Sunt produsele BIO mai sănătoase, astfel încât să merite să cheltuim mai mult pentru ele?

Ultima actualizare: 05-12-2021 12:16

Între scandaluri alimentare, protecția mediului și un stil de viață mai sănătos, tendința ultimilor ani este să consumăm BIO. Fructe și legume, produse lactate, carne și inclusiv cosmetice, haine sau detergenți, BIO pare ca a devenit un imperativ în viața

Sunt cu adevărat aceste produse superioare, astfel încât să merite să cheltuim mai mult pentru ele?

Termenul BIO descrie un produs rezultat din agricultura biologică, adică produs natural, fără a fi utilizate substanțe chimice precum pesticide, ierbicide, fertilizanți, hormoni de creștere sau organisme modificate genetic.

Agricultura BIO utilizează materiale organice naturale/ reciclate, rotația culturilor și se înscrie într-o viziune globală de dezvoltare durabilă, cu respect pentru mediul înconjurător, biodiversitate și starea de bine a animalelor. Însă contrar percepției generale, alimentația BIO nu este neapărat mai sănătoasă sau mai bogată în nutrienți.

A mânca BIO este cu adevărat etic și în întregime ecologic? Răspunsul este NU, pentru că:

Produsele bio nu sunt obligatoriu locale sau de sezon.

Carnea și produsele animale bio pot proveni de la animale crescute în sistem intensiv. In plus, nu e o regulă ca ele să fie crescute în aer liber.

Îngrășămintele naturale utilizate pot fi de origine animală.

Alimentele bio pot fi vândute în recipiente NEreciclabile și NEecologice.

BIO prezintă totuși un avantaj, în felul acesta evităm compușii chimici de tip pesticide sau antibiotice prezenți în alimentația convențională.

Din punct de vedere nutritiv, studiile arată că nu există o diferență semnificativă între produsele bio și cele non-bio. Deși presupunem că fructele și legumele bio sunt mai bogate în vitamine și minerale, analizele nu au confirmat aceste diferențe. În afară de laptele bio, care se pare că are mai mulți acizi grași omega 3, niciun alt produs BIO nu s-a dovedit a fi mai concentrat în macronutrienti. La capitolul micronutrienti, s-a confirmat faptul că alimentele bio conțin mai mult fosfor, polifenoli și carotenoide, cu acțiune antioxidantă.

Un alt avantaj ar fi că putem consuma fructele și legumele BIO cu tot cu coajă, spre deosebire de produsele provenite din agricultura convențională, pe care ar fi bine să le curățăm.

Există voci care spun că alimentele BIO sunt mai gustoase, însă acest lucru este dificil de demonstrat științific, gustul fiind o noțiune relativă, care diferă ca percepție de la o persoană la alta.

Chiar dacă diferențele în ceea ce privește concentrația în nutrienti nu sunt semnificative pentru sănătate, este incontestabil că fructele și legumele bio conțin mai puține pesticide și ierbicide, iar produsele de origine animală nu au antibiotice și nu sunt modificate genetic.

A consuma BIO este un semn de respect pentru protecția mediului, calitatea aerului și biodiversitate și face economie de resurse prețioase (apă, sol). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective meritând cu adevărat un cost suplimentar.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO