Lacul Techirghiol a devenit roz. Care este explicația VIDEO
Apele lacului Techirghiol au devenit zilele acestea roz și emană, pe deasupra, și un miros urât. Specialiștii spun însă că nu este niciun motiv de îngrijorare, iar culoarea este dată de o specie de alge.
Lacul Techirghiol a fost acoperit în ultimele zile de o peliculă roz, care emană un miros neplăcut, scrie Replica de Constanța.
Specialiștii îi liniștesc însă pe turiști, precizând că este vorba despre o specie de alge care se dezvoltă în această perioadă, cu efect chiar benefic pentru refacerea stratului de nămol cu efect terapeutic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În mod cert, spun experții, nu este vorba de poluare sau ceva dăunător; în privința mirosului, acesta provine de bacteriile sulfuroase care se depun pe alge.
”Atât timp cât acest fenomen există, lacul trăiește”
Specialiștii explică faptul că bacteriile sulfuroase se depun pe părțile lacului aflate în lumina soarelui sub formă asemănătoare unui praf roz.
Citește și: Nouă strategie de recrutare. Patronii dezvăluie în anunțurile de angajare salariul oferit
Depunerile cresc în biomasă, iar apa capătă astfel o culoarea roz-violacee. Oricine poate să intre în continuare în apa lacului, nefiind vorba despre poluare.
”Știu de această problemă. Atât timp cât acest fenomen există, lacul trăiește. Atâta timp cât alga cladophora vagabunda și artemia salină, acel crustaceu există, lacul trăiește. Acel miros provine intrarea în putrefacție a algei și, când sunt călduri foarte mari, acel miros persistă. Acesta este motivul pentru care lumea vine la Techirghiol, lacul și nămolul, prin descompunerea celor două microorganisme se produce nămolul. Vara, sunt anumite perioade în care persistă acest miros, însă pe perioadă determinată”, a declarat Iulian Soceanu, primarul din Techirghiol.