Cum sunt distruse casele săsești dintr-un sat din Mureş care se află în patrimoniul UNESCO
Casele săsești pot fi conservate dacă autoritățile fac eforturi și îi conving pe proprietari să le îngrijească. În Saschiz de exemplu cei care nu au respectat arhitectura locului au fost amendați, iar unii chiar chemați în instanță.
Dar în alte sate unde responsabilii au fost îngăduitori, există case vopsite în roz aprins și tâmplăria veche a fost înlocuită cu termopan.
Satul Saschiz din Mureş se află în patrimoniul UNESCO de două decenii. Casele săseşti au reuşit să-şi păstreze farmecul, doar după ce în 2018 autorităţile locale au luat măsuri. Cine a schimbat radical aspectul locuinţei a fost amendat, iar unii proprietarii s-au ales cu dosar penal şi au fost obligaţi de instanţă să se conformeze arhitecturii locului.
Ovidiu Şoaiță, primar comuna Saschiz: "Să fie original, materialele să fie materiale naturale, nu au voie gresie, plastic se atenţionează, se dă amendă dacă nu se opreşte şi nu se conformează e dosar penal. Cele care au fost cu dosar penal, au revenit la forma iniţială".
La Saschiz sunt peste 600 sute de case toate de patrimoniu UNESCO.
Vori Grigoriu, proprietar casă: "Este o provocare în special că vrem să avem materialele pe care au avut pe vremuri, sunt aici grinzile pe care le am găsit cu greu sunt nişte restricţii, dar saschiz este un patrimoniu UNESCO".
Autorităţile le oferă consultanță gratuită şi ghiduri celor care vor să renoveze casele săseşti în zonă. În schimb în Țigmandru, din comuna Nadeș - un alt ansamblu istoric şi sit rural - casele sunt conservate doar în teorie. Unele au tablă şi termopan şi sunt vopsite în culori ţipătoare.
În timp ce în localitate sunt montate la tot pasul panouri informative, oamenii spun că nu au fost traşi la răspundere de nimeni şi că fiecare îşi repara casa după posibilităţi.
Proprietar casă: "Am pus geamuri şi uşi termopane, peste tot cu geamurile alea vechi ce să faci, acum toată lumea s-a modernizat".
Edilul comunei nu a fost de găsit ca să ofere exeplicații, iar secretarul primăriei ne-a spus că nimeni nu s-a arătat interesat de faptul că putea fi scutit de taxe şi impozite dacă renova locuinţa cu materiale tradiţionale.