Mâncarea vegană a devenit la modă la noi în țară. Românii adoră alternativele la cârnați, burgeri, șnițele și chiftele

×
Codul embed a fost copiat

Altădată privită ca o excepție, mâncarea vegană înregistrează o creștere permanentă în toată lumea. La noi sunt tot mai multe comenzi la restaurantele de profil, care au meniuri diverse și apetisante.  

De la burgeri vegani, până la preparate sofisticate, bucătarii vor să demonstreze că mâncarea fără carne și lapte poate fi extrem de gustoasă.

Industria alimentară vegană a crescut în ultimii ani, cu o varietate tot mai mare de produse care înlocuiesc preparatele pe bază de carne sau lactate.

Într-un restaurant din Capitală bucătarii prepară mâncare exclusiv pe bază de plante. Un burger vegan arată ca unul clasic. Gustul poate să difere, însă aromele esențiale rămân.

Proprietarii au început în 2015 cu un camion cu mâncare. În câțiva ani au ajuns la două restaurante în centrul orașului.

Citește și
generatia x adulti
Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Alexandra, ajutor de bucătar:Am început cu wrap-urile veggie, produsul cel mai vândut și astăzi. Chifteluțele și sosurile le producem la noi în laborator. Avem și o gamă variată de burgeri. Corporatiști și foarte mulți tineri, dar avem și o bază foarte mare de clienți străini”.

București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Brașov sunt orașele în care au fost înregistrate cele mai multe astfel de comenzi.

Numărul producătorilor este în creștere. De pildă, Tatiana produce creme tartinabile și cereale pentru micul dejun.

Tatiana Nicoară, antreprenor: La granola folosim nuci, fructe uscate sau liofilizate și ovăz. Sirop de agave sau curmale. Lumea a început să fie mult mai atentă, să aleagă etichete pe care să le înțeleagă. Tendința crește mai ales că suntem o țară în care se țin și posturile”.

O companie produce înlocuitori vegetali pentru mezeluri sau brânzeturi.

Cerasela Condorovici, antreprenor:Ne-am lansat în 2019 cu o gamă clasică cu burger, cârnați, mici, felii vegetale, dar în ultimii ani ne-am extins destul de mult portofoliul și ne concentrăm pe produse de-a gata „ready to eat”, cum ar fi snițel, snack-uri, nuggets, chifeteluțe”.

Mii de rețete, dar și secrete ale acestui stil de viață se găsesc pe rețelele sociale.

Mulți nu renunță de tot la carne, dar încearcă să limiteze consumul produselor de origine animală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce beneficii și contraindicații are fiecare dintre cele două diete
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce beneficii și contraindicații are fiecare dintre cele două diete

În ultimii ani, alimentația bazată pe plante a devenit din ce în ce mai populară. Datorită beneficiilor posibile, dieta vegetariană și cea vegană își merită cu siguranță recunoașterea printre modelele alimentare sănătoase.

Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta
Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta

Generația X europeană este mai înclinată decât cele anterioare să facă schimbări majore ale stilului de viață, cum ar fi să renunțe la șofat, să adopte regimul vegan și să-și întemeieze familii mai mici pentru a combate criza climatică.

Greșeala care era să o coste scump. Cum și-a provocat o femeie indigestie, după ce a mâncat fasole
Greșeala care era să o coste scump. Cum și-a provocat o femeie indigestie, după ce a mâncat fasole

Chiar dacă ești vegan, absența cărnii și lactatelor nu înseamnă că riscul de intoxicație alimentară dispare.    

A apărut foie gras vegan. Din ce este făcut și ce preț are
A apărut foie gras vegan. Din ce este făcut și ce preț are

Grupul elveţian Nestle SA a început să vândă foie gras vegan în Elveţia şi Spania, ca răspuns la îngrijorările gurmanzilor preocupaţi de bunăstarea animalelor, transmite Bloomberg.

 

Festival de produse vegane în Capitală. Micii din mazăre și cârnații din spanac, printre cele mai apreciate preparate
Festival de produse vegane în Capitală. Micii din mazăre și cârnații din spanac, printre cele mai apreciate preparate

În ultimii ani, piața de produse vegane, adică doar pe bază de plante, a cunoscut o creștere permanentă în țara noastră, fie că vorbim de mâncare, produse cosmetice sau articole vestimentare.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.