Consumul de îngheţată a crescut în România cu 200% în iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Este o vară toridă, şi cum era de aşteptat consumul de îngheţată a crescut cu 200% în luna iunie față de iunie trecut. La fel de adevărat este că oferta e foarte variată.
Românii care doresc să adopte un stil de viață sănătos caută specialităţile fară lapte sau cu lapte vegetal. Şi îngheţata fără zahăr este tot mai populară, în timp ce în supermarketuri, clasicele vafe sunt cele mai cumpărate.
Într-o zi călduroasă, o îngheţată pare soluţia salvatoare iar magazinele sunt pline de tentaţii cu diverse arome.
În această gelatarie, din 20 de sortimente, 9 sunt vegane. Pentru că tot mai multă lume le preferă, producătorii se întrec în reţete, cu vanilie, ciocolată și fistic, fructe exotice, cocos, ghimbir sau rozmarin.
”Este foarte gustoasă. Îngheţata este desertul meu preferat și indiferent dacă este vegană sau nu, o mănânc”.
Înghețata vegană se bazează pe alternative vegetale, cum ar fi laptele de migdale, cocos, soia sau ovăz. Pentru îndulcire, sunt folosiți îndulcitori fără calorii, precum ştevia astfel ca înghețata, desertul preferat al multora, devine un dulce mai sănătos.
De aici clienţii cumpăra în general îngheţata cu mango lămâie şi ghimbir.
Comerciant: ”Avem şi vegan şi fară zahăr. Sunt foarte mulţi părinţi doritori, vin special pentru asta și chiar şi ei, de multe ori renunţa la un gust clasic pentru unul vegan. Este o îngheţată foarte fină și delicioasă, a nu se confunda cu sorbeto”.
Potrivit unui retailer inclusiv produsele fără gluten şi fără lactoză şi-au făcut loc şi în frigiderele din marile magazine însă în topul preferinţelor rămân tradiţionalele vafe.
Pe de altă parte, cei care adora pur şi simplu îngheţata nu se dau în lături şi învaţă să o facă singuri acasă.
Şi...pentru că există cerere nici preţurile nu au stat în loc. Dacă anul trecut puteam să mâncăm o îngheţată în centrul Bucureştiului cu 10 lei, acum o să dăm cel puţin 15.