În ultimii ani, piața de produse vegane, adică doar pe bază de plante, a cunoscut o creștere permanentă în țara noastră, fie că vorbim de mâncare, produse cosmetice sau articole vestimentare.  

Preparatele culinare sunt cele mai variate , asfel că avem mici, burgeri și cârnați vegani. La festivalul dedicat consumatorilor de mâncare vegană din Capitală, sute de oameni au participat chiar de la primele ore ale deschiderii.

La fel de fragezi, zemoși și ademenitori, mititeii se găsesc acum și în varianta vegană. Cei care îi fac garantează că gustul este foarte apropiat celor din carne.

Chef Alex: „Avem mici, cârnați, totul bazat pe proteină din mazăre. Cârnat cu spanac, nemțești, normali, mititeii la fel, sunt făcuți tot din mazăre, 100% vegani. Este un nou trend care în viitor garantez că va fi unic. Nu ne așteptăm la un volum așa mare în materie gastronomică.”

Camelia: „Cei mai populari la noi sunt burgerii, pe bază de proteină de mazaare, soia, maioneză vegană, dar avem și prăjituri fără lactate, fără ouă, fară zahăr.”

Dacă acum câțiva ani când vorbeam de mâncare vegana ne-am fi gândit la preparate simple și fără gust, acestea s-au diversificat semnificativ.

Cele mai populare preparate la acest festival sunt micii, burgerii, dulciurile sau brânzeturile. Toate vegane. La mare căutare sunt și sucurile naturale și batoanele din cereale.

Toni Enachescu, producător înghețată: „Înghețata vegană de principiu păstrează toată latura naturală a produselor noastre. Fibrele naturale, cocosul, toate stau la baza înghețatelor noastre și evident toate piureurile de fructe și fructele naturale așa cum le găsim, de sezon, le pasăm și de aici rezultă înghețata cremoasă.”

Reporter: De cât timp ați ales acest stil de viață?

Tânăr: „Eu am aprox 3 ani.”

Reporter: Și tu ai?

Tânăr: „Un an și câteva luni. Cred că ne simțim mult mai lejer după ce mâncăm mese: burger, pizza, orice are un corespondent la masa omnivoră și evident facem acest lucru pentru animale și ne simțim mult mai bine cu noi înșine”.

Dezvoltarea industriei vegane se datorează în special așa numiților reducționiști. Vorbim despre cei care nu sunt vegani 100%, însă preferă ca macar o dată pe zi să mănânce ceva bazat doar pe plante.

Membru fondator Asociația Veganilor: „Multă lume a declarat că din aceste alternative nu pot să-și dea seama de diferența de gust și ajută tranziția către o alimentație plant based. Comparând cu 2016 piața este plină de multe produse pe care în trecut nu le-ai fi găsit, de la iaurt, înghețată, mâncare de animale, cicocolată. Efectiv cam orice produs ți-ai dori se poate găsi și pe piața românescă, într-adevăr a început să apară din ce în ce mai mulți producători.”

Festivalul continuă pe tot parcursul weekendului.