Sunt produsele BIO mai sănătoase, astfel încât să merite să cheltuim mai mult pentru ele?

×
Codul embed a fost copiat

Între scandaluri alimentare, protecția mediului și un stil de viață mai sănătos, tendința ultimilor ani este să consumăm BIO. Fructe și legume, produse lactate, carne și inclusiv cosmetice, haine sau detergenți, BIO pare ca a devenit un imperativ în viața

Sunt cu adevărat aceste produse superioare, astfel încât să merite să cheltuim mai mult pentru ele?

Termenul BIO descrie un produs rezultat din agricultura biologică, adică produs natural, fără a fi utilizate substanțe chimice precum pesticide, ierbicide, fertilizanți, hormoni de creștere sau organisme modificate genetic.

Agricultura BIO utilizează materiale organice naturale/ reciclate, rotația culturilor și se înscrie într-o viziune globală de dezvoltare durabilă, cu respect pentru mediul înconjurător, biodiversitate și starea de bine a animalelor. Însă contrar percepției generale, alimentația BIO nu este neapărat mai sănătoasă sau mai bogată în nutrienți.

A mânca BIO este cu adevărat etic și în întregime ecologic? Răspunsul este NU, pentru că:

Citește și
sarmale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Produsele bio nu sunt obligatoriu locale sau de sezon.

Carnea și produsele animale bio pot proveni de la animale crescute în sistem intensiv. In plus, nu e o regulă ca ele să fie crescute în aer liber.

Îngrășămintele naturale utilizate pot fi de origine animală.

Alimentele bio pot fi vândute în recipiente NEreciclabile și NEecologice.

BIO prezintă totuși un avantaj, în felul acesta evităm compușii chimici de tip pesticide sau antibiotice prezenți în alimentația convențională.

Din punct de vedere nutritiv, studiile arată că nu există o diferență semnificativă între produsele bio și cele non-bio. Deși presupunem că fructele și legumele bio sunt mai bogate în vitamine și minerale, analizele nu au confirmat aceste diferențe. În afară de laptele bio, care se pare că are mai mulți acizi grași omega 3, niciun alt produs BIO nu s-a dovedit a fi mai concentrat în macronutrienti. La capitolul micronutrienti, s-a confirmat faptul că alimentele bio conțin mai mult fosfor, polifenoli și carotenoide, cu acțiune antioxidantă.

Un alt avantaj ar fi că putem consuma fructele și legumele BIO cu tot cu coajă, spre deosebire de produsele provenite din agricultura convențională, pe care ar fi bine să le curățăm.

Există voci care spun că alimentele BIO sunt mai gustoase, însă acest lucru este dificil de demonstrat științific, gustul fiind o noțiune relativă, care diferă ca percepție de la o persoană la alta.

Chiar dacă diferențele în ceea ce privește concentrația în nutrienti nu sunt semnificative pentru sănătate, este incontestabil că fructele și legumele bio conțin mai puține pesticide și ierbicide, iar produsele de origine animală nu au antibiotice și nu sunt modificate genetic.

A consuma BIO este un semn de respect pentru protecția mediului, calitatea aerului și biodiversitate și face economie de resurse prețioase (apă, sol). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective meritând cu adevărat un cost suplimentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală cu sarmale. Pe cât sunt de migăloase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.

Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea, din cauza atacurilor din Ucraina, în apropierea frontierei cu România
Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea, din cauza atacurilor din Ucraina, în apropierea frontierei cu România

Locuitorii din zona de nord a județului Tulcea au fost vizați vineri noaptea de un mesaj RO-Alert, anunță ISU Tulcea, care precizează că nu au fost înregistrate apeluri privind căderi de obiecte din spațiul aerian.