Laptele, în categoria celor mai risipite alimente, din cauza valabilității. Cum verificăm dacă mai este bun

Ultima actualizare: 12-01-2022 20:19

Laptele intră în categoria celor mai risipite alimente, alături de fructe și legume, atât în România, cât și în alte țări.

De exemplu, în Marea Britanie, un lanț de magazine le propune clienților să renunțe la data de expirare, pentru ca laptele să nu mai fie aruncat. La noi, medicii și producătorii ne spun să respectăm eticheta laptelui, dar să îl transformăm în brânză, chefir sau iaurt, dacă vrem să îi prelungim valabilitatea.

Laptele este un unul dintre cele mai sensibile alimente. Imediat după ce ambalajul a fost deschis, el trebuie consumat cât mai repede.

Tocmai de aceea este unul dintre și cele mai aruncate produse.

Lanțul de supermarketuri din UK, care va renunța din februarie la data de expirare pentru o mare parte din laptele vândut, își încurajează clienții să își folosească mirosul pentru a-l verifica.

Mădălina Cocan, cofondatorul unei fabrici de lactate: ”Dacă avem acasă o sticlă de lapte la care nu mai știm termenul de valabilitate, nu se mai vede sau am băut cu gura din sticlă și vrem să verificăm că laptele este încă bun, nu e încărcat cu bacterii, îi facem proba fierberii. E foarte simplu. Punem foarte puțin lapte la fiert, nici nu ne trebuie mai mult de atât. Putem vedea că nu e deloc brânzit, că laptele a rămas lichid și asta înseamnă că e bun pentru consum.”

În principiu, laptele pe care îl găsim în magazine nu trebuie fiert înainte de consum, dacă e în termenul de valabilitate.

Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA: ”Această asumare este a producătorului, iar după această dată "expiră la", producătorul spune că acel produs nu mai este sigur. El este cel care dă termenul de valabilitate al unui produs perisabil, cum e cazul laptelui, cărnii și toate produsele derivate din acestea, prin studii pe care acesta le efectuează și prin analize de laborator.”

Dacă am cumpărat însă o sticlă, două de lapte, pe care nu apucăm să le consumăm, iar ele expiră în următoarele zile, putem să îi dăm laptelui o viață nouă. În numai cinci minute, de pildă, putem face o brânză în casă, sănătoasă și fără niciun fel de conservant.

Adrian Cocan, cofondatorul unei fabrici de lactate: ”Punem la încălzit laptele, stoarcem lămâie, începem să picurăm zeama de lămâie. Acum începem și separăm brânza de zer. Poate fi consumată cam în patru zile sau la congelator poate fi ținută o lună, două.”

Sunt însă și alimente la care data de expirare trebuie respectată cu sfințenie.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: ”Produsele de origine animală, de tipul carne și derivate din carne, sub nicio formă nu trebuiesc consumate dincolo de data de expirare. În schimb, la cealaltă extremă sunt, iată, lactatele și brânzeturile. Nu uitați că brânzeturile, unele dintre ele, sunt cu atât mai valoroase, cu cât sunt mai mucegăite și mirosul lor este de-adevăratelea înțepător.”

Tocmai de aceea, pe etichetă găsim două exprimări diferite ale termenului de valabilitate. Cel de "expiră la data de" ne spune că produsul nu trebuie mâncat după data de pe ambalaj. Mențiunea "a se consuma de preferință înainte de data de" apare pe produsele neperisabile, cum sunt făina, orezul și chiar și laptele UHT, cel pe care îl găsim pe raft și nu în frigidere. Asta înseamnă că produsele mai sunt sigure pentru consum câteva zile în plus față de data de pe ambalaj, doar că pot avea gustul ușor modificat sau nu mai sunt la fel de aspectuoase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO