Îngrijirea grădinii toamna. Cum să ai grijă de pomi, legume și plante în sezonul rece

Gradina toamna
Shutterstock

Toamna este sezonul perfect pentru a face curat în grădină și a o pregăti pentru iarnă. Dar cum trebuie făcută îngrijirea grădinii toamna?  

Toamna este momentul ideal pentru scăpa de vegetația moartă rămasă din vara trecută, de a-ți îngriji plantele, de a te ocupa de legume, de fertilizarea solului și chiar de a planta noi achiziții în grădina ta.

De la pomi, legume și plante, toate au nevoie de puțină atenție pentru sezonul rece care urmează.

Îngrijirea grădinii toamna nu e deloc ușoară și poate dura zile întregi, în funcție de cât de mare este grădina ta. Totuși, aceste treburi sunt esențiale ca să ai o grădină frumoasă și bogată în primăvară.

De la pregătirea solului pentru legume și fertilizarea de toamnă până la momentul potrivit pentru aplicarea gunoiului, dacă respecți câteva reguli simple vei avea o grădină superbă în primăvară. Nu uita să protejezi plantele sensibile sau să le aduci în casă pe timpul iernii.

Lucrări de toamnă în grădină

Toamna este un moment special al anului pentru mulți grădinari. Grădina este plină de fructe și legume, iar solul încă este destul de cald pentru a planta bulbi de primăvară, inclusiv narcise, lalele și altele.

Pune compost florilor

Dacă compostul tău este gata de utilizare, îl poți răspândi pe sol între plante pentru a păstra umiditatea, a hrăni creșterea de anul viitor și a izola rădăcinile de cele mai aspre înghețuri de iarnă.

Poți să cureți și tulpinile și frunzele uscate acum sau să le lași în picioare până în primăvară pentru a oferi adăpost insectelor.

Recoltarea fructelor și legumelor

Acum este momentul să mergi că culegi legume pentru a colecta cât poți din ultima recoltă de vară înainte de venirea vremii reci. Culturile de toamnă precum merele, perele, dovlecii și prazul ar trebui să fie gata de recoltat acum.

Plantarea bulbilor și semănatul de semințe

Bulbii de lalele și narcisele, panseluțele și violetele pot fi plantate în ghivece sau în grădina de flori. Acum poți să semeni semințe de flori anuale rezistente la frig la începutul toamnei.

Curățarea frunzelor

Când frunzele încep să cadă și sezonul intră în mijlocul sau în a doua parte a toamnei, este o idee bună să cureți frunzele din grădină. Păstrează frunzele pentru a face compost pentru a hrăni plantele de anul viitor.

Poți face acest lucru punând frunzele în cuști de sârmă și lăsându-le să se descompună. Dacă ai spațiu limitat, folosește saci rezistenți legați la partea de sus și adaugă găuri de perforare în apropierea bazei pentru a permite aerului să circule. Vei avea un mulci bun de utilizat pe plantele tale anul viitor.

Îndepărtarea frunzelor din jurul trandafirilor este, de asemenea, o idee bună, deoarece frunzele pot găzdui boli în timpul iernii.

Pregătirea solului

Paturile goale pot fi acoperite cu compost pregătit pentru plantare directă în primăvară. Paturile cu buruieni pot necesita să fie săpate, ceea ce poate fi o muncă grea.

Poți încerca să le acoperi cu carton sau cu un rest de covor de lână vechi. Cartonul și covorul vor bloca lumina de la buruieni și le vor face să moară înapoi. Acest lucru va face să fie mult mai ușor săpatul în primăvară.

Gradina toamna

Gunoi verde

Dacă nu poți produce suficient compost de grădină, poți să îmbunătățești solul cultivând gunoi verde. El este cultivat pe pământul gol fie în primăvară, fie toamna și săpat în sol după câteva luni. Acest lucru îmbogățește solul și îmbunătățește structura. Trifoiul are capacitatea de a fixa azotul din aer în nodurile rădăcinilor lor. Azotul este eliberat în sol pe măsură ce se descompune.

