Ce sunt casele "aisberg", tot mai populare în rândul bogaților. Există temeri că mediul ar putea avea de suferit
A trecut vremea palatelor și vilelor cu arhitectură impresionantă. Bogații de astăzi nu mai construiesc la... suprafață, ci au început să se orienteze în subteran.
Casele așa-numite "aisberg" au apărut acolo unde regimul de înălțime îi împiedică pe dezvoltatori să înalțe imobile cu prea multe etaje.
La prima vedere, această casă nu iese cu nimic din tipare. E chiar mai mică decât cele din jurul ei, însă ascunde un secret: proprietarul ei vrea să o extindă cu două niveluri în... subteran. Moda a venit de la Londra, unde casele tip aisberg sunt la mare căutare printre cei cu bani.
Locuința este evaluată la aproximativ 8 milioane de dolari. Din cauza restricțiilor de înălțime, dezvoltatorul a construit-o... în jos. Așa au apărut o sală de cinema, o cameră de luat masa. Totul, într-un spațiu generos.
Proprietar: „Există o surpriză în fiecare colț al acestei case. E o metodă eficientă de a adăuga valoare la o proprietate prin crearea unor spații adiționale.”
Moda a prins și în orașul canadian Toronto, însă aici oamenii se tem că mediul ar putea avea de suferit.
În 1954, uraganul Hazel a provocat inundații de amploare în Toronto, în care au murit zeci de oameni. De atunci, această parte a orașului e considerată riscantă din punctul de vedere al mediului. Iar localnicii care stau aici de zeci de ani spun că o locuință tip aisberg ar înrăutăți situația, și așa agravată de problemele climatice.
Proprietarii casei au primit acordul primăriei ca să construiască un subsol pe două etaje, cu un bar, o piscină și chiar un teren de baschet. O consilieră locală vrea acum să schimbe legea, pentru ca alți doritori să construiască... deasupra pământului.
Mesajul e cât se poate de clar, mai spune consiliera: oamenii cu bani ar trebui să ia în calcul și costurile pentru mediu, mai ales acum, când schimbările climatice au devenit o realitate.