Greșeala care era să o coste scump. Cum și-a provocat o femeie indigestie, după ce a mâncat fasole
Chiar dacă ești vegan, absența cărnii și lactatelor nu înseamnă că riscul de intoxicație alimentară dispare.
O femeie s-a îmbolnăvit recent după ce a pregătit o tocăniță vegană cu slow cooker-ul ei, din cauza unei greșeli obișnuite.
Anne Sullivan a găsit o rețetă de tocăniță cu fasole albă și a urmat cu strictețe toate instrucțiunile - inclusiv înmuierea prealabilă a fasolei, apoi lăsarea acesteia să fiarbă în slow cooker pe tot parcursul zilei, relatează Yahoo, conform Mirror.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cu toate acestea, șapte ore mai târziu, fasolea era încă de aceeași mărime. Anne a luat totuși o porție la serviciu și a mâncat-o, chiar dacă fasolea era tare și gumoasă. A început să se simtă amețită și slăbită, adăugând: „Cred că arătam oribil, pentru că șeful meu mi-a spus să merg acasă și să mă odihnesc. Mi-era rău”.
Pe parcursul zilei, s-a simțit puțin mai bine, iar a doua zi a pregătit din nou tocănița, de data aceasta pentru ea și prietenul ei. La jumătatea mesei, prietenul ei s-a întrebat dacă fasolea a fost cauza îmbolnăvirii Annei. Au abandonat masa și se pregăteau să iasă când simptomele au reapărut.
Chiar dacă a înmuiat fasolea prealabil și a lăsat-o să fiarbă ore întregi, aceasta era încă nedigerată. Acest lucru a făcut ca o toxină naturală numită fitohemaglutinină să fie și mai puternică decât de obicei și să provoace simptome precum diaree, amețeală și greață.
Greșeala Annei a fost că nu a fiert fasolea timp de zece minute.
Ce ar fi trebuit să facă era să înmoaie fasolea timp de cinci ore, să o scurgă, să o clătească și apoi să o fiarbă timp de zece minute. Prin punerea directă în slow cooker, a crescut efectiv nivelul de toxină.
„Nu știam - cred că majoritatea oamenilor presupun că fasolea va fi gata în slow cooker. Cele mai multe rețete par să presupună că folosiți fasole din conservă, care este complet gătită”, a mai spus ea.