Excremente de măgar, vândute drept suvenir în Croația

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Există, bineînțeles, o mulțime de suveniruri care vă pot aminti de o excursie minunată în Croația - de la mărgele, insigne sau magneți, până la veritabile obiecte de artă, ieșite din mâinile unor artizani locali.

De curând însă, un suvenir unic - si tare bizar - poate fi cumpărat din buticurile de pe coasta dalmată.

E făcut din excremente de măgar. Sau, mai pe românește, balegă. "Mostrele" sunt deshidratate si prelucrate astfel incat sa dispara orice miros neplacut. Apoi, suvenirul e acoperit cu un strat auriu si e pus intr-o cutiuță, pe un pat de paie.

Iar un certificat atestă ca provine de la un magar croat autentic. Mai mult, cei care au lansat proiectul ar vrea sa devina nu doar un simplu suvenir, ci un fel de cripto-monedă.

Hrvoje Cokarecic, inițiatorul proiectului: "E obținut printr-o procedură specială de deshidratare a excrementelor. Vrem să asociem acestui produs și un algoritm matematic special, care să stabilească un curs ca la o cripto-monedă. Pentru început, nu poate fi stabilită o valoare exactă, dar cei care îl cumpără, la prima vedere, îi recunosc măcar valoarea de suvenir."

Ideea - pe care mulți o consideră cel puțin năstrușnică - le aparține unor artiști croați. Ei speră ca acest suvenir bizar va avea mare succes și va contribui la întețegerea adevaratei semnificații pe care măgarul a avut-o mereu pentru locuitorii din satele croate.

Hrvoje Cokarecic: "Măgarul face parte din tradiția croată. Iar proiectul nostru urmărește și salvarea măgarului de la dispariție."

Pentru că în regiunea Split, de exemplu, mai sunt doar putin peste o mie de măgari.

Nedijko Zevrnja, director de muzeu: "Este un proiect deopotrivă educativ și distractiv. Are și o parte științifică, dacă ne gândim la procedeul prin care este obținut acest suvenir. Merită finanțare."

De obicei, turistii sunt încântați de prezența exotică a magarului. Mulți, însă, nu sunt convinși de ineditul suvenir auriu.

Oricum, mulți turiști vor o poza alaturi de magar. Rămâne de vazut câți vor alege și un strop de balegă aurită pentru a întregi o amintire de neuitat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO