Ce este pătura vegetală care a acoperit lacul Techirghiol. Este sau nu periculoasă pentru oameni
Specialiștii îi liniștesc pe turiștii care au ales Lacul Techirghiol pentru vacanță. Pătura verde rozalie care a acoperit mari suprafețe din luciul apei este doar o explozie de alge, chiar benefică refacerii stratului de nămol cu efect terapeutic.
Aproape tot malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat urat mirositor. Pătura, care pare a fi vegetală, se întinde pe o lățime de cel puțin 50 de metri.
Turiștii veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile vestitului nămol din stațiune, abia rezistă, chiar și în aer liber. Au fost prelevate probe din apa lacului, iar cercetătorii de la institutul GEO-ECO-MĂR au făcut mai multe analize.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“În acest moment mă uit la un artemia salina crustaceul comun și tipic lacului Techirghiol. El dă producția de nămol, contribuie la peridogeneză. Datorită lui avem nămolul benefic care se găsește în lacul Techirghiol”, a spus o cercetătoare.
Specialiștii susțin că bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile expuse la lumină. Astfel, cresc în biomasă și formează astfel de îngrămădiri, iar apa devine roz -violacee.
Dan Vasiliu, director institutul Geoecomar Constanța: “Probele prelevate de colegii mei din lacul Techirghiol indică o înflorire algală normal pentru această perioada, mai ales în contextul precipitațiilor abundente din zilele trecute. Au adus un aport semnificativ de nutrienți în bazinul hidrografic al lacului”.
Tania Begun, cercetător științific institutul Geoecomar Constanța: “Nu vorbim de o poluare, așa cum se zvonește. Este o înflorire algală. Avem dominante alge verzi cloroficee și diatomee. Alte specii întâlnite în probe au fost artemia salină, acel crustaceu, precum și alga cladophora vagabunda, cele două fiind responsabile de formarea nămolului lacului Techirghiol”.
Cu alte cuvinte, dacă nu va deranjează mirosul specific hidrogenului sulfurat și aspectul apei, specialiștii vă spun că puteți să mergeți fără grijă, pentru tratament, pe malul lacului Techirghiol.