca să unificăm întreg ansamblul am apelat și la un element de arhitectură decorativă, specific Bucureștiului Interbelic, arta decorativă de tipul grătarelor metalice, care a preluat niște elemente ale peretelui istoric și îmbracă ca o față de masă, ca o întreagă perdea tot ansamblul."
La o oră de București, în localitatea Piscu, din Ilfov, la marginea unui drum de țară a fost construit tot anul acesta un Muzeu de Ceramică.
Este cel mai apreciat proiect din categoria clădiri publice din acest an.
Adriana Scripcariu, coordonatorul Muzeului de la Piscu: "Este o clădire în care vechiul și noul se îmbină foarte armonios, în care avem aparent foarte mult material natural. Este foarte mult lemn, piatră, ceramică."
Ceea ce face specială această construcție sunt niște stâlpi înalți de salcâm, de aproape șase metri, care susțin streașina clădirii. Mai mult, imaginați-vă câtă lumină naturală primește acest muzeu, datorită ferestrelor uriașe care înconjoară întreaga clădire.
Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti a avut de ales din peste 300 de proiecte, de la locuinţe şi birouri, până la amenajări de interior şi patrimoniu. Toate au fost finalizate în ultimul an și au fost jurizate de arhitecți străini.
Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din București: "Criteriile principale sunt cele bazate pe calitate: pe calitatea design-ului, pe fiabilitate, pe sustenabilitate și pe estetica volumului, nu metri pătrați sau cifră de afaceri."
Printre cele mai apreciate proiecte se numără și Aeroportul Băneasa, care a fost restaurat de curând, dar și noul stadion din Ghencea.