Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise au fost descoperite în verdețurile de sezon
În sezonul verdețurilor, Autoritatea Naţională Fitosanitară anunță că a depistat reziduuri de pesticide, peste limita maximă admisă, la spanac, ceapă verde, mărar și pătrunjel.
Oamenii sunt sfătuiți să spele bine frunzele pe care le consumă, iar agricultorii să respecte normele de folosire a substanțelor care combat dăunătorii. Plantele nu trebuie stropite preventiv, spun specialiștii, ci doar la nevoie.
Autoritatea Națională Fitosanitară a analizat 389 de probe de legume și verdețuri, luate direct de la agricultori, dar și din piețe ori supermarketuri.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
11 au conținut reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, majoritatea la verdețuri. Loturile din care fac parte aceste produse au fost retrase de pe piață, iar fermierii sunt acum verificați.
Aurelia Surdu, laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticie: „O perioadă de timp se vor lua probe până când se va constata că nu mai prezintă un risc.”
Specialiștii spun că în acest moment nu se poate vorbi despre verdețuri toxice. Totuși ei recomandă ca acestea să fie riguros spălate înainte de consum pentru că pesticidele ingerate în timp au un efect cumulat.
Adina Rusu, nutriționist-dietetician: „Pot apărea de la reacții ușoare, de la alergii, până la intoxicații.”
Din păcate, unii fermieri folosesc pesticidele ca metodă de prevenire a apariției dăunătorilor, spune Vasile Stoleru profesor la Facultatea de Horticultură din Iași.
Vasile Stoleru, profesor Universitatea de Științele Vieții Iași: „Foarte mulți legumitori, cel puțin în zona noastră, nu au cunoștințe foarte multe de specialitate. În sensul că 99 din 100 nu au nici cunoștințe liceale, adică să cunoască pesticidele, substanța activă. A utiliza pesticide probabil este ultimul pas, în care nu mai poți controla.”
La Balta Doamnei, în Prahova, legumicultorii merg la cursuri pentru a învăța cum să trateze plantele de boli.
Dorin Sandu, legumicultor: „Ne învață pentru dozajul de insecticide, dozajul de pesticide, ierbicidul care îl dăm printre rânduri pentru buruieni, tot ce este legat de legumicultură, de solarii. ”
Cristian Sandu, student la agronomie: „Tratamentele nu se fac după ureche. Sunt riscuri mari, un tratament trebuie făcut corect.”
Controalele la verdețuri vor continua, pentru că și în anii trecuți la această categorie au fost depistate cele mai multe depășiri.