Apa lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei extreme. Ce se întâmplă cu nămolul terapeutic
Seceta extremă aduce necaz după necaz. A scăzut cu un metru nivelul apei în lacul Techirghiol, malurile s-au retras și este tot mai puțin nămol.
Mai grav este că nu se anunță ploi prea curând, iar lacul nu poate fi alimentat cu apă dulce pentru că i s-ar distruge proprietățile vindecătoare.
Se vede cu ochiul liber că malurile lacului Techirghiol s-au retras și au lăsat în loc nămol uscat.
Bărbat: ”Era mai spre mal, se vede că s-a retras din cauza secetei”.
Turist: "Era mult mai ridicat, se vede și apa pe aici cât a fost de mare. A secat, da, a fost mult mai sus, se vede cum e scăzut câțiva metri cred".
A fost extrem de cald, iar apa s-a evaporat într-un ritm accelerat. Lacul Techirghiol se alimenta din precipitații, iar pe vremuri și din apa care se infiltra în pământ după ce terenurile agricole din zonă erau irigate.
Anul trecut această fâșie de pământ era acoperita de apă, nivelul lacului fiind cu cel puțin un metru mai înalt.
Specialiștii de la Apele Române susțin că lacul a fost afectat de distrugerea sistemului de irigații din zonă.
Cum terenurile agricole sunt la un nivel mai înalt decât lacul, apa folosită pentru irigat se scurgea până aici și ajuta la menținerea întinderii de apa. Acum însă, niciun strop de apă nu mai ajunge în lac.
Andrei Călin, reprezentant Apele Române Dobrogea Litoral: ”Acest sistem a fost dezafectat în anii 80 și implicit a dus și la scăderea nivelului apei din lac. Din punctul nostru de vedere nu vrem să aducem un aport de apă dulce în lacul Techirghiol, deoarece acest lucru poate influența fauna și flora din el, având în vedere că este un lac terapeutic”.
Paradoxal, nămolul e mai puțin, dar mai bun
Scăderea nivelului apei a dus la creșterea salinității și a mineralizării nămolului. Cu alte cuvinte, e mai puțin, dar mai bun.
Elena Almășan, manager Sanatoriul Techirghiol: "De exemplu, aceste ultimele 2 trepte erau în apă. În primul rând a crescut salinitatea apei din lac, ceea ce în opinia specialiștilor noștri nu este un lucru rău, din contra, nu afectează deloc actul medical".
Autoritățile au anunțat că monitorizează nivelul apei, mai ales după ce în urma secetei lacul Nuntași a dispărut complet.
Viorel Văleanu, reprezentant Primăria Orașului Techirghiol: "Nu suntem dezinteresați și facem și am făcut demersuri organelor abilitate, ceea ce privește menținerea calității apei, că de fapt pe noi asta ne interesează, chiar dacă a scăzut ghiolul să știm că nu se pierde calitatea apei ghiolului".
Din păcate, meteorologii nu anunță ploi în zonă luna aceasta.