O gelaterie din Roma vinde înghețată cu morcovi și mandarine, care poartă numele jucătorului de tenis italian Jannik Sinner
Când spui Italia, spui imediat „gelato”! Mai ales vara, și mai ales pe caniculă. Roma, capitala Italiei este, potrivit estimărilor, și capitala acestui desert delicios.
Nu e turist care să nu testeze măcar o gelato... pe zi. Iar oferta este pe măsură: de la înghețată care respectă cu strictețe rețeta tradițională, la combinații neobișnuite inspirate de cărți sau de starurile momentului.
Orice plimbare prin Roma, mai ales vara, presupune și un popas la una dintre numeroasele gelaterii care împânzesc străzile din capitala Italiei.
Femeie: „Acum testez o înghețată cu ciocolată, maracuja și banană. Banana are gustul unui smoothie. E cremoasă, cu adevărat delicioasă."
Multe sunt afaceri de familie, cu zeci de ani de activitate în spate. Una dintre ele, de pildă, și-a deschis porțile în secolul al XIX-lea.
Nazzareno Giolitti, proprietarul unei gelaterii: „Să mănânci o înghețată delicioasă presupune socializare, o consumi pe stradă, o savurezi încet, în compania prietenilor. E ceva frumos."
Proprietarul spune cu mândrie că, pentru el și angajați, a crea o înghețată de calitate este o datorie.
Nazzareno Giolitti, proprietarul unei gelaterii: „Gelateria noastră este ea însăși un punct de atracție, fiindcă e cea mai veche din Roma și una dintre cele mai vechi din Italia."
Gelateria își dispută titlul de cea mai veche din oraș cu o alta, care ar fi fost înființată în 1880.
Andrea Fassi, directorul gelateriei: „Înghețata noastră e matematică imperfectă. Nu iese la fel în fiecare zi, dar savoarea e identică. Secretul este să respecți rețeta care ți-a adus prima oară succesul."
Iar meniul se îmbogățește grație unei inițiative inedite. În fiecare lună este creat un nou tip de gelato inspirat dintr-o carte. De pildă, desertul cu lichior de ciocolată și cireșe aminteste de romanul „IT” - al lui Stephen King.
Alte gelaterii atrag clienții cu variante de înghețată care conțin cantități reduse de zahăr și grăsimi, dar care păstrează în mare măsură gustul delicios.
Eugenio Morrone, proprietarul unei gelaterii: „Secretul înghețatei noastre este că nu are secrete. E făcută într-un mod conștiincios, pe baza unor rețete simple."
O altă gelaterie, de această dată cu rădăcini siciliene, propune rețete inspirate de sportivi și vedete. De exemplu, înghețata cu morcovi și mandarine poartă numele jucătorului de tenis italian Jannik Sinner.
Potrivit Asociației Producătorilor de Gelato din Peninsula, Roma este capitala acestui desert. În ultimul an, acolo, consumul a crescut cu 14 la sută - alimentat de valurile de turiști. Iar în ultimii trei ani, peste cinci milioane de vizitatori au trecut măcar o dată pragul unei gelaterii și, mulțumită lor, aceste afaceri au avut încasări de peste 600 de milioane de euro.