Colesterolul poate fi și bun. Care este proporția față de colesterolul rău
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o grăsime esențială vieții și are funcții importante în organism.
Fără colesterol nu se pot sintetiza sărurile biliare, hormonii sexuali, vitamina D. Structura creierului este și ea dependentă de colesterol.
Majoritatea colesterolului este produs de ficat și doar 20% provine din alimentație. Există chiar un mecanism de reglare a producției hepatice: când avem o dietă bogată în colesterol, scade automat producția internă.
Din ficat, unde este sintetizat, colesterolul este transportat prin sânge de niște proteine purtătoare de grăsimi. Există 2 tipuri de "cărăuși":
LDL este cărăușul de aprovizionare, fracția rea de colesterol; transportă colesterol de la ficat la celule și îl depune și în pereții arterelor
HDL este cărăușul de curățare, fracția bună de colesterol; transportă colesterolul în exces de la celule pentru a fi eliminat sau refolosit.
Dacă colesterolul total din sânge este mai mare de 250 mg/dl, este nevoie de măsurarea separată a celor două fracții. Riscul de boli cardiovasculare este dat de raportul LDL/HDL a cărui valoare nu trebuie să depășească 4,5. Creșterea nivelului de LDL colesterol peste 160mg/dl este un factor negativ, în timp ce HDL mai mare de 40 mg/dl are rol protector pentru inimă și vase.
Un nivel crescut de HDL colesterol scade riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă fracția LDL, dar şi colesterolul total sunt peste valorile normale. Când vine vorba de HDL, cu cât e mai mare, cu atât e mai bine!
Care sunt factorii alimentari cu impact pozitiv asupra colesterolului din sânge?
Acizii grași esențiali omega 3 din pește. Consumat de minim 2 ori pe săptămână, peștele gras fluidizează sângele, scade inflamația, colesterolul total și fracția LDL.
Dieta bogată în fibre, adică în cereale integrale, fructe și legume. Fibrele nu hrănesc, însă accelerează tranzitul și limitează absorbția colesterolului din intestin. 5-10 grame de fibre în plus pe zi scad cu 5% nivelul LDL colesterol.
Vitaminele antioxidante A,C și E din legume, fructe și semințe oferă protecție împotriva aterosclerozei. Vitamina E din avocado și uleiuri este cel mai eficient antioxidant pentru LDL colesterol. Blochează aderarea lui la pereții vaselor de sânge.
Calciul din produsele lactate are un efect pozitiv asupra grăsimilor din sânge. Mai mult de 1 gram de calciu pe zi - adică 3 porții de lactate - scade tensiunea arterială și nivelul LDL colesterol.
Fito-estrogenii din soia au efect similar cu hormonii estrogeni feminini. Oferă protecție cardiovasculară prin scăderea nivelului de LDL colesterol.
Sterolii vegetali, prezenți în porumb și în produsele pe bază de soia, blochează absorbția colesterolului din intestin. Reușesc să scadă cu 5-10% nivelul colesterolului din sânge.
Consumul de alcool afectează negativ sistemul cardiovascular. Cu o excepție: vinul roșu! Consumat cu moderație - nu mai mult de 1-2 pahare pe zi- are un efect protector cardiac. Inhibă oxidarea LDL colesterol și crește nivelul de HDL.