Specialiștii avertizează: Nu cumpărați nămol de pe plajă. Ce pot să pățească persoanele care îl folosesc

Dată publicare: 15-07-2021 20:15
Dată actualizare: 15-07-2021 20:15


Avertisment din partea medicilor: nu mai cumpărați așa-zisul nămol de Techirghiol de pe plajă sau din alte surse neautorizate!

Produsul cu proprietăți terapeutice se folosește exclusiv în instituții de specialitate. Marfa vânzătorilor ambulanți ar putea fi doar un amestec de noroi cu nămolul dejectat de la Sanatoriul Balnear.

Pe plaje încă se plimbă nestingheriți vânzătorii ambulanți care le promit turiștilor că-i scapă de dureri articulare sau musculare dacă iau de la ei o punguță cu "nămol de Techirghiol".

Deși sceptici, unii plătesc totuși între 10 și 30 de lei pentru nămolul, care le poate face chiar rău potrivit medicilor.

Reporter: "De unde ați cumpărat nămolul?".

Turistă: "De aici de pe plajă".

Reporter: "Și aveți încredere?".

Turistă: "Păi la mirosul pe care îl are, cred…".

Reporter: "Credeți că este autentic, dar nu sunteți sigură?".

Turistă: "Da, din moment ce ne-am mai făcut bine am mers pe încredere în continuare".

Reporter: "Aveți încredere că este nămol autentic?".

Turist: "Nu, nu, este o amestecătură nisip cu ce mai vine aici la margine rămâne nisipos se vede că nu este".

Am cumpărat și noi un recipient și l-am dus pentru analiză chiar la Sanatoriul Techirghiol, una dintre puținele instituții medicale care poate să folosească nămolul pentru terapii.

Medic: "În primul rând, suprafața este deja oxidată, deci a stat destul de mult din momentul recoltării de unde a fost și până a ajuns să fie oferit cuiva spre vânzare. Nici mirosul nu este caracteristic. Este un nămol deshidratat, ținut mult".

Reporter: "Practic, nu este recomandat să se utilizeze un astfel de produs?".

Medic: "Nu, categoric nu".

Specialiștii spun că acest nămol nu are proprietăți terapeutice și poate da iritații pe piele.

Dr. Olga Surdu, specialist Sanatoriul Balnear Techirghiol:
"Există conducte care deversează nămolul folosit la baia de nămol și ele se deversează în anumite zone din lac. Cei care cunosc zonele recoltează și adună resturi de acolo luând nămol de aici sau din alte părți. Păi sunt nămoluri industrial de la deversarea marilor pompe care iarăși seamănă... Sunt negre".

Turiștii care vor să se bucure de adevăratele beneficii ale nămolului trebuie să se interneze în unitățile medicale care oferă astfel de terapii. Au însă nevoie de o trimitere de la medicul de familie.


VIDEO PROTVPLUS.RO