Acoperirea plantelor sensibile la frig

Pentru a proteja plantele sensibile la frig, cum ar fi trandafirii sau plantele exotice, acoperă-le cu paie, frunze sau folie de plastic. Acest strat suplimentar de izolare va menține temperatura mai ridicată în jurul plantelor și le va proteja de ger.

Tăierea ramurilor uscate și bolnave

Toamna este momentul ideal pentru tăierea ramurilor uscate sau bolnave ale copacilor și arbuștilor din grădină. Această măsură ajută la prevenirea răspândirii bolilor și la promovarea creșterii sănătoase în primăvară.

Pregătirea solului pentru legume

Pentru grădinarii pasionați de legume, pregătirea solului pentru legumele de primăvară este un pas crucial. Iată cum trebuie să faci acest lucru:

După ce ai recoltat toate legumele din grădină, îndepărtează plantele vechi și frunzele rămase. Aceasta ajută la prevenirea răspândirii bolilor și a dăunătorilor.

Lucrează solul cu o greblă sau o cazma pentru a îndepărta buruienile și a îmbunătăți aerarea. Solul bine lucrat permite apei și nutrienților să pătrundă mai ușor în rădăcini.

Compostul este o resursă valoroasă pentru grădină și poate îmbunătăți calitatea solului. Aplică un strat generos de compost pe suprafața solului și lucrează-l în pământ. Acest lucru va furniza nutrienți esențiali pentru plantele de primăvară.

Fertilizarea de toamnă

Fertilizarea de toamnă este esențială pentru a te asigura că plantele beneficiază de toți nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare.

În funcție de tipul de sol și de plantele cultivate, alege un fertilizator corespunzător. Există fertilizatori cu eliberare lentă sau rapidă, precum și opțiuni organice sau chimice.

Distribuie fertilizatorul uniform pe suprafața solului, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Este important să nu supraîncarci solul cu prea mulți nutrienți, deoarece acest lucru poate dăuna plantelor.

După aplicarea fertilizatorului, udă bine solul pentru a activa nutrienții și a-i face disponibili pentru plante. Asigură-te că udarea este uniformă și că solul nu devine prea uscat sau prea umed.

Când se pune gunoi în grădină

Gunoiul este aur curat pentru grădină. Mulți oameni aplică acest truc pentru a îmbunătăți calitatea solului. Cu toate acestea, momentul potrivit pentru a pune gunoi în grădină depinde de tipul de gunoi folosit și de cultura pe care vrei să o cultivi.

Gunoiul proaspăt, precum gunoiul de grajd, poate fi prea bogat în substanțe nutritive și poate arde plantele dacă este aplicat în exces. De aceea, este recomandat să folosești gunoi matur, care s-a descompus deja și furnizează nutrienți într-o formă mai accesibilă plantelor.

Poți pune gunoi în grădină atât toamna, cât și primăvara. În general, aplicarea gunoiului înainte de iarnă permite timpului să lucreze în sol, iar nutrienții să devină disponibili pentru plantele de primăvară.

Cu toate astea, poți aplica, de asemenea, gunoi în primăvară, înainte de a începe plantarea culturilor.

Nu exagera cu gunoiul. Urmează instrucțiunile pentru doza corectă în funcție de tipul de gunoi și de suprafața de grădină pe care o ai.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole
Târgul de Crăciun din Craiova. Tot ce trebuie să știi, de la program la atracții și spectacole

Târgurile de Crăciun sunt o reală atracție pentru adulți și copii, iar România se mândrește anul acesta cu câte un târg de Crăciun în fiecare mare oraș.  

Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO
Fenomenul „magic” de la Sfinx, din 28 noiembrie. De ce este specială această zi din an | VIDEO

Sute de oameni au urcat să vadă Sfinx-ul pe 28 noiembrie, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile.

 

„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă
„Sticlele vrăjitoarelor”care au băgat în sperieți localnicii. Oamenii dintr-un oraș de coastă se tem să le deschidă

„Sticlele vrăjitoarelor” au creat panică într-o localitate din America, pentru că oamenii care le-au găsit se tem să le deschidă, de teama blestemelor. Totuși, cei care s-au încumetat au făcut descoperiri uimitoare - și grețoase, în același timp.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.